StoryEditorOCM
4 kantunaSPORNA JAVNA NABAVA POD ZNAK PITANJA DOVELA I ČLANOVE UPRAVNOG VIJEĆA

Pokrenut postupak razrješenja ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu, Predrag Orlović odbio bilo kakvu odgovornost i razloge za kašnjenje vozila svalio na dobavljača

Piše P.O.
30. prosinca 2019. - 17:53
hitna6-171218

Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, nakon trosatne i na trenutke mučne sjednice, pokrenulo je postupak razrješenja ravnatelja Predraga Orlovića! Nitko o tome ne želi govoriti, ali po neslužbenim informacijama tri člana UV-a su podržala takvu odluku, dok je jedan bio protiv, a jedan suzdržan.

Neposredni motiv sjednice UV-a bila je javna nabava kroz koju je Zavod za hitnu medicinu dobio 11 sanitetskih vozila, ali pod vrlo čudnim okolnostima u kojima je dobavljač višestruko probijao rokove i na kraju dočekao raspisivanje drugog natječaja kroz koji je u vozila ugrađivana dodatna oprema iako ta vozila nisu isporučena na vrijeme. Zato je predsjednik UV-a Vlado Kovačević bio uvjeren da je spajanjem ta dva nespojiva natječaja Zavod za hitnu medicinu oštećen za 244.000 kuna koliko su trebali iznositi penali dobavljaču za kašnjenje. Dobavljač se brani tvrdnjom da je sve rađeno u dogovoru s ravnateljem Orlovićem i odbija platiti penale, a ravnatelj Orlović je i na današnjoj sjednici UV-a tvrdio da nije dao bilo kakvu suglasnost dobavljaču koja bi za posljedicu imala kašnjenje u isporuci 11 vozila. Po Orloviću, radi se o nizu okolnosti na koje on nije mogao utjecati, pa svi razlozi kašnjenja idu na stranu dobavljača.

Očekivalo se da će UV razmrsiti sve detalje tog natječaja već na današnjoj sjednici ali, to se nije dogodilo. Ravnatelju Predragu Orloviću ostavljen je rok od 15 dana radi očitovanja o ovoj odluci, a potom će UV za petnaestak dana donijeti konačnu odluku o sudbini ravnatelja Orlovića.  Novost je u tome što bi se u isto vrijeme moglo razgovarati i odlučivati i o poziciji svih članova Upravnog vijeća s obzirom da postoji nezadovoljstvo i s njihovim radom.

- Puno je stvari u Zavodu za hitnu medicinu rađeno na krivi način, puno je bilo stvari koje su dovele do loše percepcije javnosti. Evidentn je bilo kršenja pravilnika i Statuta i u nabavci vozila i u nekim drugim stvarima. Sukladno zakonskoj regulativi,  dali smo priliku i ravnatelju i Upravnom vijeću da se utvrdi postoje li razlozi za utvrđivanje povjerenja i ravnatelju i članovima UV-a, kaže predsjednik UV-a Vlado Kovačević.

Kovačević nije želio odgovoriti na pitanje je li UV utvrdio kršenje zakona u provedbi javnog natječaja.  Zavod je pokrenuo naplatu penala prema dobavljaču, pa ako ovaj to odbije, uslijedit će sudski spor u kojemu će, kaže Kovačević, biti ustanovljeno je li i u čemu bilo kršenja zakona.

Evo u čemu predsjednik UV-a vidi odgovornost članova Upravnog vijeća:

- Upravno vijeće je trebalo promptnije reagirati već kod prvog ili drugog kašnjenja u isporuci vozila. Prevelika je vrijednost ove nabave, od oko 4,8 milijuna kuna, da bi se stvari pustile i da bi se situacija razvijala kako se razvijala, bez intervencije Upravnog vijeća, kaže Vlado Kovačević.

05. svibanj 2024 12:08