StoryEditorOCM
4 kantunaUPITNE NJOKE

Pokušao pregaziti građevinara, prijetio mu čekićem i palicom: "Čovjek koji se boji za svoj život ne ide po pašticadu!"

Piše Božana Sviličić
11. rujna 2024. - 19:17

- Mislio sam da se šali, ali sam brzo shvatio da nije. Najprije me pokušao pregaziti automobilom, a kad je izašao iz auta s čekićem i palicom, prestravio sam se i pobjegao u šumu - izjavio je Vedo, građevinski radnik iz Bosne i Hercegovine, u svom iskazu pred Općinskim sudom u Zadru. Vedo je opisao događaj iz ožujka 2021. godine kada je 29-godišnjak iz Tkona, zbog duga od 3.000 kuna, nasrnuo na njega automobilom marke Fiat Doblo, a onda mu prijetio čekićem i palicom.

- Bio je to običan dan. Izašao sam ispred kuće u Ždrelcu, izvadio alat i čekao kolege da dođu po mene, kad je odjednom iz pravca Tkona doletio automobil i prešao s jedne prometne trake na drugu, idući ravno prema meni. Stajao sam ispred kuće na makadamskom putu koji služi kao parkiralište. Naglo je kočio, ali je nastavio kretanje prema meni. Naslonio sam ruke na automobil i osjećao kako me gura prema zidu. Tada sam pobjegao - opisao je Vedo.

Nakon što je izbjegao automobil, Vedo je čuo 29-godišnjaka kako viče: „J... ti majku, vrati mi 3.000 kuna!“ nakon čega je izašao iz automobila s čekićem i palicom, što ga je dodatno uplašilo, pa je pobjegao u obližnju šumu.

Kasnije tog dana, oko 9:30 sati, Vedo je otišao u trgovinu u Tkonu kako bi kupio marendu za radnike, kada je ponovno sreo 29-godišnjaka.

- Dočekao me ispred trgovine i počeo prijetiti da će me istući ako ne završim radove na kući. Pokušao me udariti, ali sam se izmaknuo - rekao je opisujući susret.

S druge strane, 29-godišnjak je negirao sve optužbe i tvrdio da nije pokušao pregaziti Vedu, te da ga nije napadao čekićem i palicom.

- Kočio sam na šljunku, nije bilo pokušaja gaženja. A nema logike da sam mogao izaći iz automobila držeći čekić i palicu u rukama,“ izjavio je. Također je tvrdio da dug od 3.000 kuna potječe od radova koje je Vedo trebao dovršiti na njegovoj kući. Prema njegovim riječima, radovi su se odugovlačili mjesecima, iako su trebali biti gotovi za dva tjedna.

- Oštećenik laže. Ako je bio tako uplašen, zašto nije odmah prijavio incident? Umjesto toga, otišao je u trgovinu kupiti pašticadu. čovjek koji se boji za svoj život ne ide kupovati pašticadu! - rekao je okrivljeni na suđenju, koji je osuđen i zbog prijetnje Vedinom kolegi.

- Gledao me direktno u oči i pokazao mi da će mi prerezati vrat - posvjedočio je Vedin kolega, što je dodatno pojačalo njegov strah i potaknulo ga da inzistira na prijavi policiji. Oba su muškarca potom otišla na policijsku postaju kako bi dali izjave.

Vedo, koji je radio grube radove na kući okrivljenika, dok je njegov kolega obavljao poslove vezane za keramiku i vodu, u svom iskazu nije imao zamjerki na ponašanje okrivljenika dok su radili u njegovoj kući. Međutim, situacija se promijenila nakon što je njegov kolega prijavio okrivljenika komunalnom redaru zbog bacanja građevinskog otpada u prirodu. 

- Siguran sam da se želi osvetiti i da bi mogao ostvariti svoje prijetnje - izjavio je drugi građevinar dodajući kako je čuo da 29-godišnjak traži nekoga tko bi mu polio auto neperivom bojom.

Tijekom suđenja, 29-godišnjak je tvrdio da je motiv za lažne optužbe proizašao iz osobne netrpeljivosti i osvete.

- Zašto bi me lažno prijavio? Zato što mu je to gušt, zato što je bolestan u glavu - izjavio je, negirajući prijetnje. Prema njegovim riječima, s Vedom je raskrstio još u siječnju 2021., ali incidenti su se nastavili zbog napetosti oko nedovršenih radova.

- Sezona je išla, a kuća još nije bila gotova - rekao je.

Sud je, procjenjujući cjelokupnu situaciju, kaznu od godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina smatrao primjerenom, uzimajući u obzir težinu kaznenog djela, ali i vjerujući da će prijetnja kaznom bez njenog izvršenja biti dovoljna da se postigne opća i specijalna svrha kaznenopravne sankcije.

11. rujan 2024 19:23