StoryEditorOCM
4 kantunaNAŠLI SU GA

Policija i gradski vijećnik Duško Vuković u "mekanom razgovoru" našli rješenje: ukrajinska zastava je "legalizirana" bez ikakve sankcije za prekršaj

Piše P. O.
17. ožujka 2023. - 15:17

Još 9. ožujka smo Policijskoj upravi zadarskoj poslali pitanje o tome što su utvrdili oko (ne)zakonitosti u postavljanju ukrajinske zastave pred službene prostorije Stranke umirovljenika na Narodnom trgu. Policija je u nekoliko navrata tražila Duška Vukovića, gradskog vijećnika koji je zastavu postavio, ali ga u stranačkim prostorijama nisu našli, a on se navodno nije javljao ni na telefonske pozive.

Prije policije, našli smo ga mi, a smireni je Vuković tada potvrdio da je postavio zastavu:

- Ako smo u prekršaju, neka nas kažnjavaju! Mi ćemo biti još solidarniji s ukrajinskim narodom, poručio je tada Duško Vuković, nimalo zabrinut zbog toga što je kao gradski vijećnik postavljanjem ukrajinske zastave prekršio zakon.

Na kraju, nakon višednevne potrage za neuhvatljivim gradskim vijećnikom, stigao nam je i odgovor i Policijske uprave.

-Policijski službenici Policijske postaje Zadar, tijekom utvrđivanja okolnosti ovog događaja, 10. ožujka su obavili razgovor s odgovornom osobom te utvrdili kako je postojala inicijativa članova stranke da zastava Ukrajine, u znak podrške s ukrajinskim narodom, ostane izvješena na pročelju zgrade gdje je i bila izvješena radi obilježavanja godišnjica agresije na Ukrajinu, međutim, nisu bili upoznati s propisom koji to regulira, stoji u odgovoru što su nam ga iz Policijske uprave zadarske poslali nakon punih osam dana.

Ispalo je da su policajci s Vukovićem obavili razgovor dan nakon što smo ih pitali što su poduzeli povodom prijave za nezakonito postavljanje ukrajinske zastave.

A evo što su u tom razgovoru s gradskim vijećnikom konstatirali, a onda i poduzeli:

-Nakon pojašnjenja važećeg zakonskog propisa, odgovorna osoba je podnijela zahtjev, a Policijska uprava zadarska mu je, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, izdala rješenje kojim je odobreno isticanje zastave na mjesec dana, zaključuju iz Policijske uprave zadarske.

Dakle, gradski vijećnik napravi prekršaj, nezakonito postavi stranu zastavu, jer, eto, nije znao zakonsku regulativu, a policija dođe i u razgovoru mu objasni što je prethodno trebao napraviti, pa on to i napravi i "legalizira ukrajinsku zastavu" koju je nelegalno postavio!? U odgovoru iz policije nije spomenuto da je Vuković zbog svog prekršaja na bilo koji način sankcioniran, nego je, po svemu sudeći, "mekanim" pristupom zadarske policije prema gradskom vijećniku nepoznavanje zakona poslužilo kao način izbjegavanja bilo kakve sankcije za nezakonito ponašanje. U ovom slučaju to bi bila novčana kazna od 20 do 100 eura.

I hoće li organi reda sutra biti ovako "mekani" kada nekog uhvate da, na primjer, istovremeno vozi i razgovara preko mobitela? Hoće li i tada biti dovoljno objašnjenje "no, no, to se ne radi, u prekršaju ste" ili vam nepoznavanje zakona neće pomoći nego ćete morati financijski podnijeti svoju kaznu? I bi li vam i u tom slučaju makar malo pomogla iskaznica gradskog vijećnika?

19. travanj 2024 17:27