StoryEditorOCM
4 kantunaINCIDENT U SUKOŠANU

Mještani: Pijani župnik istukao časnu sestru na ulici! Župnik: To se nije dogodilo! Policija: Istražujemo događaj. Nadbiskupija: Pišemo očitovanje...

Piše Ivica Nevešćanin
28. travnja 2022. - 12:20

- Zadarska policija ima određenih saznanja u događaju u Sukošanu. U ovom trenutku ne možemo reći odakle smo dobili dojavu i kada, ali policija poduzima sve mjere i radnje u svoj nadležnosti kako bi utvrdila što se uistinu dogodilo – kazali su nam u PU zadarskoj nakon što su nam se javili mještani Sukošana s informacijom da je u utorak 26. travnja njihov župnik Domagoj Kelava u središtu mjesta izudarao časnu sestru iz Samostana Klanjateljica Krvi Kristove u Sukošanu.

Incident se prema riječima naših sugovornika dogodio u poslijepodnevnim satima nasred ulice i naočigled mještana i slučajnih prolaznika. U srijedu popodne kad smo prvi put zvali policiju, nisu nam mogli potvrditi infomacije o događaju. U četvrtak ujutro policija je imala "određana saznajnja" i istražuje događaj.

- Vidno alkoholizirani župnik Domagoj Kelava, u naletu bijesa, ničim izazvan nekoliko puta je udario časnu sestru. Od siline udaraca, časna sestra starije životne dobi srušila se, zadobivši ozljede. Dok je bila u stanju šoka, netko od prolaznika priskočio joj je u pomoć. Ozljede koje je zadobila časna sestra i danas su vidljive, starica ja poplavila – kazao nam je „užasnuti i konsternirani mještanin Sukošana” koji nas je kontaktirao „ispunjavajući svoju građansku dužnost i obvezu neprikrivanja kaznenih djela”. Dodao je da je događaj nije prijavljen policiji, aludirajući da se cijeli slučaj namjerno želi zataškati.

Njegovu priču uspjeli smo potvrditi kod dva neovisna izvora iz Sukošana. Oba izvora tvrde da se incident dogodio te da je svećenik Kelava napao časnu sestru i zadao joj nekoliko udaraca.

- To nije istina. Tko je to vama javio – kazao je smirenim glasom don Kelava kad smo ga nazvali na broj župe Svetog Kasijana u Sukošanu.

Javili su nam mještani iz Sukošana. Neki su to i vidjeli, a neki su kasnije pomagali ozlijeđenoj časnoj sestri. Tvrde također da ste bili u alkoholiziranom stanju.

- Ne, nije istina. Ne znam zašto tako nešto uopće možete govoriti.

Ne tvrdimo da je istina, nego vas pitam?

- Ja stvarno ne znam odakle to vama. Nećemo više... Ne znam zašto takve stvari govorite...

Ne govorim, nazvali su nas mještani i pitamo vas. Pokušavamo potvrditi je li to vjerodostojno ili nije.

- Nije vjerodostojno. Ustvari, ne znam zašto tako možete reći?

Zašto ne bi, u čemu je problem?

- Ne znam.

Mještani tvrde da to nije bio jedini incident, da ste više puta viđeni u pijanom stanju, i da ste imali probleme u drugim župama iz koji ste premješteni.

- Ja uopće nisam puno župa promijenio.

Bili ste u Poličniku, Ugljanu, Gorici, sad ste u Sukošanu...

- Dobro, to su najnormalniji premještaji.

Ipak nije malo promijeniti četiri župe u Zadarskoj županiji.

- Ipak je imam godina svećeništva i premještaji su najnormalniji.

Tvrdite dakle da to niste napravili.

- Ne nisam to napravio, i nemojte mi takve stvari govoriti.

Načelnik Sukošana Ante Martinac također je bio zatečen našim pozivom.

- Ne znam, ništa o tome nisam čuo. Neugodno ste me iznenadili, stvarno do mene ništa takvo nije došlo – kazao nam je u kratkom telefonskom razgovoru.

Iz Zadarske nadbiskupije su nam potvrdili da imaju saznanja od događaju te da će se tijekom dana nadbiskup Želimir Puljić očitovati i osuditi to što se dogodilo.

Pokušali smo stupiti u kontakt s sestrama u samostanu Klanjateljica Krvi Kristove u Sukošanu, ali se na naše pozive nitko nije javljao. Časne sestre iz Regionalne uprave Klanjateljica Krsti Kristove u Zagrebu također nisu imali saznanja o incidentu od utorka, ali su nam rekle da su nažalost upoznate s činjenicom da mjesni župnik ima problema s alkoholom.

Don Domagoj Kelava rodom je iz Roškog polja u BiH, bio je župnik u Poličniku, potom je bio župnik Ugljana i Lukorana, a onda je premješten za župnika Raštana, Gorice i Glavice, odakle je došao u Sukošan. Prije desetak godina (2011.) protiv njega su se pobunili roditelji djece kojima je, zbog nedolazaka na svete mise i vjeronauk, zabranio daljnje pohađanje satova vjeronauka, najavivši im ujedno kako neće moći primiti sakrament svete potvrde. Don Kelava ih je jedne subote izbacio iz župne crkve u Gorici te je čak zaprijetio da će pozvati policiju.

- Svećenik je u crkvu uveo dvanaestoro djece, a nama je zalupio vrata kazavši nam da u crkvu nećemo ući jer nismo redovito dolazili na mise. Nije nas htio pustiti u crkvu, a kad smo ušli, rekao nam je da iziđemo ili će zvati policiju i poduzeti svoje mjere – ispričali su tada učenici za Slobodnu Dalmaciju.

Neki roditelji su međutim stali u obranu don Kelava tvrdeći da je u bio pravu jer se djeca nisu ponašala u skladu s obvezama prema vjeronauku.

26. travanj 2024 11:29