StoryEditorOCM
4 kantunaPREDIZBORNA PODVALA JURI ZUBČIĆU

Policija istražuje tko je s ukradenog FB profila mladog SDP-ovca podržavao Kolindu Grabar Kitarović i o tome obavještavao izborni stožer Zorana Milanovića!

Piše P.O.
10. siječnja 2020. - 16:45
sjednica_gradskog_vijeca4-190919

Usred predsjedničke kampanje na društvenim se mrežama pojavio lažni Facebook profil s imenom i fotografijom zadarskog gradskog vijećnika Jure Zubčića u čije je ime netko davao podršku kandidatkinji HDZ-a Kolindi Grabar Kitarović. Iz zadarske nam je policije potvrđeno da je mladi SDP-ovac to prijavio, ali se još uvijek ne zna hoće li zbog lažnog profila protiv „nepoznatog počinitelja” biti podnesena kaznena prijava.

- Otvaranje lažnog profila je možda i benigno, ali je u mom slučaju „nepoznati autor” bio zaista zloban. S istim imenom i prezimenom i mojom fotografijom, otvorio je Facebook profil i preko njega sudjelovao u različitim medijskim anketama u predizbornoj kampanji i glasao za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar Kitarović. A onda je screenshotove mog navodnog glasanja za Kolindu slao izbornom stožeru Zorana Milanovića i u sjedište SDP-a u Zagreb, kaže Jure Zubčić.

Ubrzo nakon što je Milanovićev stožer „obaviješten” da poznati zadarski SDP-ovac preko Facebooka podržava Kolindu Grabar Kitarović, uslijedio je i razgovor sa Zubčićem.

- Zvali su me iz stožera i pitali „što je ovo”. Najprije nisam bio siguran jesam li možda slučajno sudjelovao u nekakvim anketama jer sam nepažnjom nešto „kliknuo”, ali na mom stvarnom profilu toga uopće nije bilo! Onda sam pomislio da je riječ o fotomontaži, ali se ispostavilo da se ne radi ni o tome. Zbog toga sam prošlog tjedna sve to prijavio policiji, nastavlja Zubčić.

Pnakon razgovora sa Zubčićem, policija je o svemu izvijestila Državno odvjetništvo odakle se još čeka ocjena o tome radi li se o kaznenom djelu i hoće li netko biti optužen.

- Imam neke „osnovane sumnje” odakle bi ta „akcija” mogla dolaziti, ali sačekajmo reakciju Državnog odvjetništva i eventualno pokretanje istrage. Zasada su to, ma koliko bile utemeljene, samo moje sumnje, zaključuje Jure Zubčić, SDP-ov gradski vijećnik koji je široj hrvatskoj javnosti postao poznat nakon što je grafite „Ubi Srbina” prepravljao u „Ljubi Srbina”.

Prije nekoliko godina problem s lažnim Facebook profilom, samo u nešto bezazlenijoj varijanti, dogodio se i njegovom kolegi Erolu Gašiju, također gradskom vijećniku SDP-a, ali Gaši na tome nije inzistirao, pa počinitelj nikada nije otkriven.

20. travanj 2024 06:38