StoryEditorOCM
4 kantunaVOZE ‘ĆAĆINE‘ AUTE

Policija krenula u obračun sa zadarskim ‘gaserima‘: zaplijenili 11 nabrijanih vozila, a kao kruna u četvrtak je ‘pao‘ i crveni Ferrari 26-godišnjaka!

Piše Iva Ivanac, Ivica Nevešćanin 
22. svibnja 2020. - 11:53

Zadarska policija krenula je u izravan obračun s noćnim utrkama na gradskim ulicama: samo tijekom prošlog vikenda zaplijenili su devet automobila i jedan motocikli zbog tehničkih neispravnosti odnosno raznoraznih preinaka koje su ta vozila pretvorila u bolide na cesti. Tijekom vikenda od 15 do 17. svibnja vlasnicima su privremeno oduzeta tri BMW-a (dva zadarskih i jedan splitskih tablica), dva Fiata te po jedan Alfa Romeo, VW Passat, Honda Civic, Opel Vectra, VW Golf i motocikl marke Suzuki.

Kao kruna te akcije, policija je četvrtak navečer sa zadarskih ulica „uklonila” i jedanaesto vozilo, crveni Ferrari u vlasništvu 26-godišnjaka iz Zadra. Policija sumnja da privremeno oduzeti Ferrari također ima tehničke preinake koje ne odgovaraju izvornoj specifikaciji vozila, a to će se znati nakon izvanrednog tehničkog pregleda.

image
Zadarski.hr

Naime, sva vozila oduzeta su privremeno i upućena na izvanredan tehnički pregled, a njihovi vlasnicu su mahom mladi vozači u dobi od 19 do 33 godina. Automobili su u njihovom ili u vlasništvu roditelja, a registarske tablice će im biti vraćene tek kad sve preinake uklone i kada izgled i tehničke specifikacije svakog vozila budu odgovarale onima iz tehničke knjižice vozila.

- Nakon što nadzornici stanice za tehnički pregled utvrde neispravnosti na vozilu, ovisno radi li se o manjim nedostacima, većim ili opasnim nedostacima, vlasniku vozila se daje propisani rok od 15 dana da vozilo dovede u tehnički ispravno stanje.
U slučaju da su nedostaci ocijenjeni kao „opasni“, skidaju se registarske pločice, vozilo se isključuje iz prometa dok ga vlasnik ne dovede u tehnički ispravno stanje. Dokaz da su nedostaci otklonjeni je ponovljeni tehnički pregled na kojem je vozilo vraćeno u zakonske okvire – ističu iz zadarske policije.

Privremeno oduzeta vozila upućena su na izvanredni tehnički pregled i na svima su utvrđene nepravilnosti u vidu raznih preinaka. Vlasnicima vozila policija je oduzela registarske pločice i prometne dozvole, a dobit će ih natrag tek kad otklone nedostatke i ponovno prođe na tehničkom pregledu. Do zaključenja ovoga teksta niti jedan vlasnik privremeno oduzetog vozila nije uklonio utvrđene nepravilnosti. Po članku 236. stavak 8. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, svi su vozači kažnjeni novčanom kaznom od 1000 kuna, a neki i za prometni prekršaj zbog kojeg su bili i zaustavljeni. Ostali su isključeni iz prometa nakon što su policajci vizualno uočili da bi mogli imati nedozvoljene preinake, ili ih je na to „upozorio” neobičan zvuk iz auspuha.

Ono što posebno privlači pažnju je starost vozača. Najmlađi među „gaserima” rođen je 2001. godine, a najstariji 1987. Pritom se kao vlasnici privremeno zaplijenjenih vozila u dokumentima navode oni ili njihovi roditelji. To znači da roditelji svjesno svojoj djeci dozvoljavaju da voze nabrijane automobile iako time izravno krše prometne propise.

Među sankcioniranim osobama je šest vozača koji su i dosad evidentirani kao prometni prekršitelji, dok su četvorica po prvi put kažnjena. Nitko međutim dosad nije kažnjavan zbog „nabrijavanja” automobila ili motora, nego zbog drugih prometnih prekršaja, ističu iz policije.

Zašto je policija „pokupila” baš ta a neka druga vozila, odnosno koje su tehničke preinake na njima izvedene zbog kojih ih je privremeno makla s ceste? Je li riječ o nedozvoljenom šminkanju vozila ili o složenim tehničkim zahvatima na motoru i šasiji kako bi njihove jurilice bile brža i izgledale atraktivnije?

image
Zadarski.hr

- Motorna vozila koja su prepraćena na stanicu za tehnički pregled vozila, bilo da se radi o osobnim automobilima ili motociklima, su prvenstveno ona koja plijene pažnju svojim izgledom. Naime sve prerade, preinake koje nisu dozvoljene ili odobrene (atestirane) smatraju se kao tehnička neispravnost – naglašavaju u policiji.

- Posebno se izdvajaju preinake na ovjesu vozila (amortizeri i opruge) spuštanjem visine vozila, neodgovarajući pneumatici (dimenzije, istrošenost), osovine upravljačkog mehanizma, preinake na samonosivoj karoseriji, neodgovarajući ispušni sistem, odnosno nedostatak ispušnog lonca, katalizatora i slično. Tu su, nadalje, zahvati i prerade motora (čipiranje radi podizanja snage motora), ugradnja neodgovarajuće svjetlosne opreme (ne homologirane žarulje i farovi), nepropisno potamnjivanje stakala, i brojni drugi nedostaci – dodaju.

Prema dosadašnjim iskustvima zadarske policije, preinake se rade na gotovo svakoj marci i vrsti osobnog vozila, međutim prednjače vozila marke BMW serije 3.,4. i 5., neovisno radi li se o vozilima s benzinskim ili dizel motorom, a u igri su još najčešće VW Golfovi i Passati te Alfe Romeo i Fiati. Starosti vozila je različita, među njima ima modela iz 90-tih godina prošlog stoljeća, ali i novijih vozila, starih samo godinu ili dvije.

- Sukladno Planu pojačanog nadzora cestovnog prometa kojim su posebno obuhvaćeni vozači koji brzo voze na prometnicama grada Zadra i Zadarske županije te „mladi vozači“, na području PU zadarske su ne samo protekli vikend, nego i ranije, provedene pojačane aktivnosti koje će se nastaviti provoditi i ubuduće – poručuju iz zadarske policije.

19. travanj 2024 19:20