StoryEditorOCM
4 kantunaOBRAČUN KOD ‘MIMOZE‘

Policija podnijela kaznenu prijavu protiv interventnog policajca Ante Verunice i njegovog oca: sumnjiče se za pronevjeru, a prijavio ih je Bungur Som!

Piše Ivica Nevešćanin
27. travnja 2021. - 23:01

Zadarska je policija prošlog tjedna državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu protiv Ante Verunice, 32-godišnjeg pripadnika jedince interventne policije PU zadarske, bivšeg profesionalnog boksača i kikboksera, te njegovog oca Rajka Verunice (63), zbog sumnje na pronevjeru tešku 260 tisuća kuna.

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije, sina i oca Verunicu sumnjiče da novac ostvaren od vođenja kafića Mimoza, u razdoblju od 2015. do 2018. godine, nisu utrošili za njegovo poslovanje, već su ga koristili za osobne troškove. Na taj su način, prema policiji, oštetili Slad grupu, čija je Mimoza poslovna jedinica, a sebi protupravno prisvojili preko 260 tisuća kuna.

Verunicama je vođenje Mimoze usmeno povjerio vlasnik Slad Grupe, Branko Bungur zvani Som, u kojoj su još lanac slastičarnica i pekarni Slad u Zadru, Vinarija Biograd te Zadarska pivovara. 

Naime, u listopadu 2015. godine Bungur je od poduzetničke obitelji Šokota uzeo u najam poslovni prostor na zadarskoj Kalelargi u kojem je danas kafić Mimoza. Negdje u isto vrijeme je s Rajkom Verunicom, kao osobom od posebnog povjerenja, sklopio ugovor o zajmu na iznos od oko 200 tisuća kuna za svoju Slad grupu. Bungur se, prema istražiteljima, dogovorio s Antom i njegovim ocem Rajkom da oni vode poslovanje kafića Mimoza te da iz zarade naplate svoju pozajmicu Slad grupi. Otac Rajko je bio ovlašten za pristup računu preko kojeg je poslovao kafić, iako je poslovanje zapravo vodio njegov sin, policajac Ante.

image
Branko Bungur Som, vlasnik Slad grupe, prilikom privođenja prošle godine zbog sumnje u gospodarski kriminal
Luka Gerlanc/Cropix

Verunice su, prema rezultatima istrage, iznevjerile Bungurovo prijateljsko povjerenje i novcem od prometa kafića plaćali osobne troškove, gorivo, kozmetiku, informatičku opremu, kućanske potrepštine i druge stvari, u ukupnoj vrijednost od oko 35 tisuća eura.

Policija je istraživanje provela nakon što je početkom 2019. Bungur podnio kaznenu prijavu protiv Ante Verunice tvrdeći da ga je oštetio za više od milijun kuna. Međutim, nakon istrage policija je pronašla dokaze za tek nešto više od 260 tisuća kuna.

Verunice su Mimozu vodili gotovo tri godine, a navodi iz Bungurove prijave pobudili su sumnju istražitelja da ih je Bungur angažirao za izvlačenje novca iz Slad grupe, što se za sada nije potvrdilo.

Bungur je kaznenu prijavu protiv Verunica podnio preko odvjetnika Marka Ferija iz Rijeke, a kako je kriminalističko istraživanje potrajalo ubrzo su krenule priče da netko iz policije ili iz Županijskog državnog odvjetništva opstruira istragu. Naime, u Mimozi vrlo često kavu ispijaju visoki dužnici zadarskog Županijskog državnog odvjetništva, suda i odvjetnici, a veze Ante Verunice s policijom nije potrebno posebno isticati. Kako bi pogurao djelovanje institucija Bungur je, smatraju istražitelji, istragu pokušao poticati i tekstovima preko nekih zadarskih portala s kojima je bio financijskih povezan.

- Trenutačno sam zbog posla izvan grada, a kada dođem u Zadar možemo sjesti i o svemu razgovarati. Ako ćete napisati ono što kažem onda ću vam dati izjavu. Ta će izjava biti malo opširnija i uvući će neke druge ljude koji iza svega toga stoje – kazao nam je Ante Verunica kada smo ga nazvali, dodavši da se u Zadar vraća početkom svibnja. Zanimalo nas je zašto je toliko nepovjerljiv prema nama da nećemo objaviti ono što želi reći.

- Za mene su te stvari jako ozbiljne. Iza svega stoje neki drugi ljudi s malo veće pozicije koji mi pakiraju. Prijavu protiv mene je prije dvije godine podnio Branko Bungur, a o meni je, i nekim mojim šefovima, izašao članak na portalu Zadardanas. Međutim sada je sve to netko maknuo. Ne znam što iza svega toga još stoji, ali moram biti oprezan. Znam da je Bungur financijski povezan s tim i još jednim lokalnim portalom, jer je na njima oglašavao svoje tvrtke – kaže Verunica.

Zašto mislite da vam se pakira? Koje su veće igre u pitanju kada kažete da ništa nije slučajno?

- Moj je otac Bunguru posudio novac zato što ga on nije imao. Ni ja ni moj otac nismo sudjelovali u tome za što nas se optužuje, a Bungur preko nas želi sebe izvući. To je malo veća igra, niti smo imali ugovor s njim, niti smo s njim radili uz usmeni dogovor – kazao nam je Ante Verunica, bivši juniorski svjetski i europski prvak u kikboksu, kao senior dvaput treći na svijetu te jednom drugi u Europi u toj borilačkoj disciplini, da bi se nakon toga neko vrijeme uspješno bavio profesionalnim boksom.

image
Meč Ante Verunica - Guido Vianello
Goran Sebelic/Cropix

Inače, od studenog prošle do sredine veljače ove godine zadarska je policija protiv Branka Bungura podnijela tri kaznene prijave, dvije zbog sumnje u gospodarski kriminal te jednu zbog trgovine drogom i za ilegalno držanje oružja. Podnijete kaznene prijave zaredale su nakon što je na portalu Zadardanas objavljeno nekoliko tekstova u kojima se napadaju visoki policijski dužnosnici i optužuju za zlouporabu položaja i ovlasti.

Bungur je u studenom prošle godine priveden i prijavljen zajedno sa Draganom Bijelićem (65), stečajnim upraviteljem zadarske Adrije, zbog sumnje u gospodarski kriminal težak 11 milijuna kuna. Sumnja se da je Bijelić na poticaj Bungura uz naknadu od 10 tisuća kuna predao Slad Grupi u posjed nekretnine Adrije u Gaženici koje je Bungur dao u podzakup trećim osobama.

Policija je u prosincu prijavila Bungura, njegovog brata i jednog radnika za proizvodnju i trgovinu drogom. Drogu, 37 grama marihuane, dvije digitalne vage, jedan ilegalni pištolj s preko 200 komada streljiva te nekoliko desetaka sjemenki marihuane, policija je pronašla u pretresu Bungurovog stana u listopadu prošle godine. Također je osumnjičen da je na svom zemljištu u blizini Vranskog jezera sadio i uzgajao marihuanu u loncima za cvijeće, a brigu o uzgoju biljaka posvetio je svome bratu. Kada su biljke dobile određenu visinu, preselio ih je u prostore bivše tvornice Adria gdje je brigu o njima preuzeo zaštitar tvrtke.

Treću prijavu Bungur je zaradio sredinom veljače ove godine zbog navodnih malverzacija s vinom kroz tri tvrtke u svom vlasništvu.

Sumnjiči ga se da je kao direktor Vinarije Biograd, prije pokretanja stečajnog postupka, prenio imovinu društva na drugu svoju tvrtku. Zalihe vina vrijedne 2,5 milijuna kuna proglasio je neispravnim, iako se radilo o tehnički ispravnom vinu, i prebacio ga u svoju drugu tvrtku, ali za znatno manji iznos od kupoprodajne vrijednosti, da bi ga potom fiktivno prodao svojoj trećoj tvrtki koja je nastavila vino prodavati po stvarnim tržišnim cijenama. Krivotvoreći izjave o kompenzaciji Bungur je jednu od svojih tvrtki oštetio, a drugoj osigurao protupravnu imovinsku korist u visini 2,7 milijuna kuna.

Unatoč podnijete kaznene prijave, interventni policajac Ante Verunica nije suspendiran. Kako su nam objasnili u PU zadarskoj, Verunica bi bio automatski suspendiran da je osumnjičen za neko od koruptivnih kaznenih dijela. Budući da je osumnjičen za pronevjeru, za moguću suspenziju treba pričekati odluku državnog odvjetništva.

24. travanj 2024 14:56