StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NAŠEG TEKSTA

Policija prijavila direktora Invest Zadra koji je nezakonito ovršio Turisthotel za 21 milijun kuna: sumnjiče ga za kriminal težak 39 milijuna kuna!

Piše Ivica Nevešćanin
26. svibnja 2021. - 17:52
Bivši zaposlenik gradske uprave Zlatko Jurinić pravomoćno je osuđen na godinu zatvora uvjetno uz rok kušnje od 4 godine zbog lažnog vještačenja Luka Gerlanc/Cropix

Mjesec dana nakon što je Slobodna Dalmacija objavila priču o tome kako je tvrtka Invest Zadar iz Zagreba, na temelju lažnog svjedočenja građevinskog vještaka Zlatka Jurinića, nezakonito ovršila zadarski Turisthotel za 21,6 milijuna kuna, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv slovenskog državljanina Andreja Jerine (44), direktora Invest Zadra, zbog sumnje da je počinio gospodarski kriminal težak 39 milijuna kuna.

Istražitelji osnovano sumnjaju da je Jerina počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, prouzročenje stečaja te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Policija naime tereti Jerinu da je kao direktor Invest Zadar u razdoblju od travnja do prosinca 2016. godine, u namjeri da svom povezanom društvu, Gradnji Borovje iz Zagreba, pribavi nepripadnu imovinsku korist, tijekom postupka predstečajne nagodbe tvrtke Invest Zadar, u dokumentaciji koju je dostavio nagodbenom vijeću FINA-e, neistinito predočio i priznao potraživanja Gradnje Borovje, a pritom je sastavio i neistinitu izjavu da dužnik, Invest Zadar, nema povezanih osoba i društava koje nemaju pravo glasa.

Jerina je tako na temelju priznatih neistinitih tražbina Gradnje Borovje ostvario potrebnu većinu glasova vjerovnika koji su prihvatili predloženi plan financijskog i operativnog restrukturiranja da se svim vjerovnicima izvrši otpis potraživanja u iznosu od 70 posto. Nagodbeno vijeće FINA-e je nakon toga, u uvjerenju da je tražena većina vjerovnika ostvarena na temelju istinitih i stvarno postojećih tražbina vjerovnika, te da nema povezanih osoba i društava, donijela rješenje o prihvaćanju plana financijskog i operativnog restrukturiranja, čime su Gradnji Borovje neosnovano priznata potraživanja u iznosu od skoro 39 milijuna kuna, a sve na štetu ostalih vjerovnika Invest Zadra.

Cijela operacija izvlačenja novaca iz Invest Zadar preko povezanih društava događala se u trenutku kad je već bilo jasno da će Zlatko Jurinić biti osuđen za lažno vještačenje, jer će Turisthotelu to omogućiti pokretanje postupka za povrat nezakonito ovršenih sredstava za navodno neplaćene radove na obnovi turističkog naselja u Zatonu početkom dvijetisućitih.

Slovenski vlasnici su Invest Zadar preko povezanih društava najprije doveli u stanje prezaduženosti, odnosno trajne blokade, a potom i stečaja. Turisthotel međutim svoje potraživanje nije mogao prijaviti u predstečajnoj nagodbi jer u tom trenutku još nije imao pravomoćnu presudu da su nezakonito ovršeni. Štoviše, kako bi dobile pravo glasa u vijeću vjerovnika, tvrtke Kolpa d.d. i Gradnja Borovje, od Zadar Investa prijavljuju tražbine u visini 512 milijuna kuna, i tako otkrivaju svoju međusobnu povezanost.

Naime, ključan dokument u kojem se razotkrivaju namjere i povezanost tvrtki oko Invest Zadra, podnesak je Andreja Jerine Nagodbenom vijeću od 6. svibnja 2016. u kojem dostavlja popis obveza Invest Zadra na dan otvaranja postupka predstečajne nagodbe. U njemu se pojavljuje i tražbina Kolpe d.d. u iznosu od 10 milijuna eura i to u trenutku kada je Mirjan Kulovec, predsjednik uprave Kolpe d.d., istovremeno i prokurist u Invest Zadru te direktor i član Kolpa Holdinga d.o.o. koji je ujedno osnivač Invest Zadra te većinski dioničar Kolpe d.d., dok je Invest Zadar član društva Gradnja Borovje s direktorom Rikardom Fuchsom.

Nakon ukazivanja na nezakonitu povezanost društava Trgovački sud odbija potvrditi predstečajnu nagodbu, ali Visoki trgovački sud tu odluku ukida uz obrazloženje da sud nije ovlašten utvrđivati pravnu valjanost predstečajne nagodbe. Shvativši da bi opet mogli biti izigrani, Turisthotel u ožujku 2017. podnosi kaznenu prijavu USKOK-u protiv odgovornih tvrtki i osoba kojom su, uz Andreja Jerinu, Invest Zadar i Gradnju Borovje, obuhvaćeni još osnivači tvrtke Invest Zadar, poznati zadarski građevinari braća Siniša i Boris Krekić, slovenski Kolpa holding, direktori Damir Škaro iz Zagreba i Damir Dragičević iz Ozlja, Kolpa d.d. iz Slovenije, te direktori Gradnje Borovje Mirjan Kulovec iz Slovenije te Rikard Fuchs iz Zagreba, inače sin aktualnog ministra znanosti Radovana Fuchsa.

Kaznena prijava odlazi USKOK-u gdje se „kiseli” godinu i devet mjeseci, da bi krajem 2018. bila prepušta Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru. Tadašnji šef ŽDO-a Goran Troskot tri godine istragu ne pokreće pa Turisthotel u studenome 2020. šalje požurnicu nakon koje se ipak počinju provoditi policijski izvidi, ali bez ikakvog ishoda.

Kaznena prijava protiv Jerine podnijeta je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, iako su neka opisana djela u nadležnosti Općinskog državnog odvjetništva. Policija tako očito želi izvršiti određeni pritisak na DORH da, četiri godine nakon prijave, napokon počne raspetljavati po svemu sudeći kriminalne aktivnost povezane s Invest Zadrom. Policijska istraga se nastavlja što znači da su moguće i nove prijave protiv pravnih i fizičkih osoba koje su sudjelovanjem u ovim financijskim malverzacijama odgovorne za višemilijunsku štetu napravljenu Turisthotelu.

23. travanj 2024 12:04