StoryEditor
4 kantunaVELIKA AFERA GOSPODARSKOG KRIMINALA U STANKOVCIMA I NOVALJI

Policija prijavila pet osoba, oštetili tvrtku za 22 mili., državni proračun za 5,6 mili., a vjerovnike za 15,3 mili. kuna! Donosimo njihova imena...

Piše PU zadarska / IN
18. prosinca 2019. - 17:46
prevara111

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u suradnji sa nadležnim županijskim odvjetništvom proveli su kriminalističko istraživanje nad pet hrvatskih državljanina zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Prijavljeni su Neven Badurina (49), Vjekoslav Vaniš (56), Mate Pavlović (37), Mateo Badurina (25) i Dora Vukušić (24).

Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja sumnja se da je 49-godišnjak kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva Ostrea sa sjedištem u Stankovcima u razdoblju od siječnja 2017. godine do rujna 2018. godine s ciljem pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi u više navrata bez ikakve valjanje osnove sa žiro računa društva podizao i zadržavao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od preko 5. 700.000 kuna, a kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa fiktivno je prikazivao da je novac položen u blagajnu društva.

Nadalje, sumnjiči ga se da je u međusobnom dogovoru s 56-godišnjakom s ciljem pribavljanja nepripadajuće materijalne koristi za društvo po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu državnog proračuna RH u iznosu od preko 4.400.000 kuna, u poslovnim knjigama društva tijekom 2017. godine prikazivao neistinite podatke o poslovnom odnosu s trgovačkim društvom kojeg je zastupao 56-godišnjak, po osnovni izvedenih radova, isporučene opreme i usluga, iako su znali da nisu pružani nikakvi radovi i usluge niti je isporučena bilo kakva roba.

Naime, trgovačko društvo koje je zastupao 56-godišnjak je izdalo fiktivne fakture u ukupnom iznosu skoro 22.000.000 kuna, a temeljem kojih fiktivnih faktura je 49-godišnjak zatražio i ostvario povrat nepripadnog PDV-a u navedenom iznosu, odnosno 4.400.000 kuna.

Isto tako, sumnjiči se da je temeljem navedenih fiktivnih faktura 49-godišnjak iz svog društva izvršio neosnovano plaćanje prema društvu 56-godišnjaka u iznosu od preko 1.100.000 kuna, u kojem iznosu je i oštetio svoje trgovačko društvo.

Također, 49-godišnjaka se sumnjiči tijekom 2012. godine kao vlasnik drugog trgovačkog društva sa sjedištem u Novalji, znajući da je račun tog društva u blokadi i da potraživanja vjerovnika iznose preko 8.200,000 kuna, od čega potraživanja prema državnom proračunu prema osnovi poreznih davanja preko 1.200.000 kuna te da su nastupili razlozi za otvaranjem stečaja nad društvom, cjelokupnu imovinu društva koja je trebalo činiti stečajnu masu i iz koje su se trebali namiriti vjerovnici društva prenio besplatno na novoosnovano društvo i na taj način onemogućio i oštetio vjerovnike tog društva u naplati svojih potraživanja tijekom provedenog stečajnog postupka.

Potom je 2018. godine, nakon što je i tom društvu na koje je prethodno prenio imovinu blokiran račun, a potraživanja vjerovnika su iznosila preko 7.000.000 kuna, zajednički i dogovorno sa još tri osobe u dobi od 37, 24 i 25 godine osnovao treće trgovačko društvo na koje je prenio navedenu imovinu i na taj način onemogućio i oštetio vjerovnike, koji su se trebali naplatiti iz stečajne mase, a koju je trebala činiti navedena imovina društva.

Nadalje, sumnjiči ga se da je tijekom 2018.godine u svojstvu odgovorne osobe trgovačkog društva s područja Stankovaca, nakon što su i nad tim društvom nastupili razlozi za otvaranje stečajnog postupka, znatno ispod tržišnih vrijednosti prenio dio imovine tog društva na svoje drugo povezano društvo na koji način je oštetio vjerovnike tog društva koji su se trebali naplatiti prodajom navedene imovine, koja je trebala činiti stečajnu masu u stečajnom postupku, u vrijednosti od 300.000 kuna.

Na kraju, 49-godišnjaka se sumnjiči da je tijekom prosinca 2017. godine kao odgovorna osoba društva sačinio više krivotvorenih računa u iznosu od skoro 14 milijuna kuna prema ino-društvu s područja R Češke, iako s tim društvom nije imao nikakvu poslovnu suradnju, a sve s ciljem da prikaže pozitivno poslovanje svog društva.

Ukupno pričinjena šteta prema državnom proračunu RH po osnovi nepripadnog povrata PDV-a iznosi preko 4.400.000 kuna koliko iznosi i nepripadna imovinska korist društvu s područja Stankovaca. Pribavljena imovinska korist 49-godišnjaka iznosi preko 5.700.000 kuna, dok pribavljena imovinska korist društvu 56-godišnjaka iznosi preko 1.100.000 kuna sve na štetu društva s područja Stankovaca.

Pričinjena šteta vjerovnicima društava s područja Novalje i Stankovaca iznosi preko 15.300.000 kuna, od čega šteta na štetu Državnog proračuna u iznosu od preko 1.200.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, 49-godišnjak je zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i prouzročenja stečaja uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Dok je 37-godišnjak zbog sumnje u kaznenog djela prouzročenja stečaja uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Nadalje, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krivotvorenje službene ili poslovne isprave te kazneno djelo utaje poreza ili carine i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju pomaganjem, protiv 56-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava.

Protiv 24-godišnjakinje i 25-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da su počinili kazneno djelo prouzročenja stečaja.

03. srpanj 2022 04:45