StoryEditorOCM
4 kantunaPRIJELOMNA VIJEST

Policija i Odvjetništvo provode izvide zbog sumnji u nezakonitosti oko prodaje dionica Turisthotela Tankerskoj plovidbi!

Piše Ivica Nevešćanin
9. ožujka 2023. - 13:26
Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić i predsjednica uprave Turisthotela Meri Matešić SičićIva/Slobodna Dalmacija

Zadarska kriminalistička policija u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru počela je provoditi izvide oko prodaje dionica Turisthotela Tankerskoj plovidbi.

- U suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru, PU zadarska provodi izvide. Imamo određena saznanja, a cijeli postupak je tajan i zbog toga ništa više o tome ne mogu reći - potvrdila nam je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Tako smo ostali i bez odgovora na pitanje provode li se izvidi na temelju prijave HANFA-e, nečije kaznene prijave ili na temelju tekstova koje je objavio Zadarski.hr. Naime, Zadarski.hr je u dva navrata objavio korespodenciju između bivše članice uprave Danke Nekić i brokerske kuće Interkapital iz Zagreba koja je nastala prije nego što je Nekić svoje dionice Turisthotela prodala Tankerskoj plovidbi. Nekić je u tim porukama Interkapitalu slala povjerljive podatke o poslovanju Turisthotela do kojih je samo ona kao članica uprave mogla doći, a s njima je nakon toga dogovarala i mogućnost dodatne zarade za dionice koje je prodala Tankerskoj plovidbi. Sve te navodno sporne poruke Nekić je slala sa svoje poslovne adrese, a pronađeni su na tvrtkinom serveru nakon što je prodala dionice i otišla iz Turisthotela.

Gospođi Nekić smo prije nekoliko dana uputili nekoliko pitanja na tu temu, ali odgovore još nismo dobili.

Nekić je svoju korespondenciju s Interkapitalom vodila dok je bila jedna od članica uprave Turisthotela, a predsjednica uprave je u to vrijeme bila Meri Matešić Sičić. Upravo je ona u srijedu, prema neslužbenim informacijama, bila pozvana u zadarsku policiju kako bi govorila o svojim saznanjima na okolnosti komunikacije Nekić s brokerskom kućom preko koje je, na koncu, četvero dioničara Turisthotela prodalo svoje dionice Tankerskoj plovidbi. Tankerska je tako stekla nešto manje od 25 posto dionica Turisthotela.

Dodajmo da je Nekić u medijima opovrgla da je bilo tajnih pregovora oko prodaje svojih dionica Tankerskoj, odnosno da nije pristala na ponudu Interkapitala oko moguće dodatne zarade za svoje, ali i dionice Ante Barića, Zorana Milišića i Matka Stojanova. Štoviše, istaknula je da nije napravila ništa nezakonito i nemoralno prije i tijekom prodaje svojih dionica.

Prema objavljenim porukama, najmanje jedna osoba iz Nadzornog odbora je znala da Nekić komunicira s Interkapitalom oko moguće dodatnih prihoda za svoje dionice. Bio je to Ante Barić, član Nadzornog odbora koji je, kao i Nekić, istog dana u listopadu prošle godine svoje dionice prodao Tankerskoj plovidbi. Prema mišljenju nekih pravnih stručnjaka, i taj navodno neuspjeli pokušaj nagodbe oko dodatne zarade nakon prodaje dionica, spada u sferu kaznenih djela protiv dioničkih društava, no istražuje li policija i taj dio korespodencije, nismo mogli potvrditi.

Ante Barić je ostao član NO Turisthotela iako nema niti jednu dionicu pa ga mali dioničari s kojima smo razgovarali smatraju čovjekom od zadatka koji zapravo treba pomoći Tankerskoj u bržem i lakšem preuzimanju najveće turističke kuće u Dalmaciji. U prilog tome ističu i činjenicu da je Barić nedavno sazvao sjednicu NO na kojoj je tražio smjenu sadašnjeg predsjednika Frane Skoblara te smjenu i otkaz za jedinu članicu uprave Meri Matešić Sičić. Na njeno mjesto je predlagao upravo Danku Nekić, a umjesto Skoblara, Zorislava Vidovića, člana NO iz OTP banke. Barićev pokušaj, međutim, nije prošao na glasanju.

Podsjetimo, Barić je za svoje udjele od Tankerske dobio više od 20 milijuna eura, a Nekić više od 12 milijuna eura. Tankerska je vlasnika nešto manje od 40 posto dionica Turisthotela vrijednih 88 milijuna eura, a za preuzimanje preostalih dionica tijekom javne ponude osigurao je još 134 milijuna eura.

Objavljene informacije ukazuju da je Nekić Interkapitalu, brokerskoj kuću upetljanoj u aferu ”Grupa Borg” oko prodaje Agrokora, dostavljala povlaštene informacije Turisthotela nekoliko mjeseci prije prodaje svojih udjela. Ako se taj dio istražuje, odnosno provjerava, radilo bi se o o sumnji na kazneno djelo zlouporabe povlaštenih informacija. Naime, prema članku 259 stavak 2 Kaznenog zakona, ako je povlaštenim informacijom raspolagala osoba na temelju članstva u upravljačkim ili nadzornim tijelima izdavatelja, svojeg udjela u kapitalu izdavatelja, pristupa informaciji kroz obavljanje svog posla ili dužnosti ili počinjenog kaznenog djela, počinila je kazneno djelo, a predviđena kazna zatvora je od šest mjeseci do pet godina.

Prema dostupnim informacijama, dio malih dioničara Turisthotela uputio je HANFA-i nekoliko predstavki u kojima se žale na namjeru preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe. Samatraju da je iznos od 4600 kuna za dionicu nerealan i da dionica vrijedi znatno više, možda i tisuću eura. Također su iznijeli sumnje da su neki bivši članovi uprave i nadzornog odbora prije prodaje svojih udjela, dogovarali za sebe povoljnije financijske uvjete za svoje dionice, što su, kako tvrde, iskoristili i neki s njima povezani dioničari.

Neki drugi mali dioničari su pak podnijeli kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja Državnom odvjetništvu u Zagrebu zato jer, kako su nam neki rekli, nemaju povjerenja da će Odvjetništvo u Zadru, zbog mogućih pritisaka, moći odraditi taj posao.

Policijska izvidi za sada ukazuju da se nešto ipak pokrenulo, bez obzira da li na temelju prijave HANFA-e, kaznene prijave malih dioničara ili pisanja portala Zadarski.hr, a dokle će to ići, i hoće li se izvidima išta otkriti što bi moglo dovesti do određenih pravosudnih postupaka, u ovom je trenutku prerano govorit.

23. travanj 2024 03:31