StoryEditorOCM
4 kantunaAUTOMOBILSKA MAFIJA

U zaleđu Zadra otkrivena ilegalna radionica za "preslagivanje" ukradenih automobila: za 12 sati joj ukrali i rastavili golfa!

Piše Božana Sviličić
6. ožujka 2020. - 15:38

Zadarska policija raskrinkala je dio organizirane skupine koja je sudjelovala u teškim krađama vozila visoke klase na području cijele Hrvatske. U Popovićima u zaleđu Zadra otkrivena je i ilegalna radionica u kojoj su vršio prepravak ukradenih i karamboliranih vozila.

- “Ekipa” je u toj radionici u svega dva sata rastavljala kompletna vozila i sve dijelove prebacivala na druga vozila. Karamobilirana vozila su krali ili jeftino kupovali u zemljama Europske unije, a onda bi krivotvorili isprave i dalje ih skupo prodavali - rekao je voditelj kriminalističke službe PU zadarske Bore Mršić na izvanrednoj konferenciji za novinare u petak.

Istražitelji Odjela Organiziranog kriminaliteta u srijedu 4. ožujka, upali su u ilegalnu radionicu gdje su uhitili tri osobe. Na kriminalističku obradu privedeni su Željko Grubić (30) i Mate Rogić (35) sa zadarskog područja koje se sumnjiči za prikrivanja teških krađa vozila marke VW tipa Golf VII. Treći osumnjičenik pušten je da se brani sa slobode.

U pretrazi radionice pronađen je već rastavljen VW Golf VII koji je samo 12 sati ranije ukraden 46-godišnjoj ženi u Rijeci. Njegovi dijelovi su bili već montirani na dva identična karambolirana Golfa koji su prethodno kupljeni u Njemačkoj.

 

- Žena nije mogla vjerovati da je to njezin automobil. Doživjela je potpuni šok jer od njezinog automobila ostao samo okvir od lima. Auto je potpuno “očerupan”. Dio dijelova s ukradenog golfa pronađen je u vozilu jednog od osumnjičenih, a u radionici je pronađena i dokumentacija ukradenog vozila kao i dio osobnih stvari 46-godišnje Riječanke- rekli su u policiji.

Daljnjom pretragom radionice pronađena su još dva karambolirana Golfa koji su kupljeni u Rijeci i u Austriji. Isto tako pronađeno je i više stotina raznih dijelova koji potječu upravo od VW golfova serije VII. Sve pronađena vozila kao i pronađeni dijelovi vozila su oduzeti.

- Materijalna šteta pričinjena oštećenoj vlasnici se cijeni na više od 110 tisuća kuna. Nakon kriminalističkog istraživanja 30-godišnjak i 35-godišnjak su u zakonskom roku predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, dok je treća osoba puštena na slobodu. Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena je kaznena prijava zbog sumnje na kazneno djelo Prikrivanje – izjavio je Mršić.

Policijski službenici Službe kriminalističke policije u suradnji s drugim policijskim upravama i vještacima Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ nastavit će kriminalističko istraživanje u cilju rasvjetljavanja teških krađa vozila visoke klase na području cijele Republike hrvatske, kao i utvrđivanja porijekla pronađenih auto dijelova.

- Riječ je o specijalno obučenim lopovima sa specijalnom opremom za otključavanje vozila visoke klase- rekao je Mršić.

Ovi uhićeni na zadarskom području od ranije su poznati policiji po različitim kaznenim djelima imovinskog karaktera, a u središte javnosti dospjeli su prije tri godine kada su na biogradskom području fingirali prometnu nesreću automobila BMW i kamiona, a potom od osiguravajućih društava naplatili oko 200 tisuća kuna na ime odštete.

Protiv obojice je određen istražni zatvor koji po rješenju suca istrage može trajati do 30 dana, a radi postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će osumnjičenici utjecati na svjedoka i time ometati kazneni postupak. 

29. travanj 2024 09:31