StoryEditorOCM
4 kantunaSKANDAL ILI PRILIKA

Politika i struka protiv, a kolekcionari za ‘Mediterraneo‘ mladog slikara Javorana. Dukić: "Ostavite Marija na miru i sav svoj jal prebacite na mene!"

Piše Matea Magaš
13. ožujka 2023. - 15:28

- Ovo je najveći skandal u novijoj zadarskoj povijesti – ovako oporba komentira odluku Grada Zadra da za 50.000 eura otkupi sliku "Mediterraneo" mladog zadarskog umjetnika Marija Javorana. Ta je kupnja podigla prašinu u zadarskoj javnosti, osobito na političkoj sceni jer, kako naglašava oporba, točnije Ante Rubeša iz Akcije mladih, ”ovim nečasnim činom obistinile su se sve one optužbe o bešćutnosti i krivim prioritetima gradonačelnika Branka Dukića, koji je umjesto pomoći umirovljenicima, osobama s invaliditetom i našoj zadarskoj dici odlučio u povijest grada na silu upisati svoju ekipu iz kafića”.

Naime, slika mladog umjetnika je metafora nestanka Mediterana kakvog su poznavali i opisivali jedan Paul Valery, Predrag Matvejević ili Arsen Dedić, a riječ je o svojevrsnom hommageu Ilji Rjepinu, ukrajinsko-rusko slikaru realizma, i njegovim ”Burlacima s Volge”, no na Javoranovoj slici burlake su zamijenili poznati Zadrani koji vuku drvenu olupinu. Nekolicina tih naslikanih Zadrana često borave u poznatom gradskom kafiću koji posjećuje i sam gradonačelnik.

Važno je napomenuti kako je, u konkurenciji pet tisuća radova iz 83 zemlje, Javoranov divovski crtež u tehnici ugljene olovke, dimenzija 4,35 puta 3,05 metara, lani osvojio prvo mjesto na 15. međunarodnom ARC salonu u organizaciji američke zaklade Art Renewal Center, jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo.

image

Mario Javoran

/Privatni Album

No, kako bi vidjeli kako u umjetničkim krugovima "kotira" ova nagrada, za komentar smo zamolili poznatog prof. dr. sc. Vinka Srhoja, dobitnika Godišnje nagrade Hrvatske sekcije Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (HS AICA), koja je obuhvatila njegov četiri desetljeća dug kritičarski angažman u raznim tiskovinama i specijaliziranim časopisima za modernu i suvremenu umjetnost.

- Art Renewal Center (ARC) privatna je zaklada jednoga američkog biznismena koji preferira realistički model akademskog slikarstva, tzv. umjetnost salona 19. stoljeća. Veliki ljubitelj slikara W. Bouguereaua, vlasnik online muzeja epigona toga slikarstva, pretvorio je svoj portal u stjecište fotorealističkog slikarstva, tobož velike tehničke vještine, koje je zapravo ordinarni kič. Baš kao što je i to fotografija kakva se pojavljuje na srodnom portalu za fotografiju, Pixoto. Nagrade koje dodjeljuje smjenjuju se na tekućoj traci. Ta nagrada u umjetničkom svijetu nema nikakav prestiž. Među našim umjetnicima od značaja gotovo nitko ne izlaže u ARC-u, niti se nagrada u biografijama navodi kao ozbiljna referenca – komentirao je Srhoj.

S njim se ne slaže najpoznatiji hrvatski kolekcionar, Tomislav Kličko, vlasnik Laube, kultnog mjesta hrvatske kulture zadnjih godina. Da se njega pita, on bi stisnuo ruku onome tko je u Gradu napravio dobar posao pregovaranja jer je cijena koju je postigao za mladog Javorana - odlična.

image

Tomislav Kličko

Biljana Blivajs/Cropix/Cropix

- Ne znam jesu li ljudi svjesni da je Javoran imao ponudu iz Amerike koja je dosta prelazila ovu cifru. I mi smo bili zainteresirani za kupnju ovog vrhunskog djela – rekao je Klično dodavši kako je ovaj potez za Zadar odlična stvar.

- Nekoliko je razloga zbog čega je ova kupnja opravdana. Prvo, osvojila je prestižnu međunarodnu nagradu. Drugo, na njemu su Zadrani, oriđinali koje svatko poznaje i to je jedan od razloga zbog čega je trebala ostati baš u tom gradu. I kao treće, ovo djelo odličan primjer suvremene umjetnosti i jednostavno vrhunski crtež – istaknuo je te dodao kako bi se Grad trebao zahvaliti Javoranu jer je sliku prodao po manjoj cijeni nego što je za nju mogao dobiti.

Inače, Javoran je po prvi put svoju sliku "Mediterraneo" izložio upravo u Kličkovoj Laubi, na izložbi "Kolektar", 2020. godine, a još 2018. godine imao je izložbu crteža "Tvoje tijelo moja kuća". 

- Morate shvatiti da je dobar rad, dobar rad. Nije važno koliko umjetnik ima godina. Osobno sam se nakupovao i naprodavao slika i slika pa mi jednostavno nisu jasne te komparacije s drugim hrvatskim umjetnicima, niti argumenti da je on početnik, mlad i nepoznat. Sjetimo se samo da je Mario radio svaki dan, godinu dana, po deset, dvanaest sati, dio po dio, fragment po fragment... Ljuti me koliko je bedastoća u posljednjih nekoliko dana izrečeno u javnosti, čak i od strane tzv. stručnjaka – zaključio je Kličko.

To mišljenje ne podržava Srhoj koji tvrdi kako se zapravo ne zna tko je zaključio da slika relativno nepoznatog umjetnika baš toliko vrijedi.

- To je ostala velika enigma jer iz onoga što je doprlo do javnosti kroz izjave mjerodavnih iz poglavarstva, nije uvjerljivo. Ne može se procjena temeljiti na ponudi autora, koji opet izjavljuje da je on dobio ponudu ”koja se ne odbija“. Također nam nije predočena nikakva procjena ARC-a, koji je kako znamo nagradio umjetnika s 2.500 dolara. Za mlade autore, ali i one srednje generacije u nas, cijene se mogu kretati od 1000 eura do maksimalnih 10.000 eura, ovisno o tehnici, formatu... Prema tome slika o kojoj govorimo ne ulazi u taj raspon. Ali očito, ako stvar izrelativiziramo, za onoga koji ju je procijenio toliko vrijedi i sve bi bilo u redu da je taj "procjenitelj“ kupio sliku za sebe, a ne društvenim novcem. To su principijelni razlozi negativnih reakcija javnosti na cijenu slike, dok su neprincipijelni bazirani na likovima koji se nalaze na slici i predložak po kojemu je slika naslikana - govori te pojašnjava:

- Poznata zadarska lica nekome se sviđaju, a nekome ne, nekima su nereprezentativne osobe ili im je ”fejk“ priča o mukotrpnom životu koju pronose ti likove. To svakako nije važno za vrijednost slike, nego samo za njezin sadržaj. Drugi se okomljuju na predložak po kojemu je slika nastala, "Burlaci s Volge", što također nije važno, jer je slika interpretacija predloška, a ne njegov kopija – istaknuo je Srhoj. Za kraj je naglasio kako je vrijednost ovog crteža pitanje naravno za eksperte, "a ne političare koji su mu, očigledno, odredili vrijednost".

image

Vinko Srhoj

Jure Miskovic/Cropix

- Nedavna afera s kolekcijom umjetnina Nadana Vidoševića izbila je zbog "napuhanih" cijena. Ali i tako napuhane cijene barem su potpisane od strane stručnjakinje za procjenu umjetnina, koja je doduše završila na obavjesnom razgovoru u policiji, ali je svoj "visoki cjenik" branila diskrecijskim pravom stručnjaka - zaključio je.

Sam umjetnik, kada smo ga nazvali, nije želio komentirati buru koju je podigla prodaja njegove slike.

Komentar smo tražili i od gradonačelnika Dukića.

- Vidim da je krenula provala bijesa s političkom licitacijom oko umjetničkog djela mladog zadarskog akademskog slikara pa ih odmah pozivam: ostavite Marija na miru i sav svoj jal prebacite na mene - jasan je gradonačelnik u svom komentaru za Zadarski.hr. Rekao je, među ostalim, kako neki političari tako lako postaju likovni kritičari, galeristi, trgovci umjetninama.

- Licitiraju djelom akademskog umjetnika kojim bi se makar ovaj grad trebao itekako ponositi. Što mu vrijedi prva nagrada na jednom od najprestižnijih svjetskih natjecanja za figurativno slikarstvo, crteže i kiparstvo, što to znaju oni koji kreiraju izložbene postave u muzeju Sotheby‘s u New Yorku ili Muzeju suvremene umjetnosti u Barceloni? Nastojim poticati izvrsnost i izvrsne mlade ljude vezati uz Zadar. A Mario Javoran je baš to: obrazovan i izvrstan mladi zadarski umjetnik koji za svoj rad osvaja svjetska priznanja - ističe Dukić i dodaje:

- Želim mlade, izvrsne, najbolje zadržati u Zadru. Dati im priliku da se u njemu dokazuju, a nama da se njima ponosimo. Ovo je moj stav. Kad takvi odlaze iz Zadra, onda se kritizira zašto odlaze, kad ih se podrži, onda im više ne vrijede?! Lagao bih kada bih rekao da nisam očekivao provalu bijesa i populizma pojedinaca. I nisam se zbog takvih predomišljao. Usprkos naših moralista, dežurnih stručnjaka za sve i svašta, a zapravo cinika koji će se, kad dovoljno dignu prašinu i šporkaju sve redom, vratiti svom spavanju, dokolici, uživati u svojim neradnim danima i praznicima - istaknuo je gradonačelnik i naglasio kako su "ti poznavatelji svega i svačega izabrali lakši put u kojemu ne treba niti uzimati olovku u ruke."

- A nekome je samo to dovoljno za umjetnost. Njihov su jedini posao i kreativnost biti glasan i bezobrazan. A biti izvrstan u disciplini omalovažavanja ne znači izvrsnost o kojoj govorim. Takvi svjetski prvaci ne dobivaju nagrade. Kamo sreće da u ovom trenutku imamo bar dvadeset Javorana u Zadru, u umjetnosti, STEM-u, sportu… Ili ih srećom po njih nemamo da ne dožive ovakvo nabacivanje blatom i ponižavanje - zaključio je Dukić. 

image

Branko Dukić

Jure Miskovic/Cropix

Kako Srhoj ocjenjuje ovo djelo? Vrijedi li te novce?

- Radi se o crtežu velikih dimenzija, izvedenom mimezisom tipičnim za slikare fotorealističkog načina. Takve se slike prvo "skiciraju" fotografiranjem sadržaja, odnosno spajanjem figura od kojih je svaka prethodno fotografirana. Sve je to naravno lege artis. Problem s ovim velikim crtežom je u tome što je crtač sav svoj trud uložio u deskripciju, odnosno vjerno prenošenje realija, u čemu je i uspio u onoj mjeri u kojoj to polazi za rukom i fotografiji. Međutim, prijenos u medij crteža nije donio ništa. Nema onoga što zovemo medijskom translacijom, tj. iz jedne konvencije (fotografske) u drugu (crtačku). Nema zapravo crteža, njegove putanje, vibrantnosti, izražajnosti, nego vlada samo ropsko iscrtavanje kontura pojavnog. Riječ je o onome što zovemo tehnički crtež. Što se tiče najveće zamjerke ovom mladom crtaču nju bih adresirao na nepostojanje onoga što zovemo stilemom, tj. posebnošću osobnog izraza, autorskog pečata po kojemu će te i prepoznati jedno autorstvo i moći reći na nekoj izložbi, i bez da zagledate u naslov i signaturu, riječ je o tom i tom umjetniku - pojasnio je Srhoj. 

Komentari na društvenim mrežama

Po mišljenju javnosti, koje se najčešće očituje na komentarima raznih lokalnih portala, dobar dio njih podržava kupnju jer smatraju kako je Javoran, unatoč svojim godinama i gotovo nepoznatom statusu, zaslužio ovakav ”vjetar u leđa”.

- I Van Gogh je jednom bio početnik...; Da je grad Barcelona kupila ovo djelo, nitko ne bi imao ništa protiv, već bi se busali o prsa. Kada se potroši 50k eura na službeno vozilo, nije problem; Pa što i da je početnik? Djelo je maestralno bez obzira na pozadinu umjetnika, imao on, 18, 28 ili 58 godina i koji mu je to po redu rad - neki su od pozitivnih komentara, dok drugi javnosti pak tvrdi kako se jednostavno toliki novac, u ovom trenutku, nije trebao potrošiti na jedno umjetničko djelo.

- Nije bitno tko je autor, ali u ovoj neimaštini naših sugrađana što je previše je previše, pametnom dosta; Ovo je neviđeni skandal, sramota, međutim na slici je par gradskih ‘oriđinala‘ pa je raji sve to simpatično. Da je još i pokojna Gracijela među ‘potezačima‘ broda, cijena bi valjda bila 60 tisuća eura; Aha, znači jedan Bukovac koji ima svjetsku slavu vrijedi manje nego rad prepotentnog balavca. No krasno, ovo je fijasko u stilu koncerta Rite Ore prije koju godinu...; - komentiraju revoltirani sugrađani.

19. travanj 2024 08:12