StoryEditorOCM
4 kantunaVJERA U HRVATSKO PRAVOSUĐE

Poljak koji je zatukao partnericu u zadarskom kanalu traži da mu se sudi u Hrvatskoj!

25. svibnja 2018. - 23:16
zadar

Poljski državljanin, 52-godišnji Piotr Pawel Pawlak iz Lublina tražio je da mu se za ubojstvo partnerice Jolante Magdalene Adamczuk prošlo ljeto u zadarskom kanalu, sudi u Hrvatskoj, no Vrhovni sud RH to mu je odbio. Poljak je suđenje u Hrvatskoj zatražio u žalbi tom sudu nakon što je Županijski sud u Zadru njegov kazneni progon ustupio republici Poljskoj.

Uz Pawlaka, suđenje u Hrvatskoj tražilo je i zadarsko tužiteljstvo, navodeći kako nije bilo zakonskih uvjeta da se kazneni progom ustupi Poljskoj. Vrhovni sud im je, međutim, žalbe odbio iako su naveli da se suđenje treba nastaviti u Hrvatskoj, zbog dostupnosti dokaza, troškova prevođenja dokumentacije, te okolnosti da se optuženik nije očitovao o ustupu. Pawlak je u žalbi problematizirao i pitanje postojanja osnovane sumnje, no Vrhovni sud to nije uzeo u obzirnavodeći da su takve tvrdnje promašene kraj činjenice da je protiv njega potvrđena optužnica.

- Imajući u vidu okolnosti konkretnog slučaja, a to su poljsko državljanstvo optuženika i oštećenice, te prebivalište optuženika i oštećenice, te prebivalište optuženika, slijedi da je svrhovito ovaj kazneni postupak ustupiti republici Poljskoj - navela je predjednica Vijeća Vrhovnog suda Vesna Vrbetić u obrazloženju.
Pawlak se nadalje u žalbi pozvao i na Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima koji propisuje mogućnost ustupa kaznenog progona samo za djela za koja je propisana kazna zatvora do deset godina, no Vrhovni sud je i to odbio.
Iako se, kako navode u obrazloženju, Županijski sud u Zadru pogrešno pozvao na Europsku konvenciju o ustupanju kaznenog postupka koju Hrvatska nije ratificirala, a Poljska ju nije niti potpisala, Vrhovni sud RH prihvatio je delegaciju postupka u Poljsku jer je ona sukladnosti s pravnim shvaćanjem Kaznenog odjela tog suda.

Prema toj praksi, optuženiku se neće suditi u odsutnosti ako je moguće suđenje u stranoj državi i onda kada je riječ o kaznenom djelu za koje je propisana kazna zatvora viša od deset godina, ako u međunarodnom ugovoru to ograničenje u pogledu visine kazne nije navedeno. Dodaje se kako iz citiranog bilateralnog ugovora ne proizilazi nikakvo ograničenje u vezi težine kaznenih djela za koja postoji mogućnost kaznenog progona.

Pawlak se optužnicom tereti se da je Poljakinji 6. lipnja 2017, na brodu, u kanalu između otoka Ošljaka i mjesta Kali na otoku Ugljanu zadao najmanje četrnaest udaraca po tijelu i glavi nakon čega ju je gurnuo u more gdje se utopila. Nakon uhićenja opovrgnuo je zločin obrazlažući ga "plodom nesretnih okolnosti u kombinaciji sa teškim zdravstvenim stanjem njegove djevojke".
Opovrgavajući ubojstvo ispričao je da je Magdalena imala shizofreniju manično-depresivnog tipa, te da bi u takvoj fazi, reagirala nepredvidivo, nekontrolirano i euforično. Zbog takvog ponašanja nakon dolaska u Biograd morao ju je nekoliko puta udariti po glavi kako bi je smirio, rekao je sucu istrage.
Istražni zatvor zamijenjen mu je mjerom obaveznog javljanja policiji jednom tjedno

20. travanj 2024 14:49