StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO I VIDEO: POVIJESNI DAN ZA ZADARSKO SVEUČILIŠTE

Položen kamen temeljac za novu studentsku menzu s paviljonima u kojima će biti smješteno 284 studenata! Odlično, ali nedovoljno...

17. siječnja 2020. - 15:25

- Sveučilište u Zadru je od svog osnivanja, od 2002. godine, sanjalo ovaj dan! Rekla bih da je povijesni! Dan kada će ovaj dio grada, nazvan Novi kampus, istinski početi dobivati oblik sveučilišnog kampusa - rekla je na početku svog svečanog govora rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican povodom polaganja kamena temeljca za izgradnju novog, modernog Studentskog doma i menze. Kamen-temeljac postavili su studenti zadarskog Sveučilišta Renato Nović i Gloria Grbić, nakon čega su simbolično početak radova označili rektorica Vican i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić.


Projekt izgradnje paviljona i restorana vrijedan je preko 90 milijuna kuna, od toga je preko 67 milijuna sufinancirano europskim sredstvima, Ministarstvo obrazovanja snosi trošak od 13 milijuna i 958 tisuća kuna, dok Grad Zadar 6 milijuna 236 tisuća kuna. Kako je naglasila rektorica Vican, svaki sveučilišni kampus predstavlja obitavalište studenata koji počivaju na njihovim elementarnim potrebama, a to su smještaj i prehrana.

- Značaj izgradnje novog paviljona i menze direktno utječe na studentski i sveučilišni standard, kvalitetu studiranja u Zadru, ne samo našim, već i stranim studentima te pridonosi izgledu i nadasve ljepoti grada Zadra. Završetkom ovog projekta omogućit ćemo studentima modernu menzu s 500 mjesta te kapacitetom od čak 2.415 obroka dnevno, dok će studentski paviljoni biti novi dom za 285 studenata – naglasila je Vican dodajući kako se ovim projektom Zadar stoji na „tračnicama sustizanja drugih, dok smo u sustavu visokog obrazovanja predvodnici u europskom kontekstu kao jedno od dva hrvatska sveučilišta koja su u prvom krugu ušla u alijansu europskih sveučilišta”.

- Prije dvije godine rekla sam da razvoj sveučilišta ide puno brže nego razvoj infrastrukture. Naša je misija jasna: društveno-kulturno i gospodarski pridonijeti u lokalnom, regionalnom i nacionalnom kontekstu kako bi učinili Hrvatsku zemljom prilika za studij, život i rad – zaključila je Vican.

Zgrada će imati tri paviljona za smještaj s ukupno 129 soba: šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetne i 32 trokrevetne sobe. Studenti će dobiti poseban prostor za učenje, dnevni boravak, praonicu, spremišta, čajne kuhinje, slastičarnicu...

Arhitektonsko rješenje zgrade studentske menze s paviljonima predstavio je autor projekta Vedran Pedišić.

- Zgrade slijede europski trend spajanja različitih funkcionalnih cjelina koji daje puno bolji kreativni proces. Priroda teži jednostavnosti,pa smo se i mi time vodili. Željeli smo jedan kompleksan sadržaj pojednostaviti, i mislim da smo u tome uspjeli  - rekao je Pedišić, koji je predstavio moderna arhitektonska i tehnološka rješenja te načine na koji je osigurana pristupačnost osobama s invaliditetom.



Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić istaknuo kako fondovi europske unije mijenjaju Hrvatsku i županije i osiguravaju bolji standard studentima.

- Zadovoljstvo je danas bilo vidjeti kako će izgledati projekt te se jako veselimo njegovom završetku. Posebice što će to omogućiti bolju kvalitetu života, a time odmah i bolji standard naših građana kako bi upravo mladi mogli ostati u republici Hrvatskoj. Ovaj zadarski jedan je od 14 projekata izgradnje domova diljem zemlje vrijednih više od milijardu kuna – istaknuo je ministar Pavić.

Razdoblje provedbe projekta je 64 mjeseca, od 15. svibnja 2015. do 15. rujna 2020. Razdoblje financiranja projekta započelo je stupanjem na snagu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava 4. travnja 2018., dok je razdoblje prihvatljivosti izdataka u projektu od 15. svibnja 2015. do 14. prosinca 2020. 

Očekuje se da će prvi stanari moći useliti u studentske paviljone u akademskoj godini 2021./2022.  

Gradi se, ali ne dovoljno
Unatoč ovom vrijednom i značajnom projektu, važno je podsjetiti da na Zadarskom sveučilištu studira oko šest tisuća studenata, od kojih je okvirno četvrtina iz Zadra. Većina studenata su iz Slavonije ili iz ostalih dijelova Dalmacije, od Imotske krajine do doline Neretve, ali i iz ostalih dijelova Hrvatske. Predsjednik studentskog zbora Renato Nović, inače Požežanin koji je danas ponosno položio kamen temeljac, rekao je kako je ovo veliki korak naprijed za sve koji dolaze studirati u Zadar, no ima još posla za napredak:  

- Brojni stanodavci u Zadru tijekom ljeta svoje stanove iznajmljuju turistima, te tako studenti ostaju bez smještaja tijekom srpnja, a neki čak i sredinom lipnja. To je veliki problem jer su tada u tijeku ljetni ispitni rokovi, pa ima situacija da u stanu živi po četiri ili pet studenata koji trebaju pripremati ispite, a stan je namijenjen za dvije osobe. Kapacitet sadašnjeg Studentskog doma je 212 spavaćih mjesta, a studenti su također smješteni u Đačkom domu, koji ima otprilike 50 mjesta. To je ukupno oko 260 mjesta, što je manje od pet posto ukupnog broja studenata – zaključio je Renato.  
23. travanj 2024 15:51