StoryEditorOCM
4 kantunaKOMUNALNA (R)EVOLUCIJA: NESTAJU SMRDLJIVE KANTE IZ POVIJESNE JEZGRE!

Poluotok će dobiti deset podzemnih kontejnera za odlaganje smeća! Radovi na prvom su već počeli...

Piše Irena Sarić, Ivica Nevešćanin
26. studenog 2019. - 21:58
smece2-261119

Zadar napokon dobiva prvi podzemni kontejner za komunalni otpad. Nalazit će se u Ulici Mihovila Pavlinovića, između hotela Zagreb i OŠ Petra Preradovića, i predstavlja prvi od deset podzemnih kontejnera koji se planiraju izgraditi na području Poluotoka.

Radovi na iskopu počeli su prošli petak i trajat će do početka idućeg tjedna, tako da bi prvi podzemni kontejner mogao biti spreman za korištenje kroz desetak dana. Cijena radova, nadzora i opremanja jednog takvog podzemnog odlagališta je oko 300 tisuća kuna, što znači da će izgradnja prstena podzemnih kontejnera po obodu Poluotoka ukupno koštati oko tri milijuna kuna.

- Prema našem elaboratu na području stare gradske jezgre predvidjeli smo 15 lokacija, no konzervatori su nam odobrili njih deset. To su mahom iste lokacije na kojima se danas nalaze kontejneri za odlaganje komunalnog otpada. Pozicija podzemnih kontejnera je tako predviđena da svim korisnicima bude jednako daleka, odnosno da svima bude na dohvat ruke. Ako kasnije bude potreba, moći ćemo tražiti nove lokacije – kaže Dragan Maračić, direktor Čistoće.

Ideja o izgradnji prstena podzemnih kontejnera razvila se u suradnji s Odjelom za komunalne djelatnosti Grada Zadra. Nekako u isto vrijeme, 2016. godine, kaže Maračić, oni u Čistoći i u gradskoj upravi došli su na ideju da bi Poluotok trebalo ”očistiti” od kontejnera, neugodnih mirisa i svakodnevnog odvoženja otpada. Prišlo se planiranju projekta koji je sada pred realizacijom.

- Kada će svih deset podzemnih kontejnera biti izgrađeno teško mi je reći. U tijeku su razgovori s Gradom Zadrom da u sklopu proračuna za iduću godinu i mi i oni predvidimo njihovu izgradnju. Što se mene tiče, možemo to napraviti odmah – kaže Maračić dodajući da će uvođenjem podzemnih spremišta komunalnog otpada

grad biti čistiji, a troškovi odvoza smeća manji. Naime, sadašnje kontejneri za smeće imaju zapreminu 240 litara, a zamijenit će ih tri ukopana spremnika, svaki zapremine dva i pol kubika, odnosno 2500 litara.

Otpad će se moći odlagati odvojeno, posebno miješani komunalni otpad, reciklabilni (papir, metal, plastika, tekstil, staklo...), i biorazgradivi otpad. Naplaćivat će se samo komunalni miješani otpad, a cijena usluge će se formirati uz pomoć kartica koje će građanima omogućiti pristup kontejneru i očitovanje količine odloženog otpada. Kartice će uvesti tek kad cijeli sustav od deset kontejner bude izgrađen, a dotad će se podzemno odlaganje smeća koristiti besplatno.

Na ovaj način odlaganje smeća će biti urednije, pristup će biti onemogućen životinjama, čime će se spriječiti raznošenje smeća i neugodnih mirisa po Poluotoku. Za stanare Poluotoka ovo predstavlja jednu stepenicu više u razvrstavanju otpada i očuvanju okoliša kao i poboljšanju kvalitete života, a sve će se to najviše osjetiti tijekom turističke sezone, kada je neke punktove na Poluotoku potrebno prazniti svakih dvadeset minuta.

- Izgradnju sustava pratit će i edukativne akcije za građane kako bi što prije prihvatili novu naviku odlaganja smeća. Ono će zahtijevati primarno odvajanje, ali mislim da će se tako stanovnicima Poluotoka podići kvaliteta života i grad će izgledati urednije, što je i naš doprinos turističkoj slici grada – Kaže Maračić.

 

Kontejneri u mimikriji

Podzemne kontejnere će prazniti posebno vozilo s dizalicom. Kako su kapaciteti sva tri podzemna spremnika višestruko veći, vozilo će rjeđe nego dosad dolaziti na Poluotok i odnositi smeće. U pravilu će to biti noću ili rano ujutro, kako ne bi stvarali probleme u prometu i ometali građane i njihove goste. Lokacije svih podzemnih kontejnera su u blizini prometnice koja prolazi uokolo Poluotoka tako da će prilaz vozila biti jednostavan, a njihov vanjski izgled bit će uklopljen u okoliš. Tamo gdje je površina travnata bit će prekriven travom, tamo gdje je šljunak, bit će prekriven šljunkom, slikovito nam je opisao „mimikriju” novih kontejnera tehnički direktor Čistoće Pere Zupčić

25. travanj 2024 05:04