StoryEditor
4 kantunaU HIČKOKOVOM FILMU

Pomahnitali gnjurac na Molatu: Ja sam četvrta žrtva, samo izroni pored tebe i kljucne te! Mojoj kćerki raskrvario je nos, a ja sam umalo izgubio oko!

Piše Ivica Nevešćanin
17. kolovoza 2021. - 09:02

Čak četiri napada gnjurca na ljude zabilježeni su zadnjih nekoliko dana na otoku Molatu. Svi napadi dogodili su se u uvali Lučine u mjestu Molat, a zadnji poznati dogodio se u ponedjeljak ujutro kad je gnjurac kljunom umalo iskopao oko jednom Zadraninu (podaci poznati redakciji) koji je s obitelji bio na kupanju.

- Izronio je iz mora pored mene i kljucnuo me u lijevo oko. Srećom ozlijedio mi je kapak, ali malo je trebalo da izgubim oko. Upravo ste me dobili dok idem liječniku koji će mi reći trebam li ranu zašiti, jer mi je oko jutros nateklo – kazao nam je napadnuti čovjek nakon povratka s Molata.

image
Gnjurac
Duje Klaric/Cropix

Prije njega, dodaje, gnjurac je na isti način napao njegovu kćerku staru četiri i pol godine. Izronio je iz mora pored nje i kljucnuo je za nos. Prestrašila se, dobila je krvavu ranu, ali nije bilo većih posljedica.

- Na otoku sama saznao za četiri napada. Najprije je napadnut jedan gost iz Italije, onda jedna kupačica te moja kćerka i ja. Gnjurci su inače zaštićena vrsta i bježe od ljudi. Što se sada događa, ne znam – kaže naš sugovornik koji misli da je za sve napade odgovorna jedna ptica.

- Gnjurci u toj uvali love sitnu ribu. Mislim da je za sve napade „odgovorna” samo jedna ptica. Što mu se dogodilo ne znam, možda je slijep, možda je bolestan, ne znam. Odmah nakon napada nazvao sam odgovorne službe. Ni one nisu na čistu tko i što treba u ovakvim situacijama poduzeti – kaže.

image
Gnjurac.
 
Niksa Stipanicev/Cropix

Naime, nakon napada naš je sugovornik je nazvao veterinarsku službu koja ga je uputila na komunalno redarstvo, odakle su ga pak uputili na Institut za oceanografiju u Splitu.

- Gnjurci su zaštićeni i kod ovakvih napada, kao i kod bijesnih lisica, ili nekih drugih divljih životinja, nitko ne zna tko je nadležan da nešto poduzme. Na Molatu, naime, nema lovačkog društva koje inače radi odstrel takvih divljih životinje, no ne znam je li to rješenje – kaže naš sugovornik koji je napad gnjurca, odnosno kormorana ili morske vrane, opisao na svom Facebooku objavivši i sliku zadobivenih ozljeda.

- Zna li netko koja služba uklanja agresivne gnjurce. Ovome na Molatu sam četvrta žrtva, samo izroni pored tebe i kljucne te... Još će nekome izbiti oko. Zvao sam veterinare i komunalne redare, uputili me na Institut za oceanografiju u Splitu!? Jerbo su zaštićena vrsta... - napisao je u svojoj objavi u nadi da će netko nešto poduzeti protiv pomahnitale životinje.

image
Status našeg sugovornika objavljen na facebooku
Zadarski.hr
item - id = 1120559
related id = 0 -> 1125186
related id = 1 -> 1120575
04. prosinac 2021 23:14