StoryEditorOCM
4 kantunaODLUKA VISOKOG TRGOVAČKOG SUDA PROBUDILA NADU

Poništena odluka Trgovačkog suda u Zadru – radnici Croatia Zadar Linea se nadaju isplati 1,7 milijuna kuna svojih potraživanja

18. rujna 2019. - 13:24
prosvjed4-170919

U utorak su bivši radnici Croatia Zadar linea održali prosvjed pred zgradom Trgovačkog suda, a onda se u srijedu saznalo da je Visoki trgovački sud prihvatio žalbu sindikata u slučaju isplate radničkih potraživanja i poništio prethodnu odluku Trgovačkog suda u Zadru. Vijest je to koja je obradovala 74 bivša radnika CZL-a s ukupno 4,4 milijuna kuna priznatih potraživanja koja se kreću od 30 do 90.000 kuna po radniku.

Iz obrazloženja presude Visokog trgovačkog suda proizlazi da će Trgovački sud u Zadru morati donijeti rješenja s pojedinačnim radničkim tražbinama.

-Ovo je za nas vrlo bitna odluka, pokazalo se da pravna država ipak funkcionira, ali je ovo ipak samo dobivena bitka, a ne rat. Očekujemo da iz stečajne mase, sredstva prikupljena od prodaje kolodvora u Benkovcu i Obrovcu, budu isplaćena radnicima, kaže Vedran Uranija, pravni savjetnik SSSH.

Od prodaje dvaju kolodvora u stečajnu je masu ušlo 1,7 milijuna kuna, pa čak i kada bi Trgovački sud sva ta sredstva kanalizirao prema radnicima, ostalo bi nepodmireno još oko 2,7 milijuna kuna njihovih potraživanja. Uranija najavljuje da će u ime radnika biti pokrenuta revizija već izgubljenih sudskih sporova s Gradom Zadrom oko starog autobusnog kolodvora i s "Čazmatransom" oko tvorničkog kruga CZL-a. Ti su sporovi vrijedni 50-ak milijuna kuna, napominje Uranija nadajući se pozitivnom ishodu zahtjeva za reviziju sudskih postupaka čime bi se možda otvorio put k podmirenju ostatka radničkih potraživanja.

24. travanj 2024 13:55