StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆINA PREKO PRODAJE ZEMLJIŠTE U LUKORANU, ROK ZA PONUDE ISTJEČE U SRIJEDU

Ponuda još nema, a sve komplicira novi zahtjev: dr. Leopold Specht traži blokadu prodaje zbog milijunskog općinskog duga iz prošlosti

27. siječnja 2020. - 20:30

Općina Preko je nedavno objavila natječaj za prodaju 77.085 kvadrata atraktivnog građevinskog zemljišta u turističkoj zoni u Lukoranu po početnoj cijeni od 33,38 eura po četvornom metru. Cijena i način na koji je Općinsko vijeće izglasalo odluku poslužili su četvorici nezavisnih opozicijskih vijećnika kao razlog zbog kojega su od Ministarstva uprave zatražili nadzor uvjereni da je odluka nezakonita i da ju treba poništiti, ali to nije jedina reakcija koju je odluka o prodaji izazvala.

U petak je Trgovačkom sudu u Zadru stigao zahtjev austrijske tvrtke DR. LEOPOLD SPECHT BETEILIGUNGS UND VERMÖGENSVERWALTUNG Gmbh za donošenje privremene mjere čime bi se Općini Preko zabranila prodaja zemljišta!

Bečka tvrtka je predložila određivanje privremene mjere „radi osiguranja svoje tražbine” od preko sedam milijuna kuna uvećane za zateznu kamatu i to od 14. kolovoza 2009. godine, te parnične troškove u sporu između Općine Preko i austrijske tvrtke koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Zadru i još uvijek nije pravomoćno okončan. U tom je sporu Trgovački sud u Zadru donio odluku od odbacivanju austrijskih zahtjeva za isplatu sedam milijuna kuna, ali je uslijedila žalba koja na Visokom trgovačkom sudu još uvijek nije razmatrana. Zato se, austrijska tvrtka poziva na taj spor i usput tvrdi da Općina Preko, ako proda zemljište u Lukoranu, više nema imovine ni financijskih sredstava kojima bi podmirila njihovu tražbinu.

-Općina Preko u proračunu za 2019. te projekciji proračuna za 2020. godinu nema rezervacije za spor koji se vodi kod Trgovačkog suda u Zadru. Također je iz objavljenog proračuna za 2019. vidljivo da protivnik osiguranja ne raspolaže dovoljnim sredstvima za plaćanje tražbine predlagatelja osiguranja u slučaju uspjeha u sporu, a namjera mu je otuđiti jedinu dugotrajnu imovinu – nekretninu čija je očekivana vrijednost od oko 19 milijuna kuna, stoji u dopisu austrijske tvrtke Trgovačkom sudu.

Ta bi prodaja ugrozila njihovu naplatu u slučaju pobjede u sudskom sporu jer bi ona bila ugrožena, onemogućena ili znatno otežana, pa traže „blokadu” prodaje do pravomoćnog završetka spora pred VTS-om.

Sve je to zakuhano još 2009. godine kada su Općina Preko i tvrtka „Duboko plavetnilo – Ugljan projektant” ušli u transakciju oko kupnje općinskog zemljišta zbog čega je Općini isplaćeno milijun eura, ali je to bio samo dio kupoprodajne cijene. Ugovor je naknadno raskinut, ali je prethodno „Duboko plavetnilo” svoja potraživanja od Općine ustupilo dr. Leopoldu Spechtu iz Austrije, a jamac je bio Gerhard Huber iz Velike Britanije.

-Tijekom postupka tužitelj nije dokazao da bi Leopold Specht potraživao isplatu zajma ni od glavnog dužnika, ni od jamca, iako mu je glavni dužnik tj. zajmoprimac sukladno Ugovoru bio u obvezi vratiti zajam do 31. prosinca 2009. Zbog navedenog po mišljenju suda nije bilo osnove za zaključenje Ugovora o ustupu od 7. studenog 2010. između društva DUBOKO PLAVETNILO - UGLJAN PROJEKTANT i Leopolda Spechta, a posljedično onda i zaključenju Ugovora o ustupu tražbine između Leopolda Spechta i tužitelja od 23. lipnja 2014. Naime, Leopold Specht kao davatelj zajma društvu DUBOKO PLAVETNILO - UGLJAN PROJEKTANT d.o.o., Zadar imao je osiguranje povrata istoga u osobi jamca konkretno Gerharda Hubera. Dakle, tužitelj po mišljenju suda nije aktivno legitimiran u ovoj pravnoj stvari, iako za sud nije sporno da je na strani tuženika nastala izvanugovorna obveza povrata onoga što je isti primio sukladno raskinutom Ugovoru iz 2009, a sve sukladno odredbi čl. 368. st. 2. ZOO-a. Uzimajući u obzir naprijed navedeno sud je odbio tužbeni zahtjev u cijelosti, kao neosnovan, stoji u presudi Trgovačkog suda u Zadru.

Na tu se presudu Leopold Specht žalio VTS-u, a pravomoćna presuda još nije donešena.

Katarina Zdunić, glasnogovornica Trgovačkog suda u Zadru, potvrdila nam je da je zaprimljen Spechtov prijedlog za privremenu mjeru, pa sud sada čeka očitovanje Općine Preko nakon čega će odlučiti o prihvaćanju ili odbacivanju Austrijančevog prijedloga.

Rok za dostavu ponuda na natječaj za prodaju zemljišta u Lukoranu istječe u srijedu, ali do ponedjeljka na adresu Općine Preko nije stigla ni jedna ponuda.

 

NAČELNIK JURE BRIŽIĆ: Očekujemo presudu u našu korist!


-Trgovački sud u Zadru je u rujnu 2018. godine već odlučio u našu korist i mi očekujemo da će ta presuda na Visokom trgovačkom sudu biti potvrđena. Osim toga, nije točan navod austrijske tvrtke da Općina Preko nema druge imovine i da nije u stanju podmiriti eventualna dugovanja. Sačekajmo presudu VTSa, a na ovaj prijedlog za privremenu mjeru ćemo vrlo brzo odgovoriti, izjavio nam je Jure Brižić, načelnik Preka.

 


 

19. travanj 2024 20:42