StoryEditorOCM
4 kantunaPOSLOVNIČKI NERED

Poslušajte snimku koja dokazuje kako amandman o higijenskim potrepštinama nije prihvaćen! Je li u proračun uvršteno nešto što su vijećnici odbili?

Piše Iva Ivanac
30. prosinca 2021. - 23:57

- Prelazimo na posljednji amandman. Dvjesto tisuća kuna za higijenske potrepštine, kazao je predsjednik Marko Vučetić na 7. sjednici Gradskog vijeća, na kojoj je sudjelovalo 25 vijećnika, prilikom izglasavanja amandmana SDP-a.

- Molim glasujte za amandman. Nije prihvaćen: 13 glasova 'protiv'!, jasno i glasno istaknuo je u tonskom zapisu Vučetić. 

Zavrzlama oko amandmana za higijenske potrepštine započela je onog trenutka kada smo pročelnika za financije, Ivana Mijolovića, nakon izvanredne sjednice o zakonitosti proračuna, upitali kojim su se amandmanom pokušala povući decentralizirana sredstva škola. Odgovorio nam je kako je to SDP-ov amandman za higijenske potrepštine. Odmah nam se upalila lampica jer smo se prisjetili, ali i provjerili u bilješkama, kako taj amandman na sjednici Vijeća nije izglasan. Uz to, SDP od završetka 7. sjednice Vijeća komunicira u javnosti kako amandman nije prošao što se sada i jasno čuje na tonskom zapisu.

Kako je onda moguće da je amandman uvršten unutar proračuna? O cijeloj situaciji smo obavijestili i predsjednika Gradskog vijeća koji nam je kazao kako je ovo pravi prikaz poslovničkog nereda.

- Danas sam u Gradu provjeravao je li amandman o higijenskim potrepštinama prošao, a rečeno mi je da je prihvaćen. Iz tonskog zapisa je jasno da se glasa o amandmanu o higijenskim potrepštinama koji nije dobio većinu glasova, a predlagatelji su to komunicirali u javnosti. Na sjednici je bilo govora o tome kako su higijenske potrepštine predviđene programom, ali to ne mijenja činjenicu da amandman nije prihvaćen, kazao je Vučetić dodajući kako je na 7. sjednici od Mirjane Zubčić zatražio sve amandmane u pisanom obliku kako bi vijećnike mogao obavijestiti za što točno glasuju.

- Ovo je nered koji je igrom slučaja detektiran. Tonskim zapisom je otvorena sumnja da smo u proračun i zaključak uvrstili amandman koji smo glasovanjem odbili, ističe Vučetić dodajući kako će provjeriti što se točno u sustavu događalo te nas naknadno obavijestiti čim dobije sve informacije.

Što ova situacija u kojoj jedni tvrde da je amandman prihvaćen, a na tonskom zapisu se jasno čuje kako nije, znači za proračun? Ako predsjednik Gradskog vijeća vijećnicima kaže da se glasuje o amandmanu za higijenske potrepštine, tko je taj koji nakon glasovanja prikuplja sve podatke i radi zapisnik i kako je moguće da amandman za koji je predsjednik vijeća kazao kako nije prihvaćen, jer je 13 vijećnika bilo 'protiv' njega, bude uopće uvršten u proračun?

20. travanj 2024 15:55