StoryEditorOCM
4 kantunaNJEMAČKI "KRIVOTVORITELJ" U GORNJEM KARINU

Poštansku marku od 3.5 kune isprintao na uredskom papiru i poslao u Njemačku, pa osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci!

30. studenog 2018. - 23:13
hpekspres14-030310__1_-1

Zbog tri i pol kune vrijedne poštanske markice s motivom Gradskog tornja u Rijeci koju je skenirao i isprintao na uredskom papiru, pa je poslao u Munchen, 56-godišnji državljanin Njemačke U.J.B. s prebivalištem u Gornjem Karinu, "zaradio" je uvjetnu zatvorsku kaznu i 2500 kuna sudskih troškova.

Nakon postupka koji je na Općinskom sudu u Zadru uz provedeno vještačenje Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić trajao 24 mjeseca, ovaj njemački "krivotvoritelj" nepravomoćno je osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Njemački državljanin, po zanimanju stolar, rođen u Berlinu, inače vlasnik automobila, broda, kuće u Karinu, te dviju kuća u Njemačkoj, u svojoj je obrani osporio da je krivotvorio markicu, navodeći kako je ona već bila na pismu koje je dobio. Kako nije bila poništena pečatom, zaključio je kako će je kasnije moći ponovno upotrijebiti pa je spremio.

"Ne sjećam se od koga sam dobio to pismo, no bila je riječ o izduženoj omotnici sa otvorom kroz koji se vidi adresa. Markica je bila plavkaste boje, na njoj je bila nacrtana zgrada i nije mi izgledala neobično, pa nisam posumnjao da je krivotvorena. Znam da se ne smiju koristiti markice s ranijih pisama, ali sam ranije jednom ili dva puta već bio poslao pismo sa već iskorištenom markicom ako ne bi bila pečatirana"- rekao je na sudu ističući kako nije primjetio da je markica isprintana na uredskom bijelom papiru.

Njegova je obrana pak na sudu ocijenjena neosnovanom i inskonstriranom jer je vještačenjem Centra Ivan Vučetić utvrđeno da markicu nitko nije odlijepio sa neke omotnice, pa je ponovno nalijepio, već je ona isprintana pisačem u boji. Vještaci su u svom nalazu utvrdili da je markica izrađena na komercijalnom papiru bez premaza primjenom tintnog pisača u boji, te da na poleđini sadrži tekst na njemačkom jeziku sadržaja "tgcmab an Eon En em. Was nicht mein?

Tereteći ga za kazneno djelo krivotvorenja-krivotvorenjem znakova, zadarsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv Nijemca 2015.godine, godinu dana nakon što je poštar koji je u devet sati praznio poštanski sandučić na zgradi Poštanskog ureda Starigrad pronašao spornu pošiljku. Na pismu je, kako je posvjedočio na sudu, bila nalijepljena marka nominalne vrijednosti 3.50 kuna s natpisom HP Republika Hrvatska, Rijeka i fotografijom Gradskog tornja u Rijeci.

"Markica je naočigled predstavljala krivotvorinu, odnosno skenirani original, isprintan na obični uredski bijeli papir", posvjedočio je na sudu nakon čega je 56-godišnjak optužen da je neutvrđenog dana 2014.godine skenirao i isprintao markicu nalijepio je na pismo i poslao u Njemačku. Osuđen je na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.
- Ova je kazna primjerena obliku krivnje i pogibeljnosti kaznenog djela, kao i nastupjelim posljedicama, te će po mišljenju suda utjecati na okivljenika, kao i na sve građane da ubuduće ne čine kaznena djela- navedeno je u obrazloženju presude Ane Brkić, sutkinje Općinskog suda u Zadru.

25. travanj 2024 23:15