StoryEditorOCM
4 kantunaSEDMA PUKOVNIJA

Posthumna nagrada za životno djelo ratnom zapovjedniku: "Telesmanić Did imao je srce za dva čovjeka, bio je pravi div..."

Piše Lada Burčul
28. ožujka 2022. - 15:19
Smotra pripadnika 7. domobranske pukovnije, satnija Starigrad-Seline: Danijel Telesmanić Did i general Ante GotovinaZadarski.hr

Legendarni ratni zapovjednik 7. Domobranske pukovnije Zadar Danijel Telesmanić Did, koji je preminuo prošle godine u lipnju, predložen je za posthumno dobivanje Nagrade za životno djelo Zadarske županije. Isto tako, Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije, kojoj je na čelu nekadašnji ratni zapovjednik Danijel Kotlar, predložena je za godišnju nagradu Zadarske županije.

- Zasluženo – bila je prva reakcija Danijela Kotlara, kojega je pokojni Telesmanić Did naslijedio na dužnosti ratnog zapovjednika 7. domobranske pukovnije 1994. godine.   

Za Dida je Kotlar rekao da je „div“, na lanjskoj komemoraciji održanoj Telesmaniću Didu, prepunoj emocija.

image

Danijel Kotlar

Cropix

- Znamo da je Did bio div i da se nije libio pokazati emocije, zaplakati kada bi govorio o „svojim“ suborcima, braniteljima, osobito onima koji su dali svoj život za Hrvatsku. Nema veće ljubavi od toga da čovjek dade svoj život za domovinu ili za drugoga. Did je bio div jer je imao veliko srce, imao je srce za dva čovjeka. Bio je hrabar, bio je uvijek dostupan, živio je za ovaj grad, bio je otac, prijatelj, ljudina… - kazao je Danijel Kotlar.

Danijel Kotlar i Danijel Telesmanić Did su bili ratni zapovjednici 7. domobranske pukovnije, no život ih je povezao na neobičan način. Danijel Kotlar po Didu je dobio ime.

- On i moj otac su bili hrvači. Kad mi je majka bila trudna, rekla je ako bude muško zvat će se Danijel, po Telesmaniću Didu. Tako sam dobio ime Danijel iako sam se rodio na sv. Jakova i moj djed se zvao Jakov – ispričao je Kotlar.

image

Upisivanje s tugom u knjigu žalosti za pokojnim Telesmanićem

Cropix

Did je bio kum na krizmi njegovom sinu, postali su prijatelji, a onda suborci i na kraju oboje zapovjednici iste postrojbe, legendarne i odlikovane.

- Kad se daju nagrade za životno djelo, često se daju i ljudima kojima je to u principu bio posao, za to su bili plaćeni. Did je sve radio samo iz srca, ne zbog obaveze. Iz srca, iz ljubavi prema svojoj postrojbi i svojoj domovini. Njegove emocije posebno su se iskazivale kada bi pričao o ljudima iz postrojbe, on bi to sve ponovno proživljavao, recimo kad bi se sjetio Olivera Ćustića, djeteta od 19 godina koji je nakon odsluženja vojnog roka pristupio našoj postrojbi i kasnije poginuo… A i otac Grgo mu je bio naš pripadnik. Did je plakao za svojim izgubljenim suborcima i nikada ga zbog suza nije bilo sram – kazao je Kotlar.

image

Ante Gotovina i Danijel Kotlar lani na komemoraciji Telesmaniću Didu

Cropix

- Takav je bio do zadnjeg dana. Zadnje njegovo pojavljivanje u javnosti bilo je 20 dana prije nego što je umro. Došao se pokloniti „Imotskim sokolovima“, položio je vijenac na Bulevaru gdje imaju svoje obilježje – rekao je Danijel Kotlar.

Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije, predložena za godišnju nagradu Zadarske županije, utemeljena je prije osam godina i njihov rad posvećen je brizi o članovima invalidima, obiteljima poginulih branitelja, obilježavaju obljetnica i sjećanja na hrvatske branitelje. Kroz sastav 7. domobranske pukovnije prošlo je više tisuća branitelja. Njih 35 je poginulo, a više stotina ih je ranjeno.

09. svibanj 2024 00:54