StoryEditorOCM
4 kantunaUZ PLENKIJA, ALI...

Potporu Kovaču dao i jedan zadarski saborski zastupnik, a stranački veteran upozorava: na izborima bi moglo biti „prevrnutih stolova”!

Piše Predrag Opačić
11. veljače 2020. - 22:30

Bitka za predsjednika HDZ-a je oduvijek „pitanje života i smrti”, ali nikada to ne ostavi predubokog traga na zadarski i županijski ogranak stranke. Nije se to dogodilo ni u legendarnom ratu Sanader-Pašalić, kada je praktično cijeli lokalni HDZ bio uz Pašalića, ali se kasnije sasvim lijepo ugnijezdio i kod Sanadera - vlast je ljepilo koje na okupu drži i žestoke neprijatelje.

Zato od aktualnog rata Plenkovića i Kovača ne treba očekivati tektonske poremećaje u Zadru: stranački establišment je kroz osobne istupe Božidara Kalmete, Božidara Longina, Branka Dukića, Martina Baričevića i Grozdane Perić već poslao „signal nad gradom” i stao uz Plenkovića. Premda se očekuje da će Plenković imati većinsku potporu ovdašnjeg HDZ-a, taj signal se nije svidio svima.

Koordinator tima Mira Kovača u Zadarskoj županiji je privlački načelnik Gašpar Begonja, nekadašnji šef zadarskog Krima, ali je sve stalo na tome - ostalo je nepoznato na koliku podršku Kovač može računati kod članstva i koliko istaknutih članova stranke će stati na njegovu stranu.

- Ne sviđa mi se način na koji je započela kampanja u HDZ-u, jer mislim da bi „prljavo rublje” trebalo rješavati unutar HDZ-a. Kampanja bi trebala biti dostojanstvenija, a na ovaj se način šalje poruka o lošoj političkoj situaciji u HDZ-u. U kontaktu sam sa Županijskim odborom, obavio sam razgovor s predsjednikom Božidarom Kalmetom sa željom da se članstvu omogući izjašnjavanje i da svaki od kandidata dobije priliku predstaviti sebe i svoj program. Pritom mislim da nije trebalo raditi timove, već se svaki od kandidata za različite dužnosti trebao samostalno, pojedinačno kandidirati, pa neka članstvo odluči - kaže Gašpar Begonja.

- Zasada se nitko u Zadarskoj županiji još nije javno opredijelio za Mira Kovača. U stranci smo imali dogovor da proslave stranačkih obljetnica ne bi trebalo koristiti za izjašnjavanje o kandidatima za predsjednika HDZ-a, što se u Bibinjama poštivalo, ali, primjerice u Starigradu nije. Svom Općinskom odboru u Privlaci sam rekao da svaki od njih svoj glas može dati kome god želi, tvrdi Begonja.

On ne bježi od toga da Milijana Brkića, koji se svrstao uz Mira Kovača, poznaje još od „policijskih dana”:

- Znam Brkića iz policijskog sustava, a kasnije sam s njim surađivao i kroz stranku. S Kovačem sam razgovarao na Viru za Dan općine, a našli smo se i nakon toga. Složili smo se daje pala motivacija biračkog tijela u odnosu prema HDZ-u kojega se više ne prepoznaje kao vodeću stranku desnice, a tako je čak i u dijelu članstva koji je nezadovoljan načinom vođenja stranke i to treba mijenjati, zaključuje Begonja.

U međuvremenu, pojavio se još jedan općinski načelnik, ujedno i saborski zastupnik koji je javno stao uz Kovača. Malo tko je u Zadru iznenađen što je to učinio Davor Lončar, načelnik Poličnika:

- Svoj sam svjetonazor pokazao kod izglasavanja Istanbulske konvencije. Od tada, puno članova HDZ-a je postavljalo pitanje kuda to stranka ide i zašto se odstupa od Tuđmanovih načela vođenja HDZ-a. Stanje u HDZ-u nikada nije bilo lošije. Analiza EU i predsjedničkih izbora pokazuje da na sljedećim parlamentarnim izborima ovakav HDZ može uzeti od 41 do 43 zastupnička mjesta, a SDP od 49 do 51. To je pokazatelj koliko su ljudi nezadovoljni, tvrdi Lončar objašnjavajući gdje se dodatno razišao s premijerom Plenkovićem:

- Decentralizacija je temelj razvoja svake države, a HDZ to obećanje nije ispunio. Zakon o regionalnom razvoju i Zakon o državnoj imovini ne omogućuju ravnomjeran razvoj zemlje, to je nešto u čemu se ne slažem s Plenkovićem i zato podržavam Kovača za predsjednika HDZ-a. Ali, ako to ne provede, bit ću i protiv Kovača! Problem je što onaj tko predlaže zakone ne zna kako izgleda konkretan, stvarni život - kaže Lončar.

Očekuje li Lončar da će njegovim stopama krenuti još netko od općinskih načelnika i okrenuti se prema Kovaču?

-Ima nezadovoljnih članova i simpatizera HDZ-a i u Zadarskoj županiji, ali ne znam hoće li to javno pokazati. Nisam ni za kakvo rušenje HDZ-a, ne tražim sukob ni rasulo stranke, ono što želim je preokret u politici i preokret u raspoloženju birača i članstva, zaključuje Davor Lončar.

„Bit će prevrnutih stolova!”

 -Ne znam tko će pobijediti, ali sam skoro siguran da će 15. ožujka biti prevrnutih stolova! - tom rečenicom jedan od stranačkih veterana ukazuje na problem HDZ-a s urednom evidencijom članstva: Sanader je pokušao to provesti, pa se odustalo kada se shvatilo da malo tko, osim dužnosnika, uopće plaća članarinu!

U gradskim središtima je, tvrdi naš sugovornik, evidencija manje-više korektna, ali u ruralnom dijelu županije je kaos, pa nije isključeno da će mnogi koji računaju da su „u HDZ-u od 89” imati problem na izborima predsjednika stranke. Ako je njegova procjena točna, taj bi kaos s popisom članova stranke mogao ići u prilog Andreju Plenkoviću.

19. travanj 2024 22:18