StoryEditorOCM
4 kantunaBORE IH PRIJAVIO

Potvrđena optužnica za pranje novca teška 1,6 milijuna eura protiv Vedrana Ikića, Marka Čuline Make, Tonija Šimićeva, Mate Ivkovića...

Piše Zadarski.hr
9. veljače 2024. - 08:46

Optužno vijeće Županijskog suda u Zadru potvrdilo je optužnicu protiv 15 osoba i pet tvrtki s područja Zadra za organizirani kriminal težak 1,6 milijuna eura.

Optužnica je podignuta prije dvije i pol godine, nakon što je u kolovozu 2019. protiv optuženih kaznenu prijavu podnijela zadarska kriminalistička policija na čelu s tadašnjim šefom Borom Mršićem.

Prvoptuženi Vedran Ikić i ostali terete se da su preko svojih i tvrtki bivšeg visoko rangiranog policijskog službenika Budimira Savarina izvukli više od 12 milijuna kuna. Najveći iznos, oko 5 milijuna kuna, iz svojih je tvrtki izvukao Vedran Ikić, bivši svjetski prvak u džiju-džicu i bivši pripadnik specijalne policije iz Zadra, a zajedno sa svojim poslovnim partnerom i bivšim policajcem Markom Čulinom Makom, na isti je način izvukao dodatnih 800 tisuća kuna.

Ikić se tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju čime je pribavljena znatna imovinska šteta ili prozoročena znatna šteta za što je predviđena kazna od jedne do deset godina zatvora.

Uz Ikića su optuženi drugookrivljeni Budimir Savarin, trećeokrivljeni Žilijen Satmari, četvrtookrivljeni Dejan Adam, petookrivljeni Marko Čulina, šestokrivljeni Andrija Čulina, sedmookrivljeni Mario Bilić, osmookrivljeni Mate Ivković, devetookrivljena Irena Knego, desetookrivljeni Žarko Vlahović, 11-okrivljeni Franko Klarica, 12-okrivljeni Toni Šimićev, 13-okrivljeni Domagoj Miloš, 14-okrivljeni Krešimir Bušljeta, 15-okrivljeni Dalibor Bakmaz, predstavnici tvrtki 16-okrivljena pravna osoba Bilić Gradnja d.o.o., Zadar, 17-okrivljena pravna osoba Zadruga Sokol, 23226 Pridraga, 18-okrivljena pravna osoba Atena d.o.o, Zadar, 19-okrivljena pravna osoba Diklovac d.o.o., 20-okrivljena pravna osoba Ira Grad d.o.o., Zadar

Oštećene tvrtke su Atena d.o.o., Bilić gradnja d.o.o., Chill j.d.o.o., Diklovac d.o.o., Ekologika d.o.o., Ira grad d.o.o., Mango d.o.o., Porezna uprava Zadar, Sokol projekt d.o.o. u stečaju, Sportski turizam j.d.o.o., Teatro j.d.o.o., Vipera Protecta, te Zadruga Sokol d.o.o.,

Optužnicom se pojedine okrivljenike tereti da su izdavali neistinite račune za neistinite poslove, robu i usluge, iako ti radovi, roba i usluge nisu izvršeni niti isporučeni, pa su na temelju takvih računa obavljene isplate sa računa trgovačkih društava izdavateljima tih računa koji su potom, tako isplaćene novčane iznose podizali sa računa svojih trgovačkih društava i u gotovini predavali pojedinim okrivljenicima.

Tereti ih se da su na opisani način, pored kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju kojima su oštećena pojedina trgovačka društva nezakonitim isplatama te pored kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, ostvarena i obilježja kaznenih djela utaje poreza ili carine jer po takvim računima nije bilo moguće knjiženje niti unos evidencija poreznim tijelima, a nije mogao biti iskorišteni niti pretporez jer nije bilo nikakvog utemeljenja za uplatu po tim računima iz razloga što nije bilo nikakvih isporuka. Na opisani je način oštećen i proračun Republike Hrvatske, a za opisano kazneno djelo utaje poreza ili carine tereti se i pet pravnih osoba čije su se odgovorne osobe okoristile zakidanjem proračuna u određenim iznosima.

Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, izdali neistinite račune i na taj način omogućili prvookrivljeniku i šestookrivljeniku neutemeljene isplate na štetu svojih trgovačkih društava, kao i utaju poreza na štetu proračuna, pa su im tako pomogli u zlouporabi povjerenja svojih trgovačkih društava kao i utaju poreza na štetu proračuna, dok je istovremeno petookrivljenik potaknuo šestookrivljenika na zlouporabu povjerenja i utaju poreza.

Drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su, tereti ih se, na isti način izdavanjem neistinitih računa pomogli u zlouporabi povjerenja na štetu svoga trgovačkog društva danas pokojnom osumnjičeniku te utaju poreza na štetu proračuna.

Drugookrivljenika se tereti da je istim načinom postupanja odnosno izdavanjem neistinitih računa omogućio ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika) da na temelju njih ostvare nezakonite isplate prema trgovačkim društvima drugookrivljenika (u jednom slučaju i prema trećeokrivljeniku) koji potom podiže takve isplate i u gotovini predaje nalogodavcu isplate tj. ostalim okrivljenicima (od sedmog do četrnaestog okrivljenika). Drugookrivljenika se tereti da je na opisani način izdavanjem neistinitih računa (a ranije trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik) pomogao ostalim okrivljenicima u ostvarenju kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju izvlačenjem novčanih sredstava na teret svojih trgovačkih društava, ali i oštećenje državnog proračuna jer nije bilo nikakvih evidencija poreznim tijelima zbog izostanka bilo kakvih isporuka robe i usluga.

U optužnici je predloženo da se oduzme od devetero okrivljenika imovinska korist u ukupnom iznosu od 12.370.508,74 kuna.

12. veljača 2024 07:45