StoryEditorOCM
4 kantunaPRAVOMOĆNO

Epilog slučaja ‘plantaža‘: zadarska četvorka osuđena na 21 godinu zatvora zbog uzgoja više od 8 tona marihuane u Smilčiću!

Piše Božana Sviličić
22. svibnja 2023. - 14:21

Županijski sud u Zagrebu potvrdio je presudu u slučaju ‘plantaža‘ kojom je četvorka sa zadarskog područja osuđena na ukupno 21 godinu zatvora zbog uzgoja više od osam tona marihuane.

Zagrebački sud odbio je žalbe svih okrivljenika i Općinskog državnog odvjetništva u Zadru kao neosnovane i u cijelosti potvrdio prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Zadru od 9. veljače 2023. godine kada ih je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Mitre Meštrović proglasilo krivima za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama i osudilo na bezuvjetne kazne zatvora.

Prvookrivljeni Marijo Lončar, drugookrivljeni Marinko Crnjak i četvrtookrivljeni Petar Lerga osuđeni su na pet godina zatvora dok je trećeokrivljenik Ilija Mazzura dobio šest godina zatvora.

Temeljem provedenog dokaznog postupka sud je utvrdio da su od početka siječnja 2021. do kraja kolovoza 2021., zajedno i sukladno prethodnom dogovoru, u cilju proizvodnje marihuane a zatim daljnje prodaje, na zemljištu veličine 20.000 četvornih metara u blizini Smilčića u vlasništvu RH, a koje je bilo u zakupu trgovačkog društva u vlasništvu Lončara, proizveli marihuanu. 

Uzgojili su najmanje 7.728 stabiljki biljke konoplje marihuane koje su narasle do visine u prosjeku veće od 163 centimetra, te su sadržavale ukupno oko 8.860,15 kilograma marihuane.

image
Jure Mišković/Slobodna Dalmacija

Obrazlažući odluku, sutkinja Mitra Meštrović je na javnoj objavi presude navela da je uzgoj industrijske konoplje specifična grana poljoprivrede jer da bi se radilo o industrijskoj konoplji potrebno je da je ista certificirana, odnosno da ima potvrdu o tome da se doista radi o sjemenu industrijske konoplje jer samo u tom slučaju navedena konoplja ima dozvoljenu količinu Tetrahydrocanabinola, THC-a (do 0,2 posto THC-a).

- Stoga osobe koje se žele baviti proizvodnjom industrijske konoplje to uvijek moraju provjeriti, kako bi posao kojim se bavi bio legalan. Lončar je u činjenju ovog kaznenog djela sudjelovao na način da se na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske koju je zakupio radi proizvodnje industrijska konoplje, ta opojna droga sijala te sadila, a u čemu je i sam sudjelovao.

image
Jure Mišković/Slobodna Dalmacija

Za napomenuti je da je riječ o površini od čak oko 20.000,00 m2,  to sve u dogovoru sa II., III. I IV okrivljenikom, pa je tako II. okrivljenik Marinko Crnjak za koje je očigledno da u njihov zajednički kriminalni pothvat nije ušao sa "novcem" jer je slabog imovnog stanja, ušao svojim radom budući je cijelo vrijeme, od kada je navedeno sjemene droge marihuane posijano, pa potom i zasađeno, bio prisutan te se brinuo o uzgoju konoplje- navela je sutkinja u obrazloženju presude.

Mazzura i Lerga su u ovom kriminalnom pothvatu sudjelovali kako financijski, tako i sa svojim radom, jer je Mazzura namjeravao u uzgoj marihuane uložiti oko 400 tisuća kuna, te je uložio ukupno 100 tisuća kuna, kupio je i plastenik, nabavio sjemenje droge marihuane, te platio radnike na polju koji su sijali i potom sadili navedenu konoplju.

Osim toga Mazzura je i fizički radio na sijanju tog sjemena, te je dolazio na sporno zemljište nekoliko puta, pa je tako sudjelovao u izradi plastenika, i sijanju navedenog sjemena.

18. travanj 2024 15:06