StoryEditorOCM
4 kantunaČETIRI VIJEĆNIKA TRAŽE TEMATSKU SJEDNICU ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Povjerenstvo za procjenu šteta nema predsjednika: tko je i po kojim kriterijima dodijelio 21 milijun kuna za štete od poplave?!

25. siječnja 2018. - 23:10
zadar

Uvjereni da u načinu isplate sredstava za štete nastale u velikoj rujanskoj poplavi ima cijeli niz nejasnoća, četiri vijećnika Županijske skupštine prikupljaju potpise kojima žele ishodovati sazivanje tematske sjednice na kojoj bi se razjasnili svi detalji oko raspodjele odšteta. Inicijativu su pokrenuli bivši "mostovci" i "pravaši" Stipe Bjeliš, Mladen Meštrović, Dalibor Barešić i Dario Perković, a potrebno im je 14 potpisa kako bi sjednica bila sazvana.

Što im je sporno?

-Nakon više od 5 mjeseci od elementarne nepogode, kroz medije se provlače različite informacije vezane za isplate šteta za elementarne nepogode. Javnost ne smije biti zbunjena i treba točno znati koliko je koja JLS dobila za štete temeljem Odluke o proglašenju elementarne nepogode uzrokovane poplavama za područje Gradova Zadar i Nin, te Općina Preko, Sv. Filip i Jakov, Poličnik, Kukljica, Ražanac, Pakoštane, Bibinje, Sukošan, Zemunik Donji, Pašman, Starigrad, Sali i Vrsi, Privlaka i Kali. Za što su točno utrošena navedena sredstva - koji su to popravci napravljeni na infrastrukturi, komunalnim objektima, javnim objektima, koliko je isplaćeno u pojedinoj JLS za prijavljene štete građanima na građevinskim objektima fizičkih osoba, štete nastale na obrtnim sredstvima u poljoprivredi? Koliko su dobile za štete županijske zdravstvene ustanove, s posebnim naglaskom na Opću bolnicu Zadar? Kako su im sredstva doznačena i za što su utrošena? Koliko je sredstava za štete isplaćeno Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije - koji su to popravci napravljeni i gdje na cestovnoj infrastrukturi? Kolike su ukupne štete po podacima koje je prikupilo Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Zadarske županije, zanima ove vijećnike koji se pitaju i kako se na popisu općina kojima su isplaćena sredstva našao Novigrad za čije područje elementarna nepogoda uopće nije proglašena, zanima skupinu vijećnika.

-Za područje cijele Zadarske županije Vlada je osigurala 21 milijun kuna, što je premali iznos koji govori o slabom lobiranju iz Zadra. Vidi se to i po tome što je Virovitičko-podravska županija dobila 14,5 milijuna iako je površinom puno manja od naše županije, a nisu ni doživjeli onaj veliki potop od 13. rujna. Zanima nas tko je odredio prioritete u raspodjeli, zašto je 21 milijun raspoređen baš ovako kako je raspoređen i po kojim kriterijima, kaže Stipe Bjeliš posebno naglašavajući pitanje načina rada županijskog Povjerenstva za procjenu šteta.

Bjeliš i kolege podsjećaju da je predsjednik tog Povjerenstva Davor Lonić još u rujnu dao ostavku, pa se pitaju tko je "sazivao sjednice i potpisao štete", a zanima ih i zbog čega nije određena Lonićeva zamjena iako su od tada održane dvije sjednice Skupštine na kojima je to moglo biti urađeno.

Stipe Bjeliš navodi još neke detalje:

-Na tematskoj sjednici Skupštine treba razjasniti i kolike su odštete dobile pravne, a kolike fizičke osobe. Što se Županijske uprave za ceste tiče, tražimo da nam se detaljno objasne, s foto dokumentacijom, svi zahvati koji su obavljeni na sanaciji šteta na prometnicama, kaže Bjeliš uvjeren da će vrlo brzo biti prikupljen dovoljan broj potpisa za sazivanje tematske sjednice Županijske skupštine.

Iz Rasporeda sredstava žurne pomoći za Zadarsku županiju proizlazi da je gradovima i općinama isplaćeno 11,3 milijuna kuna od čega najviše otpada na Nin kojemu je pripalo 6,6 milijuna, te Privlaci (1,4 milijuna). Za štete koje su na svojim prometnicama prijavili gradovi i općine, Županijskoj upravi za ceste je isplaćeno ukupno 9,6 milijuna kuna od čega najviše otpada na Sali (2,2 milijuna), Nin (1,4 milijuna) i Ražanac (1,2 milijuna).

 

NAJMANJE DOBILA OPĆINA PAKOŠTANE: "Imali smo jedan zahtjev za štetu u poljoprivredi – čovjek je dobio 171 kunu"

 

Najmanji iznos naknade dobila je Općina Pakoštane gdje je isplaćena svega 171 kuna.

-U slučaju Pakoštana, radi se o jednom zahtjevu za odštetu zbog štete koju je poplava izazvala u poljoprivredi. To što se radi o iznosu od 171 kune je objašnjivo jer su zahtjevi svima proporcionalno smanjivani ovisno o visini odštetnog zahtjeva, izjavio nam je načelnik Pakoštana Milivoj Kurtov.

 

NOVIGRAD: Nije poplava nego mraz!

Načelnik Joso Klapan objasnio je kako se Novigrad, s iznosom od 8.600 kuna, našao na popisu općina koje su dobile odštetu iako za područje Novigrada nije proglašena elementarna nepogoda.

-Ne radi se o odšteti za štetu od poplave nego od mraza, a mi smo taj zahtjev poslali još u travnju prošle godine. Novigrad se pojavio na popisu zbog toga što se odštete za sve vrste elementarnih nepogoda isplaćuju tek krajem godine. Za štete na cestama koje smo imali u poplavi, sredstva su prosliježena Županijskoj upravi za ceste, kaže načelnik Klapan.

26. lipanj 2024 16:28