StoryEditorOCM
4 kantunaTRAGIČNA VOŽNJA

Poznanici o vozaču s Vira: ‘Majčina smrt ga je pregazila pa je počeo piti, nije vam on divljak za volanom...‘

Piše hajdi karakaš jakubin/JL
19. kolovoza 2024. - 19:20

Na prijedlog tužiteljstva koje je Ivana Bakića ispitalo nakon što je, u teškom psihičkom stanju, kratko iznio obranu te odbio odgovarati na pitanja, dežurni sudac istrage Županijskog suda u Zadru mu je odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

A ono što mu se stavlja na teret i radi čega mu prijeti između tri i 15 godina zatvora, užasnulo je cijelu zemlju. Vozio je brzinom većom od 50 km/h, koliko je dopušteno kretati se u naseljenom području. Za zadarsku policiju i županijsko tužiteljstvo postupio je protivno odredbama članka 199 st. 2., članka 51. st.1, članka 53 st. i članka 38. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama kada je u večernjim satima subote sjeo s 1,75 promila alkohola u krvi za volan Fiat Punta te krenuo Putem Lozice na otoku Viru.

image

Do tragične nesreće došlo je na Putu Lozica

Luka Gerlanc/Cropix
image

Mjesto tragične prometne nesreće na Viru

Luka Gerlanc/Cropix

U teškom je psihofizičkom stanju

- Osnovano se sumnja da je upravljao vozilom iako je bio svjestan da ne smije ako u organizmu ima alkohola i da se u naselju ne smije kretati brzinom većom od 50 km/h, kao i da brzinu kretanja vozila mora prilagoditi osobinama i stanju ceste, uvjetima noćne vožnje, preglednosti i stanju kolnika te da je kao vozač dužan obratiti pažnju na pješake koji su na kolniku - navode iz zadarskog tužiteljstva podsjetivši potom na užas koji je uslijedio za peteročlanu obitelj i njihove najmilije.

Bakićev odvjetnik Davor Ukalović potvrdio je kratko za Jutarnji list da je njegov branjenik pritvoren kako ne bi eventualno ponovio djelo te dodao da je u teškom psihofizičkom stanju. Dodao je da se čeka niz vještačenja koja će biti odrađena tijekom istrage.

Kako doznajemo, pak, od Bakićevih poznanika, mladić se unazad pola godine teško nosi s obiteljskom tragedijom koja ga je snašla.

‘Pitajte njegova brata...‘

- Izgubio je majku za koju je bio jako vezan i koja se punih pet godina borila sa najtežom bolesti današnjice, rakom. Do tada je radio u jednom kafiću i ništa mu nije bilo teško, a čak je i razmišljao da se vrati u manekenske vode pa je pokušavao i smršaviti.

image

Ivan Bakić kao maneken s 20 godina (lijevo) i danas prilikom privođenja 

Facebook/Cropix

Majčina ga je smrt totalno pregazila pa je počeo piti. Nije vam on divljak, pogotovo ne za volanom. Pitajte njegova brata samo koliko pati. Nažalost, napravio je krivi potez i pijan krenuo voziti prilikom večernjeg izlaska. Možda ne bi da nije bio sam u autu jer je savjestan. Njegov otac je sad zbog svega još i više totalno izvan sebe – kaže za Jutarnji list jedna poznavateljica Bakićevih (ne)prilika.Neslužbeno doznajemo i da Bakić dosad nije imao većih prometnih grijeha. Tek je prije šest godina sankcioniran kada je kao 23-godišnjak zatečen u vožnji neosiguranog vozila.

19. rujan 2024 00:06