StoryEditorOCM
4 kantunaBESPRAVNA GRADNJA

Poznati IT stručnjak s tvrtkom u Kataru Mario Lozančić zaradio dvije kaznene prijave: nasipao more na Bisagi Maloj i ostao dužan 200 tisuća kuna 

Piše Ivica Nevešćanin
20. veljače 2020. - 22:30

Zadarska policija u srijedu je prijavila dvojicu muškaraca s zagrebačkog i trojicu muškaraca s biogradskog područja zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela protupravne gradnje, prijevare u gospodarskog poslovanju te za skidanje i povredu službenog pečata i znaka.

Među prijavljenima je najzvučnije ime Mario Lozančić (48), poznati IT stručnjak iz Zagreba, i osnivač tvrtke CTBA, koja posluje u Kataru. Mediji su prošle godine pisali o Lozančiću kad je njegova tvrtka Doha Technology, inače članica CTBA grupe, u sklopu uređenja Aspire Parka u Dohi postavili pametne klupe Ivana Mrvoša.

Policija tereti Lozančića da je kao odgovorna osoba u tvrtki, uz pomoć zaposlenika Stipe Matkovića (39) iz Zagreba, dogovorio izvođenje građevinskih radova na otočiću Bisaga Mala, između Turnja i otoka Pašmana, s obrtom u vlasništvu Tihomira Peše (56) iz Vinjana Donjih, a nakon što radovi dovršeni, nije u potpunosti podmirio dogovoreni iznos, čime je oštetio Peršin obrt za preko 200 tisuća kuna.

Policija je osim toga utvrdila da je Lozančić 2019. kao investitor izvodio građevinske radove na otočiću, djelomično i na pomorskom dobru, ali bez ishođenja odgovarajuće dokumentacije, pa je njega i Pešu prijavila za protupravnu gradnju. Lozančić i Peša su, prema kaznenoj prijavi, izvršili nasipavanja morske obale i popločavanje postojećih objekata te produžili i podzidali betonski gat na Bisagi Maloj. Devastacija i pričinjena šteta na otočiću mjeri se u milijunima kuna.

Policija je Lozančića prijavila Općinskom državnom odvjetništvu zbog prijevare u gospodarskog poslovanju i protupravne gradnje, dok je protiv njegovog zaposlenika Matkovića podnesena kaznena prijava zbog pomaganja u prijevare u gospodarskog poslovanju.

Policija nadalje sumnjiči Ivana Vidasa (24) iz Biograda da je kao zaposlenik Pešina obrta u kolovozu 2019. godine s gradilišta na otočiću skinuo službeni znak zabrane daljnjeg izvođenja radova kojeg je postavila građevinska inspekcija, a sve kako bi omogućio daljnju gradnju i dovršetak započetih radova. Vlasnik obrta Tihomir Peša kazneno je prijavljen zbog protupravne gradnje, a 24-godišnjak je prijavljen zbog skidanja i povrede službenog pečata i znaka.

Nadalje, policija je prijavila Antu Mišulića (43) iz Turnja zbog sumnje da je na biogradskom području od 2011. do 2019. godine protivno odredbama o pomorskom dobru nadogradio i popločao kameno-betonski mul, te da je u Turnju kod groblja nanovo nasuo morsku obalu u dužini od 80 puta 14 metara te izgradio visoke ogradne zidove od kamena, čime je pomorsko dobro izuzeo iz opće uporabe.

Mišulića se dodatno sumnjiči da je tijekom 2019. godine također na pomorskom dobru u Turnju, ali na drugoj lokaciji, izgradio dva kameno-betonska mula (privezišta), te nasuo morsku obalu u dužini od oko 25 metara.

Protiv Mišulića je podnesena kaznena prijava zbog protupravne gradnje, a uz kaznenu prijavu bio je i priveden pritvorskom nadzorniku PU zadarske, jer već ima dvije uvjetne presude za tri kaznena djela bespravne gradnje. Mišulić je međutim ubrzo pušten bez ispitivanja.

O devastaciji obale i otočića Bisaga Mala mediji su pisali prošlog ljeta kada je uočeno veliko nasipanje obale tog pet tisuća kvadratnih metara velikog otočića nedaleko Galešanjaka, otoka u obliku srca, prozvanog zbog toga Otok ljubavi. Na njemu se nalazi samo jedan luksuzno uređen objekt od stotinjak kvadratnih metara koji se tjedno iznajmljivao po cijeni od 3500 eura.
Otočić je bio u vlasništvu obitelji Jureško koja ga je prodala Anti Mišuliću iz Turnja.

Mišulić je kasnije osumnjičen i suđen za nasipavanje mora i proširenje otočića, da bi nakon toga, kako su nam rekli u Turnju, otočić dao u najam Lozančiću koji je na njemu pokrenuo nezakonite radove. Policijski istražitelji utvrdili su da između Mišulića i Lozančića postoji ovjeren ugovor o pretkupnji Bisage Male za milijun i 650 tisuća eura, no je li se prodaja i dogodila, nije poznato.

15. travanj 2024 22:32