StoryEditorOCM
4 kantunaLIJEČNIK PROTIV "BIG BROTHER" SUSTAVA

Poznati paški pedijatar zbog "big brother" situacije s nadzornim kamerama na optuženičkoj klupi zadarskog suda: "Kamere me nadziru cijeli dan i noć. Tražio sam da se maknu s mojih vrata!"

4. listopada 2019. - 22:50
kamere2-120718

- Ne smatram se krivim. Kamere me nadziru cijeli dan i noć. Tražio sam da se maknu s mojih vrata, no nisam mogao utvrditi čije su. Išao sam ih okrenuti štapom i tu je nastao cijeli problem. Kamere nisam razbio. Policija me prvi put privela, a drugi put prijavio sam se sam - rekao je poznati paški pedijatar i dobitnik Povelje za hrabrost Hrvatskog pokreta za prava pacijenata, 63-godišnji Željko Vragović u petak na Općinskom sudu u Zadru gdje mu je počelo suđenje jer je 13. i 14. listopada 2014. godine debelim štapom dva puta udario po dvije nadzorne kamere koje gledaju prema ulaznim vratima zgrade u kojoj živi u ulici Stjepana Radića u Pagu.

Ovaj bivši ravnatelj Doma zdravlja u Pagu našao se u “big brotherovskoj” situaciji nakon što je vlasnik Turističke agencije “Maricom” Marino Buljanović, zbog mjenjačnice koja se u sklopu agencije nalazi u istoj zgradi u kojoj živi o liječnik, morao postaviti kamere po sili Zakona.

Optužnicu protiv paškog liječnika po njegovom je prijedlogu pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru koje je utvrdilo da se na snimkama jasno vidi kako liječnik udara kamere štapom. Prema optužnici, liječnik je udarao kamere koje gledaju prema ulaznim vratima njegove kuće, pri čemu je na jednoj kameri napuklo staklo, a to je učinio kako bi ih preusmjerio prema gore.
Iako je sutkinja Ana Zrilić pokušavala liječnika i vlasnika mjenjačnice, inače bivšeg direktora Turističke zajednice u Zadru, uvjeriti da spor riješe mirnim putem, on nije htio odustati.

- Zainteresiran sam za daljnji progon jer su kamere oštećene i želim postaviti imovinsko - pravni zahtjev od 4990 kuna. Imao sam obavezu postaviti ih jer to sve novčarske djelatnosti kojima se smatra i mjenjačnica, moraju po slovu zakona- rekao je Buljanović, koji uz agenciju i mjenjačnicu u Pagu posjeduje i butique hotel “Intermezzo”. U sudski spis je priložio i zadnji zahtjev policije koja je od njega tražila snimke video nadzora nakon što je u Povljani opljačkana pošta.

- Pljačkaš je u susjednoj apoteci kupio zaštitnu masku za lice. No na snimci mojih kamera nije se mogao vidjeti jer su kamere uništene. Rezolucija nije dobra- rekao je Buljanović, te istaknuo kako je paški pedijatar dosad kamere napadao više puta.

- Dosad je već 18 puta zbog toga dolazila policija. Cijelo vrijeme je govorio da mu kamere smetaju ali one nisu postavljene po nečijoj volji već po sili zakona. Ekipa iz policije je napravila verifikaciju te se utvrdilo da kamere ne ugrožavaju ničiju privatnost. On ih je gurao štapom i lupao po njima. Njegov stvaran razlog izlazi iz okvira racionalnog. Njegov ulaz je odvojen od mog - rekao je Pažanin.

Liječnik se u postupku brani sam, te je na prvom ročištu izjavio kako će obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka.

- Ne znam što bih ja sad trebao dokazivati. Pitajte policajce koji su me prvi dan priveli, a drugi put sam se prijavio sam. Ne znam što bih trebao učiniti - rekao je doktor.

Odgovarajući na upit sutkinje zbog čega mu kamere toliko smetaju, pojasnio je da je Buljanović prethodno zbog problema s parkingom ušao u sukob s njegovim sinom, od kada ga snima dan i noć. Buljanović je pak dodao kako liječnik parkira svoja oba automobila na njegova mjesta ispred mjenjačnice.

Agencija za zaštitu osobnih podataka je tijekom 2016.godine utvrdila kako je slučaj videokamere na privatnoj kući koja je postavljena tako da snima samo prostor koji je u vlasništvu osobe koja je postavila i kameru nešto na što se susjed nema pravo žaliti. No, nedavna odluka Ustavnog suda Slovenije koji je zabranio postavljanje kamera za nadzor brzine koje mogu prepoznati registracijske tablice, ponovo je aktualizirala rasprave koje se vode o toj temi.

Liječnik Vragović došao je u središte javnosti nakon što se 2007. našao među četvoricom liječnika koji su zbog teške situacije i premorenosti kod bilježnika ovjerili izjavu da skidaju odgovornost sa sebe zbog izglednih posljedica na živote njihovih pacijenata.
Tada su tri godine za redom dežurali 580 sati, a uz to obavljali i redovite smjene. Na nogama su bili 36 sati bez prestanka. Pažani su tada danima potpisivali peticiju koju su uputili Ministarstvu i županiji, pa je konačno, nakon niza rasprava o isplativosti, donesena odluka o osnivanju Doma zdravlja u Pagu čiji je v.d. ravnatelj bio upravo dr. Vragović. Na Pagu je od 1982. godine kada je bio jedini liječnik na tom području.

17. travanj 2024 15:14