StoryEditorOCM
4 kantunaPRESUDA URANIJI

Poznati zadarski sindikalac mora vratiti 174 tisuće kuna kolegi Dundoviću: ‘Novac nisam mogao vratiti zbog ekonomskih i financijskih okolnosti‘

Piše Božana Sviličić
27. travnja 2021. - 21:23

Pravni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija mora isplatiti 174. 075,13 kuna s kamatama članu Sindikata hrvatskih branitelja Podružnice Zadar Zlatku Dundoviću. Uz to Uranija, prema presudi Općinskog suda u Zadru, Dunodoviću mora platiti i sudske troškove u iznosu od 10.431,75 kuna.

Riječ je o novcu kojeg je poznati zadarski sindikalac još u studenom 2017.godine pozajmio od Dundovića. Kako pozajmicu nije vraćao Dundović je u lipnju prošle godine organizirao konferenciju za novinare na kojoj je prozvao Uraniju za krađu nezakonito ponašanje i zlouporabu položaja. Medijima je odaslao i schreen shotove 'sms' poruka u kojima ga Uranija naziva “pedofilom” i “bolesnikom” iako su se nedavno zajedno borili za radnička prava.

- Sve smo potpisali, no novac mi nikada nije vratio, a prošle su dvije i pol godine. Držim da je takav čin, osim što je kriminalan, krajnje nemoralan - rekao je tada Dundović koji je Uraniju prijavio za prevaru nakon čega je policija protiv njega podignula kaznenu prijavu.

image
Zlatko Dundović
Zadarski.hr

U sudskom postupku je utvrđeno da je Dundović pozajmio Uraniji iznos od ukupno 23 tisuće eura u protuvrijednosti 174.075,13 kuna kunama 24. studenog 2017, te da je rok za povrat pozajmice istekao 24. studenog 2018. godine. Unatoč tome Uranija nikada nije vratio pozajmicu. Dundović je na sudu rekao da je zbog toga bio prisiljen podignuti kaznenu prijavu radi kaznenog djela prijevare koja ja rezultirala pravomoćnom optužnicom protiv Uranije. Naveo je kako je Uranija u odgovoru na optužnicu, ali i u iskazu kojeg je dao u tom kaznenom postupku priznao pravnu osnovu i visinu duga, međutim nikada mu ništa nije isplatio.

Uranija je pak u odgovoru na tužbu naveo kako zakonska kamata na utuženi iznos nije pravilno obračunata prema zakonu, te da je iznos glavnice za tisuću eura manji. Pojasnio je kako je za Dundovića s kolegom obavljao niz privatnih radnji o kojima postoji pisana dokumentacija.

Za to mu je, kako je rekao, Dundović obećao odgovarajuću naknadu i nagradu koju on nije tražio, ali je Dundović inzistirao, pa je smatrao da to treba kompenzirati utuženim iznosom. Napomenuo je da u sedam navrata, kada je dobio pozajmicu, nije znao da je riječ o čovjeku, koji se, iako za to nije ovlašten ni registriran nelegalno bavi pozajmljivanjem novca.

Nikada nije osporio dug, no naveo je kako iz objektivnih razloga, odnosno, promjenljivih ekonomskih i financijskih okolnosti nije bio u mogućnosti vratiti dug na vrijeme, niti do danas. U više navrata je naglasio kako je spreman uz taj dug isplatiti i kamatu, te da će sve to moći realizirati iz prodaje obiteljske kuće koja je procijenjena na 450 tisuća eura.

18. travanj 2024 10:15