StoryEditorOCM
4 kantuna"POGREŠAN SMJER"

Pratim sagu oko Ledane, tamo su već neki životi izgubljeni, a ovo pišem da se ne dogodi još koja nepotrebna smrt. Radi se o Trpimirovoj obali...

Piše Zadarski.hr
17. rujna 2022. - 13:26

Pismo našeg čitatelja (podaci poznati redakciji) objavljujemo u cijelosti:

Pratim sagu oko Ledane, tamo su već neki životi izgubljeni, a ovo pišem da se ne dogodi još koja nepotrebna smrt. 

Zvali smo nekoliko puta policiju. No, saslušaju i kažu da su slali "ne jedan, nego stotinu" dopisa Gradu jer da je to njihova nadležnost..

Radi se o Trpimirovoj obali. Vidio sam da ste objavili članak na temu sudara kojem smo svjedočili ovo ljeto kad je Belgijanac automobilom pogodio motociklista na zavoju između uvale Dražanice i pravca kod Sfinge. Tu je cesta s jednim trakom i stvarno moraš biti prometno nepismen da postupiš kao taj Belgijanac. 

image

Upozorenje na Trpimirovoj obali kako bi spriječila izlijetanja vozila u more

Jure Miskovic/Cropix

Međutim, po iskustvu i viđenom, mislim da je veći problem nepregledni lijevi zavoj od boričke marine prema autobusnoj stanici kod uvale Dražanica (Zadrani bi rekli "kod Jugoplastike" jer je tu nekad bio pogon te firme).

Tu je cesta s dvije prometne trake u jednom smjeru i stranci koji se nađu u raskrižju kod teniskih terena zaključe da je ta dvotračna cesta dvosmjerna! I krenu nam u susret! Znakovi postoje, ali jedan je na lijevoj strani koju prosječan vozač koji pogriješi na takvom mjestu - ne percipira, a drugi koji je s desna postavljen je dosta visoko i djelimično pod krošnjom.

Znakovi nisu dovoljno uočljivi. 

Svježi primjer od četvrtka (15.9. kišno jutro), po tko zna koji put stranac dolijeće iz suprotnog smjera iz pravca teniskih terena, s oko 60 km/h! Jao tebi ako slučajno odabereš voziti lijevim od dva jednosmjerna traka. Mjesto je potpuno nepregledno jer je cijelom duljinom s unutarnje strane zavoja zid. 

Prije nešto više od mjesec dana zajedno s još dva zadarska vozača, sirenama, svjetlima i gestikulacijom zaustavili smo autobus(!) mađarskih tablica koji je krenuo u krivom smjeru na istom mjestu. Čudno je da vozač autobusa, sa svim svojim kvalifikacijama, načini takav promašaj. Štoviše, što je kraj njega sjedio drugi vozač. Nijedan od njih nije primijetio! Treba zaključiti da nešto nije u redu i da mora biti bolje. 

Još više zabrinjava da ste imali članak na ovu temu još prije čak 6 godina

image

Upozorenje na Trpimirovoj obali kako bi spriječila izlijetanja vozila u more

Jure Miskovic/Cropix

Može li se tamo dodati onaj veliki znak dlana s porukom "Pogrešan smjer",  kao na autocestama, možda neka svjetlosna signalizacija, bilo što? Jer sve je jeftinije od ljudskog života. A tamo će netko, prije ili poslije izgubiti glavu ostane li ovako.

I poruka zadarskim vozačima: Držite se desne trake jer doletit će vam turist. Njegovih 60 km/h, vaših 60km/h u frontalnom sudaru daje 120! 

Dodajem i screenshot s Googlea.

Hvala na uvrštenju i pozdrav

03. svibanj 2024 22:34