StoryEditorOCM
4 kantunaBIVŠA POLIKLINIKA

(Pre)plaćena zgrada Kolovare bit će hotel ili privatna rezidencija? Iljko Ćurić iz tvrtke Eko Zadar Dva se ne oglašava, ali plažu Grad - obnavlja!

Piše Mišel Kalajžić
8. veljače 2021. - 22:12

Nakon što je iz trećeg pokušaja zgrada starog Zavoda za javno zdravstvo na Kolovarama našla kupca i prodana, još se uvijek ne zna kako će se obnavljati to zdanje i kakva će mu zapravo biti buduća namjena. Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije zaključilo je prodaju svojih bivših prostora nakon što je zaprimio ponudu koja je čak za više od pet milijuna kuna premašila procjenu vrijednosti nekretnine. Pristigla je izdašna ponuda u iznosu od 22.334.455,99 kuna od tvrtke Eko Zadar Dva. Koliko je bilo poznato, radilo se o hrvatskoj tvrtki registriranoj za eko proizvodnju električne energije, a od uplaćenih sredstava uređen je novi prostor u Poliklinici koje koristi Zavod i nabavljena su potrebna sredstva i instrumenti.

Znači što se tiče Zavoda za javno zdravstvo Zadarske županije, kupoprodaja je obavljena uspješno, a što će biti s novom zgradom više ne ovisi o njima, već o novom vlasniku, tvrtki Eko Zadar Dva. Šturi podaci kazuju da je osnovana u Zagrebu 2007. godine., da bi 2013. godine tvrtka pokrenula ulaganje u okolici Zadru u vrijednosti od 360 milijuna kuna koje se odnosilo na izgradnju vjetroelektrane u Bukovice. Direktor tvrtke Eko Zadar Dva, ujedno i vlasnik, je Iljko Ćurić, zet Ante Ćurkovića, bivšeg HEP-ov direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj i člana Nadzornog odbora Dalekovoda, u javnosti poznatog i kao “hrvatski kralj vjetra”. Prema medijskim napisima, Ante Ćurković je na svoje, te na imena sina Tomislava, supruge Jelene, kćeri Ane, zeta Iljka Ćurića i Vladimira Matjačića, povezan s tvrtkama koje u vlasništvu imaju vjetroelektrane i energetske projekte vrijedne najmanje oko sto milijuna eura. Ćurić i njegova supruga Ana Ćurković Ćurić u javnosti su pak postali poznati i zbog rušenja starinske vile koju su kupili u rezidencijalnoj četvrti u Zagrebu u Ulici Ivana Gorana Kovačića, a što je izazvalo negodovanje susjeda.

Za zgradu Zavoda za javno zdravstvo na atraktivnoj lokaciji na obali uz plažu Kolovare koja je uspješno je prodana za nešto više od 22 milijuna kuna, spominjalo se da će biti prenamijenjena u hotel. Iako je početna cijena zgrade bila 17.005.000 kuna, tvrtka Eko Zadar Dva ponudila je za zgradu staru pedesetak godina 22.334.455 kuna, što je za 4 milijuna bilo manje od cijene po kojoj se ranije nudila.

Kad je već prodana, najzanimljivije pitanje je kako će i u koju svrhu zgrada biti obnovljena (ili ponovno izgrađena). Na tom dijelu Kolovara, problematičan je parking, za parkiralište zapravo nema mjesta, a ukopavanje etaža pod zemlju nemoguće je zbog blizine mora, pa se spominjala mogućnost prokopa podzemnog prolaza ispod zidnih bedema do parkirališta na Ravnicama. Zgrada se nalazi u prvom redu do mora, ali plaža ispred nje dio je pomorskog dobra i trebala bi biti javno dostupna svima, što znači da budući hotel (ili rezidencija) ne bi trebali imati ograđenu "privatnu" plažu. Hoće li tako i biti?

Predsjednik zadarskog SDP-a Daniel Radeta oglasio se prije nekoliko dana na tu temu na svom profilu facebooka u objavi pod nazivom Demistifikacija uređenja plaže Kolovare. Povezao je nekoliko zanimljivih "podudarnosti". Dana 22.10.2019. Zavod za javno zdravstvo pokrenuo je novu rundu prodaje zgrade nekadašnje poliklinike na Kolovarima, a Zadarska županija raspisala je novi natječaj za njenu prodaju. Potom je 9.12.2019. godine Grad Zadar objavio izmjenu uvjeta natječaja za uređenje plaže Kolovare, prema kojoj će se javno otvaranje održati 23. prosinca 2019. godine, a rok valjanosti ponude također je produžen do 23. ožujka 2020. godine. Dana 20.2.2020. godine zgrada je prodana tvrtki Eko Zadar Dva d.o.o. za 22.334.455 kuna.

Nedugo potom, 28.2.2020. Grad Zadar odabire (za projekt uređenje plaže Kolovare) ekonomski najpovoljniju ponudu ponuditelja Minigradnja d.o.o., Put Gaćeleza 7, 22 211 Vodice, OIB 82262608728, po provedenom otvorenom postupku javne nabave male vrijednosti za sklapanje ugovora o javnoj nabavi u ponuđenom iznosu od 2.205.323,90 kn bez PDV-a, odnosno 2.756.654,88 kn s PDV-om. Nikakav Miami, nikakve pješčane plaže, umjetni otoci, tuševi, školjere i Copacabana kako navode, već isključivo privatni interesi na uštrb javnog – navodi Radeta povezujući prodaju zgrade i projekta uređenja plaže.

Je li promovirani projekt uređenja Kolovara samo koincidencija ili je povezana s prodajom zgrade "spretnim" investitorima? Grad Zadar se do sad nije oglasio po tom pitanju, ali prema neslužbenim informacijama kojima raspolažemo, u gradskoj upravi negiraju bilo kakvu povezanost s prodajom zgrade.

Za sada nije podnijet zahtjev za izmjenu prostorno-planskih uvjeta koji su na toj lokaciji prilično rigorozni. Tamo nema mjesta za adaptacije i proširenja zgrade, a uređenje plaže projekt je koji je pokrenut znatno ranije nego što se uopće znalo da će Zavod za javno zdravstvo prodavati svoju zgradu na Kolovarama. Pitanje je čak hoće li zgrada uopće biti prenamijenjena u hotel ili će biti obnovljena u privatnu zgradu za odmor – kažu neslužbeno iz gradske uprave, uz napomenu kako je zgradu prodavala Zadarska županija, a ne Grad Zadar.

Pokušali smo, jasno, dobiti odgovore i od novog vlasnika zgrade, direktora tvrtke Eko Zadar Dva, ali najdalje do čega smo došli bio je telefonski broj ureda tvrtke u Zagrebu i obećanje tajnice da će prenijeti naše upite Iljku Ćuriću. Do zaključenja teksta, nitko nam se nije javio.

02. svibanj 2024 04:36