StoryEditorOCM
4 kantunaOVO IMA SAMO U VIRU

Prebjeg pobjegao od izvršne vlasti, proračun je dva kvartala u blokadi, a načelnik priprema novi prijedlog - ako ne prođe, traži raspuštanje Vijeća!

Piše P. O.
24. svibnja 2023. - 22:34

Načelnik Vira Marino Radović priprema prijedlog novog proračuna: Općina mu se primiče isteku drugog kvartala za vrijeme kojeg je na snazi odluka o nužnom financiranju, ali na otoku se niti ne nazire mogućnost političkog dogovora o izglasavanju Radovićevog novog prijedloga proračuna. Ne bude li njegov prijedlog uvršten na dnevni red ili ne dobije potrebnu većinu, Radović od Ministarstva uprave namjerava zatražiti raspuštanje Općinskog vijeća.

-Novi projekti i nove javne nabave su blokirani, financiramo samo hladni pogon. Ipak, uspjeli smo preko općinskih trgovačkih društava na vrijeme obaviti sve pripreme za turističku sezonu, ali pravog rješenja nema na vidiku, kaže Radović i podsjeća kako već skoro godinu dana kao načelnik funkcionira bez većine u Općinskom vijeću.

-Imali smo tri sjednice i na svakoj su predstavnici nove većine izglasavali nezakonite odluke! Na prvoj su izglasali proračun za kojeg je nadležno ministarstvo ocijenilo da je nezakonit, a kasnije su, preuzimajući ovlasti izvršne vlasti, predlagali da Općinsko vijeće preuzme ulogu skupštine trgovačkih društava. Na kraju su, opet nezakonito, tražili da sva općinska trgovačka društva uđu u jedno trgovačko društvo. Ali, OV nije zakonski ovlašteno za davanje takvog prijedloga. Ako na sljedećoj sjednici ne prihvate proračun ili ga usvoje s nezakonitim amandmanima kao i prošli put, od Ministarstva uprave ću tražiti raspuštanje Općinskog vijeća, pa neka birači kažu što žele. Njihov je cilj razrušiti sve što je građeno posljednjih 20-ak godina, smatra načelnik Radović uvjeren da novoj većini „izbori ne odgovaraju, jer do postojeće situacije nisu ni došli na temelju izbornih rezultata”.

U postupku Šime Vučetića, bivšeg općinskog vijećnika SDP-a, Radović vidi jedinstven primjer u hrvatskoj povijesti političkih prebjega jer „nije zabilježeno da netko iz većine s izvršnom vlasti bježi u većinu bez izvršne vlasti”.

Vučetić je izabran kao član SDP-a, ali se naknadno priklonio opozicijskoj grupaciji predvođenoj ljudima „Vira bez podjela” i donio im većinu u OV-u. Kad je SDP od njega zatražio da stavi svoj mandat u mirovanje, Vučetić je odlučio izaći iz stranke. U SDP-u su ocijenili da „njegov rad u Vijeću više nije predstavljao politike i programe stranke za dobrobit stanovnika već svoj osobni interes i želju za osvetom”.

-Naša borba protiv korupcije je beskompromisna! Nikakve rodbinske veze, vraćanja dugova ni osobne osvete neće na to utjecati. Još prošle godine smo jasno rekli da nećemo tolerirati korupciju i nezakonite odluke s bilo koje strane da dolaze. Nije nas briga je li to Kristijan Kapović ili Josip Bašić (novoizabrani predsjednik OV-a), poručili su iz SDP-a podvlačeći da ne pripadaju „ni ˝kapovićevcima˝ ni suprotnoj strani”.

-Mi svjesno izlazimo iz tog začaranog kruga i sad jasno i glasno možemo zastupati javne interese i interese Vira naspram osobnih interesa i osobnih osveta, zaključili su u SDP-u.

I ostali bez jednog mandata osvojenog na izborima.

Načelnik Marino Radović podsjeća da je u svim drugim općinama s blokiranim proračunom, dogovor bio postignut u roku od tri mjeseca, te da je ogromna većina općina svoj proračun izglasala jednoglasno. Svuda osim – na Viru.

Tamošnja većina u Općinskom vijeću čeka odluku Visokog upravnog suda o (ne)zakonitosti izglasanog proračuna, a izvršna vlast, uvjerena da sve što se događa ide na štetu građana, namjerava zatražiti raspuštanje Općinskog vijeća i prijevremene izbore.

26. travanj 2024 10:18