StoryEditorOCM
4 kantunaCIRKUS U AGRRA-I

Pred izbor ravnatelja i zamjenika: Ruše ‘natječaj sa slikom‘ Vlade Kovačevića da bi izabrali Nenada Klarića, a potom će morati - mijenjati Statut!?

Piše Predrag Opačić
20. prosinca 2021. - 22:09

Upravno vijeće Agencije za ruralni razvoj u petak je odlučilo mijenjati Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta i uskladiti ga s postojećim Statutom. Kada se taj naizgled nevažni birokratski posao „prevede”, stvari postaju kudikamo jasnije: Vlado Kovačević je na odlasku s ravnateljskog mjesta, a otvara se prostor kandidaturi Nenada Klarića za mjesto zamjenika ravnatelja AGRRA-e!

U postojećem Pravilniku, ravnatelj i njegov zamjenik su morali, među svim ostalim uvjetima, zadovoljavati i uvjet o pet godina iskustva u radu s EU fondovima. Međutim, nedavno nadopunjenom sastavu Upravnog vijeća se učinilo kako je taj uvjet pretvarao svaki budući natječaj za ravnateljsko mjesto u natječaj sa slikom trenutnog vršitelja dužnosti ravnatelja Vlade Kovačevića! Kovačević je definitivno na odlasku jer je izgubio „politička leđa” i pripadajuću zaštitu neke od stranaka vladajuće koalicije, a na dolasku je Nenad Klarić, županijski vijećnik izabran na listi Domovinskog pokreta i odnedavni član HSP-a i sastavni dio HDZ-ove većine u Županijskoj skupštini.

Izmjene Pravilnika otvaraju mogućnost za realizaciju političkih dogovora i potpuno drugačiji kadrovski dizajn vrha AGRRA-e i omogućuju Klariću da se javi na natječaj i sukladno Pravilniku bude izabran za zamjenika ravnatelja jer ga više ne eliminira odredba o pet godina iskustva u radu s EU fondovima. Istovremeno, širi se krug kandidata i za ravnateljsko mjesto na koje Kovačević više niti ne računa,kako je već objavio članovima Upravnog vijeća.

Ali, zavrzlama tu ne prestaje: u izmjene Pravilnika, koje je inicirao novi član UV-a Mate Lukić, a prihvatio novi predsjednik Ante Župan, ide se s obrazloženjem da Pravilnik nije usklađen sa Statutom u kojemu se „pet EU godina” nigdje ne spominje kao uvjet za ravnateljsko mjesto. Staro Upravno vijeće je imalo nekoliko godina da obavi to usklađivanje, ali je to propustilo napraviti, a novi sastav Upravnog vijeća, pod pritiskom „novih političkih okolnosti”, svoj mandat počinje upravo odatle. Jer, da raspišu natječaje po sadašnjem Pravilniku, bilo bi ih lako oboriti jer nisu u skladu sa Statutom.

Međutim, politički motivirano kadroviranje ponekad se pretvori u notorni cirkus: finta je u tome što novi ravnatelj i njegov zamjenik uskoro mogu biti izabrani bez „limitirajućeg” uvjeta o pet godina iskustva u radu s EU fondovima, a onda će to isto Upravno vijeće, nakon što po izmijenjenom Pravilniku već izabere vodeće ljude AGRRA-e, morati pokrenuti i usklađivanje Statuta AGRRA-e sa statutima „Inovacije” i „Zadra NOVA”-e, dvije druge županijske agencije u čije statute je odredba o radu s EU fondovima već odavno ugrađena!? A ako to naprave, vrlo je lako moguće da prethodno izabrani rukovodeći dvojac AGRRA-e više neće imati uvjete za ravnateljsko i zamjeničko radno mjesto.

Politička priprema je već obavljena, preostalo je još da svoje mišljenje o izmjenama Pravilnika dadu vršitelj dužnosti ravnatelja Vlado Kovačević i Radničko vijeće ustanove. Ali, malo tko sumnja da će „EU uvjet” najprije odletjeti iz Pravilnika, pa će biti izabrani ravnatelji i zamjenik, a onda će ti isti „EU uvjeti” ponovno dolepršati u AGRRA-u kroz usklađivanje Statuta.

Ustanova postaje d.o.o.?

Vršitelj dužnosti ravnatelja AGRRA-e Vlado Kovačević je pokrenuo inicijativu da se Agencija za ruralni razvoj iz županijske ustanove preobrazi u d.o.o. i izađe na tržište.

- AGRRA ima i ljude i potrebno iskustvo i potencijal za izlazak na tržište i za realizaciju brojnih konkretnih županijskih projekata od početka do kraja, uključujući i nadzor i upravljanje. Dio EU projekata koje AGRRA vodi je pri kraju i sada je pravo vrijeme za transformaciju ustanove u d.o.o., što bi za Zadarsku županiju bilo puno korisnije, smatra Kovačević.

25. travanj 2024 09:53