StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKO VIJEĆE

Akcija mladih predala 24 amandmana: ‘Protiv mogu biti samo HDZ-ovci kako bi zaštitili svoj i nerad svojih prethodnika‘. Evo što predlažu

Piše Zadarski.hr
8. svibnja 2023. - 08:31

Iz Akcije mladih obavještavaju javnost da su na gradski proračun podnijeli 24 amandmana. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Poštovani, ovim putem Vas želimo obavijestiti kako smo na novi proračun Grada Zadra za 2023. godinu, predali ukupno 24 amandmana. Podsjećamo da je gradonačelnik Dukić amandmane, koji su izglasani na starom proračunu proglasio nelegalnima, te je zbog toga blokirao proračun i poslao ga ministarstvu na razmatranje. Rješenjem ministarstva ispostavilo se da su većinom svi predani amandmani bili legalni. Iste amandmane za novi proračun napisali smo u skladu s odlukom nadležnog ministarstva, te je sada jedina prepreka njihovoj realizaciji bešćutna vlast. Njihovo izglasavanje za nas je neupitno jer do sad HDZ nije imao većinu u Vijeću, a samo su oni ti koji mogu biti protiv novih programa, kako bi zaštitili svoj i nerad svojih prethodnika.

Ono što HDZ i drugi pokušavaju provući u javnosti je to da su amandmani Akcije mladih, naša imovina i da ćemo ako ne budu izglasani mi biti na gubitku. Amandmani su pisani u suradnji s pojedincima i udrugama na njihovu inicijativu i jedini koji će biti na gubitku ako isti ne budu izglasani su građani Grada Zadra. U Zadru se nakon prošlih izbora probudila nada. Jedino zajedništvom možemo promijeniti zaostali sustav, koji je gušio napredak proteklih 30 godina. Stoga smo se potrudili predlaganjem novih programa proračunski doprijeti do onih kategorija, koje su bile namjerno zanemarene svih ovih godina. Prvenstveno tu mislimo na socijalne kategorije, radnike i njihova prava, mlade, umirovljenike, sport i tradiciju. U nastavku ćemo predstaviti samo neke od predloženih prijedloga, koji bi po nama značile promjenu smjera i podizanje standarda Grada Zadra.

Amandman - Novorođenčad

Sredstvima iz ovog amandmana (200.000,00 eura) osigurava se povećanje pomoći za opremu novorođenčeta za prvo dijete u iznosu od 500,00 eura, te za drugo dijete u iznosu od 1.000,00 eura. Mišljenja smo da je ovo jedina i najbolja demografska mjera, te umjesto što su se do sada podizali iznosi za 3. i 4. dijete, ovim amandmanom ciljamo na sve one koji planiraju 1. ili 2. dijete.

Amandman - Psihosocijalna potpora

Sredstvima iz proračuna (50.000,00 eura) osigurava se plaća dvoje djelatnika Centra za socijalnu skrb koji će osmisliti i provesti sustav psihosocijalne zaštite osnovnoškolaca te kampanju borbe protiv suicida među mladima.

Amandman - Jednokratna pomoć

Sredstvima iz ovog amandmana osigurava se povećanje u iznosu od 180.000,00 eura za fond jednokratne pomoći iz kojeg se isplaćuje financijska pomoć korisnicima s područja socijalne skrbi. Fond jednokratne pomoći je jedini mogući način isplate financijske pomoći građanima.

Amandman - Obrt Dadilje

Amandmanom se osiguravaju sredstva (43.000,00 eura) namijenjena sufinanciranju djelatnosti dadilja, koje djeluju sukladno Zakonu o dadiljama. Ovim programom Grad Zadar subvencionira roditelje djece vrtićke dobi, koji koriste usluge obrta dadilja. Visina subvencije je razlika između iznosa kojeg roditelji plaćaju u gradskim vrtićima i ekonomske

cijene djeteta. Ovaj program namijenjen je isključivo djeci vrtićke skrbi. Ova mjera bar djelom umanjuje činjenicu da svake godine ostane preko 400 djece bez vrtićke skrbi.

Amandman - Vrtić Sinjoretovo

Sredstva iz ovog amandmana (13.272,28 eura) namijenjena su izradi prostorno planske dokumentacije za izgradnju dječjeg vrtića na Sinjoretovu na čestici 3673/2 k.o. Crno. Mišljenja smo kako bi Gradu jedan od prioriteta trebala biti skrb za one najmlađe i njihov razvoj. Ciljano na rubnim područjima Grada u kojim živi sve više mladih obitelji.

Amandman - Osnovna škola na Žmirićima

Ovim sredstvima osigurava se povećanje sredstava u iznosu od 13.272,28 eura za izradu prostorno planske dokumentacije kao preduvjet izgradnje nove Osnovne škole na području Žmirića na čestici 228/11 KO Zadar, koja je u vlasništvu Grada Zadra. Smatramo da je ovo jedini način smanjenja velikog broja učenika, odnosno rasterećenja OŠ Šimuna K. Benje.

Amandman - Smanjenje cijene pokaza za srednjoškolce

Osiguravaju se sredstva u iznosu od 70.000,00 eura za sufinanciranje autobusnog prijevoza učenicima srednjih škola s prebivalištem na području Grada Zadra u iznosu od 50% mjesečnog iznosa autobusne karte, tijekom devet mjeseci školske godine. Srednjoškolci s područja Grada koriste javni prijevoz i za izvanškolske aktivnosti.

Amandman - Besplatan javni prijevoz umirovljenicima i osobama s invaliditetom

Ovim amandmanom osiguravaju se sredstva (130.000,00 eura) za besplatan javni prijevoz svim umirovljenicima i osobama s invaliditetom koji svoj status dokazuju Rješenjem nadležnog tijela. Mišljenja smo kako bi javni prijevoz u potpunosti trebao biti besplatan. Cenzus za ostvarivanje prava iz ovog amandmana za umirovljenike je mirovina manja od 600 eura, te za osobe s invaliditetom iz treće i četvrte kategorije po rješenju nadležnog tijela.

Amandman - Subvencija domova za starije i nemoćne

Sredstva (130.000,00 eura) su namijenjena za subvencioniranje umirovljenika koji borave u privatnim domovima za starije i nemoćne. Subvencija iznosi 500 kn po osobi mjesečno. Nažalost mnogo umirovljenika ne može svojom mirovinom pokriti mjesečni iznos za boravak u domu za starije i nemoćne.

Amandman - Kolektivni ugovor Nasade d.o.o.

Ovim amandmanom (300.000,00 eura) osiguravaju se sredstva za potpisivanje kolektivnog ugovora, a time i osiguranja materijalnih prava svih radnika ovog gradskog poduzeća. Radnici tvrtke Nasadi d.o.o. su za svoj mukotrpni rad po svim vremenskim prilikama nezaštićeni i jako nisko plaćeni što je glavni uzrok sve većeg odljeva radne snage, koja vrlo brzo može uzrokovati nemogućnost ispunjenja javne usluge.

Amandman - Obnova gradskih socijalnih stanova

Sredstvima iz ovog amandmana (600.000,00 eura) planiramo povećati planirani proračun odijela za gradsku imovinu. Sredstva su namijenjena obnovi derutnih stambenih jedinica koje su prema listi prioriteta dani na korištenje osobama s područja socijalne skrbi.

Amandman - Izgradnja dizala za pristup moru osobama s invaliditetom na gradskoj plaži Vitrenjak

Sredstvima iz ovog amandmana (50.000,00 eura) Grad Zadar će nabaviti i ugraditi dizalicu za pristup moru osobama s invaliditetom na gradskoj plaži Vitrenjak.

Amandman - Izgradnja parka i obnova dječjeg igrališta u naselju Petrići

Sredstva (150.000,00 eura) su namijenjena za izgradnju novog parka u naselju Petrići, te obnovu i proširenje postojećeg dječjeg igrališta na kojem su još tragovi gelera iz Domovinskog rata.

Amandman - Izgradnja dvorane za stolni tenis

Ovim amandmanom osiguravaju se sredstva (150.000,00 eura) za izgradnju montažne dvorane za stolni tenis, kako bi se prekinula dugogodišnja praksa plaćanja najma u iznosu od cca 70.000 eura godišnje, za prostore na Bagatu, koji nisu adekvatni niti pristupačni sportašima s invaliditetom.

Amandman - Obnova Dvorane Jazine

Sredstva (300.000 eura) za obnovu sportske dvorane Jazine koju je upravo Gradsko vijeće proglasilo kulturnim dobrom od lokalnog značaja. Sredstva su namijenjena osiguravanju tehničkih uvjeta za daljnje sigurno odvijanje sportskih događaja.

Amandman - KK Zadar

Ovim amandmanom (300.000 eura) osiguravaju se sredstva potrebna za oporavak jedinog profesionalnog sportskog kluba u Gradu, te jednom od stupova zadarske sportske tradicije, KK Zadru. Predloženi iznos odgovara prijedlogu Nadzornog odbora i konsenzusu političkih opcija zainteresiranih za budućnost ne samo KK Zadra već i zadarske košarke.

Amandman - Obnova prometnica i izgradnja Ulice Stanka Vraza

Ovim amandmanom osiguravaju se sredstva za izgradnju Ulice Stanka Vraza sa svom infrastrukturom (600.000,00 eura), te rekonstrukciju i promjenu asfaltnog sloja Ulice Miroslava Krleže (300.000,00 eura), Ulice Ivana Meštrovića od raskrižja s ulicama M. Krleže i Oko Vrulje do raskrižja s Ulicom Ivana Gundulića (300.000,00 eura) Ulice Put Petrića od križanja s Ulicom Ivana Gundulića do križanja s Ulicom Ivana Zajca (300.000,00 eur

26. travanj 2024 21:41