StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ZORAN MILANOVIĆ U ZADARSKOM HOTELU KOLOVARE

Predsjednica bi pomlađivala obavještajnu službu. S kim, s Mladeži HDZ-a? Pokazuje se zloćudnost trisa HDZ-Kolinda-Bandić

Piše P.O.
16. prosinca 2019. - 20:30
milanovic33-181219

Dan nakon televizijskog sučeljavanja predsjedničkih kandidata, Zoran Milanović je u Zadru izjavio kako se radilo o „sačekuši HRT-a, HDZ-ove televizije“, a jedino zbog čega se vratio na TV debatu bila je izjava kolinde Grabar Kitarović o korupciji u obavještajnoj službi. U Milanovićevoj pratnji bio je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a u publici je, uz Sabinu Glasovac, primijećen i nezavisni saborski zastupnik Marko Vučetić.

- Pet godina nakon što je došla na Pantovčak, Kolinda Grabar Kitarović „otkriva“ da je u svetom ratu protiv korupcije u SOA-i, te da obavještajnu službu treb pomladiti. Vjerojatno s mladeži HDZ-a?! Ona zadaje udarac nožem u srce obavještajne službe, tamo rade najbolji ljudi, čvrstog karaktera i nepotkupljivi. A ona je na jedan divlji način smijenila gospodina Lozančića jer ju je navodno špijunirao, što je notorna neistina. Ali, premijer Plenković tog istog čovjeka postavlja na jedno od najosjetljivijih mjesta u sigurnosnom sustavu, što pokazuje nekoordiniranost i osvetoljubivost, rekao je Milanović i podsjetio predsjednicu da je to „njezina kuća i da žohare treba počistiti“, ali je pitanje tko je posljednjih godina sve to uopće nadzirao.

Milanović se vratio i u prošlost, prisjetio se i bivšeg premijera Tihomira Oreškovića:

- Pa predsjednica je tada prekršila Ustav i ucjenom Karamarka i HDZ-a, koji ju je stvorio, na vlast dovela figuru, potpunog stranca koji ne zna govoriti niti razumije hrvatski jezik, da bi netko drugi povlačio konce i upravljao obavještajnim službama. Ta dva generala, koja Kolinda Grabar Kitarović spominje, je trebalo unaprijed osuditi, a gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, s četiri optužnice, joj je prijatelj koji je nedužan dok se ne dokaže. A mi u isto vrijeme gledamo kako se cijedi njegova korupcijska hobotnica. Ovo pokazuje svu zloćudnost trisa HDZ-Kolinda Grabar Kitarović-Bandićeva klika u Zagrebu, izjavio je Milanović ocjenjujući da se radi o „farizejima kojima fali karaktera i zato će izgubiti izbore“.

Osvrnuo se i na prigovore i sumnje u kriminal oko remonta hrvatskih aviona u Ukrajini.

- Iza moje Vlade im je ostalo dovoljno novca da kupuju avione, ali oni to nisu sposobni dogovoriti. Smucaju se po svijetu i zaljube se u američke avione koji uopće nisu na tržištu, pa sada nas optužuju za neuspješan remont u Ukrajni. Ali, ti avioni su u Hrvatskoj, oni lete, u uporabi su, rekao je Milanović.

- Pobjedom ćemo započeti promjene. Neće biti lako, jer će otpori biti veliki. Iza su uvijek novac, gramzivost, kontrola poluga moći, banke. Naše uplate u proračun Europske unije su pola milijarde eura: ako ne uzmemo 1,5 milijardu eura, onda ne vidim smisao našeg boravka u Europskoj uniji u kojoj smo po uzimanju sredstava zadnji. Valjda zato što predsjednica nije navijala, jer da je navijala, možda bismo bili drugi, rekao je Milanović.

Po njegovom bi mišljenju trebalo ograničiti i ovlasti predsjednika pri pomilovanju i prenijeti ih na Sabor i Vladu jer se sa sadašnjim „polumonarhističkim ovlastima“ otvara prostor za zloupotrebe. Uostalom, pogledajte koga je sve predsjednica pomilovala u posljednje dvije godine, rekao je Milanović ne navodeći konkretna imena pomilovanih osoba.

19. travanj 2024 15:55