StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Predsjednica uprave Turisthotela prijavila policiji predsjednika uprave Tankerske plovidbe za prijetnje: ”Uništit ću te!”. Pola je milijarde razloga

Piše Ivica Nevešćanin
9. veljače 2023. - 18:04
Predsjednik uprave Tankerske plovidbe Mario Pavić i predsjednica uprave Turisthotela Meri Matešić SičićIva/Slobodna Dalmacija

Proces preuzimanja Turisthotela od strane Tankerske plovidbe iz Zadra dobio je novu neočekivanu dimenziju: predsjednica uprave najveće zadarske hotelijerske kuće Meri Matešić Sičić podnijela je prijavu protiv predsjednika uprave najveće hrvatske brodarske kompanije Marija Pavića zbog kaznenog djela prijetnje!

Matešić je prijavila Pavića krajem siječnja ove godine nakon telefonskog poziva u kojem joj je Pavić navodno rekao da će uništiti i nju i sve koji je u tome podržavaju ako dioničarima Turisthotela isplati predujam dividende za 2022. godinu. Optužio je da sve to radi na nagovor najvećeg pojedinačnog dioničara i bivšeg predsjednika uprave Frane Skoblara te da će protiv nje podnijeti tužbu ako se usudi tako nešto napraviti, odnosno da će je uništiti. Meri Matešić Sičić je Pavićeve riječi doživjela ozbiljno i to kao izravnu prijetnju za svoju sigurnost i egzistenciju te je odlučila o svemu tome obavijestiti policiju. Prema neslužbenim informacijama, o prijetnjama upućenima predsjednici uprave Turisthotela upoznata je i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA). 

Naime, nakon što je sredinom siječnja postala vlasnik više od 25 posto dionica Turisthotela (39,34 posto), Tankerska je stvorila obvezu preuzimanja ostalih dionica kompanije putem javne ponude koja je na snagu stupila 18. siječnja. Pavić je nazvao Matešić Sičić 25. siječnja, nakon što je Nadzorni odbor za 3. veljače sazvao sjednicu s temom isplate predujma dividende u iznosu od 12 eura po dionici.

Isplata dividendi u Turisthotelu uobičajena je u siječnju svake godine. Prošle godine isplata dividende od 200 kuna po dionici bila je u rujnu, a godinu prije dividenda nije isplaćena zbog pandemije i jer je Turisthotel bio korisnik državnih potpora. Iznos predujma dividendi koji bi trebao biti isplaćen procjenjuje se na nešto više od 4 milijuna eura (oko 30 milijuna kuna). Osim Tankerske plovidbe koja drži 39,34 posto dionica Turisthotela, Frane Skoblar ima 11,85 posto, mirovinski fondovi 10,54 posto, a ostalo su mali dioničari. Cijena dionice Turisthotela ovoga je tjedna na Zagrebačkoj burzi iznosila 590 eura.

image

Frane Skoblar i Mari Matešić Sičić

Stipe Surac /Slobodna Dalmacija

S obzirom na činjenicu da je procedura javne ponude za preuzimanje u tijeku, Tankerska plovidba je potez uprave Turisthotela ocijenila kao neprijateljski prema preuzimatelju, postupak kojim se nanosi šteta i dovodi u zabludu ostale dioničare. Osim toga, na računu Turisthotela nalazi se oko pola milijarde kuna, a isplata dividendi bi taj iznos bitno umanjila. Ako ne bi došlo do isplate dividende, na računu Turisthotela bi ostalo dovoljno novca kojim bi Tankerska mogla pokriti njegovo preuzimanje. Tankerska bi praktički tako kupila Turisthotel njegovim novcem.

Neki naši sugovornici upoznati s procesima u obje kompanije smatraju to ključnim razlogom sukoba dvoje predsjednika uprava, iako se slažu da oko zakonitosti isplate dividende uoči ponude za preuzimanje postoje različita pravna tumačenja.

Sjednica na kojoj je trebala biti donesena odluka o isplati zakazana za 3. veljače nije održana zbog bolesti predsjednice Matešić Sičić. Odgođena je za srijedu 8. veljače, ali ponovno nije održana, navodno zbog serije novih pritisaka i prijetnji koje su dobivali pojedini članovi Nadzornog odbora i uprava društva.

I zadarske policije u četvrtak su nam potvrdili da je predsjednica uprave Turisthotela 26. siječnja podnijela kaznenu prijavu protiv Marija Pavića zbog prijetnje.

- Nakon što je policija zaprimila prijavu 26. siječnja 2023. godine, provedene su potrebite mjere i radnje te je o svemu poduzetom upoznato nadležno Općinsko državno odvjetništvu u Zadru - odgovorili su nam iz PU zadarske.

Predmet zadarskom odvjetništvu dostavljen je početkom tjedna, ali ne u formi kaznene prijave nego posebnog izvješća, što znači da će ODO u Zadru na temelju dokaza prikupljenih policijskim izvidima donijeti odluku hoće li protiv Pavića pokrenuti kazneni progon za prijetnju.

Komentar smo zatražili i od ključnih protagonista. Predsjednica uprave Turisthotela Meri Matešić Sičić zahvalila se na našem interesu, ali ništa konkretno nije htjela reći. Jednako suzdržan bio je i predsjednik Tankerske plovidbe.

- Nemam komentara. Možda nekom drugom prilikom, ali ne za medije – kratko nam je rekao Mario Pavić.

image

Mario Pavić

Luka Gerlanc/Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, Tankerska plovidba je kupnjom 39,34 posto dionica Turisthotela postala obvezna dostaviti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Turisthotela. Rok od mjesec dana za davanje javne ponude ističe 18. veljače, a potom se o toj ponudi u roku dva tjedna mora očitovati HANFA.

Prema dostupnim podacima Tankerska plovidba je za kupnju 39,34 posto dionica Turisthotela izdvojila oko 88 milijuna eura, a koliko dionica će imati po završetku javne ponude, vidjet ćemo vrlo brzo. Kompletno preuzimanje Turisthotela procjenjuje se na oko 220 milijuna eura, a koliki će iznos ponuditi ostatku dioničara u javnoj ponudi, znaju samo u Tankerskoj plovidbi.

Tankerska je prvih 24,5 posto dionica Turisthotela kupila na jesen prošle godine za više od 53 milijuna eura. Predsjednik uprave Mario Pavić tada je za medije izjavio kako nemaju namjeru prelaska više od 25 dionica jer to podrazumijeva obvezujući javnu ponudu. Međutim, u siječnju ove godine Tankerska je promijenila mišljenje i od pet dioničara Turisthotela kupila još 14,61 posto dionica te tako povećala svoj vlasnički udjel na 39,34 posto. U trenutku sklapanja ugovora s pet dioničara cijena dionice Turisthotela na Zagrebačkoj burzi popela na 600 eura, iz čega se može pretpostaviti da je Tankerska novih 14,61 posto udjela platila više od 30 milijuna eura. Za ostatak dionica Turisthotela Tankerska bi morala imati osigurano još 60-ak milijuna eura, što otprilike odgovara trenutačnom iznosu gotovine na računu Turisthotela.

Prije no što je krenula u osvajanje Turisthotela, Tankerska je potrošila više od 30 milijuna eura u kupnji dionica svoje tvrtke kćeri Tankerska Next Generation koju je tako u cijelosti vratila u svoje vlasničko okrilje. S druge strane, Turisthotel, koji je u Jugoslaviji bio dio istog poslovnog sustava s Tankerskom, u prosincu je najavio novi investicijski ciklus u kojem tijekom idućih pet godina namjerava uložiti 115 milijuna eura u obnovu i gradnju novih smještajnih kapaciteta i zabavnih sadržaja.

30. studeni 2023 16:36