StoryEditorOCM
4 kantunaKOMENTAR

Predsjedniče bravo! Milanovićevo okretanje leđa ljubiteljima NDH je za pohvalu, ti ljudi čine štetu vlastitom narodu koji se teško izborio za slobodu

Piše Saša Ljubičić
22. siječnja 2021. - 21:06

Predsjednik Zoran Milanović nije pogazio riječ. Napustio je obilježavanje oslobodilačke akcije na Maslenici isprovociran znakovljem HOS-a koji su istaknuli veterani te postrojbe, iako, važno je napomenuti, u crnim odorama i s amblemom na ramenu s natpisom "Za dom spremni", u borbi čija se veličina slavi - nisu sudjelovali.

Paravojska Dobroslava Parage i njegovog HSP-a, rasformirana je teškom mukom od strane  Tuđmanove vlasti, jer je grubo diskreditirala borbu za neovisnost Hrvatske, vezujući tek stvorenu državu uz propalu, zločinačku i kvislinšku NDH. 

Kad pišem da se to dogodilo teškom mukom, onda to znači da je HOS raspušten uz žrtve, i da je njegov politički i vojni vrh u Bosni i Hercegovini doslovno likvidiran.

U HOS je odlazila često naša najhrabrija mladost. Maloljetnici, koji zbog godina nisu primani u regularnu Hrvatsku vojsku, u HOS-u Dobroslava Parage i Ante Đapića dobijali su oružje u ruke i odlazili na bojište.

Da nije bilo HOS-a, Dubrovnik bi definitivno pao u ruke jugoarmije i crnogorskih četnika, a njihovoj junačkoj borbi na Srđu, teško je naći premca u cijelom Domovinskom ratu. Ona je ravna samo otporu branitelja Vukovara, a i tu su HOS-ovci bili među prvima. Jurišali su na puno, puno jačeg neprijatelja, uopće ne hajeći za vlastiti život.

Sve napisano su fakti. I, to da je kako je jedan od HOS-ovih generala Ante Prkačin otvoreno rekao, "vojska Hrvatske stranke prava utemeljena po uzoru na ustašku", kao i to da su se ti mladići i djevojke borili lavovski na samom početku Domovinskog rata, kad je odnos snaga bio višestruko na strani okupatora.

Treba li onda zbog tog herojstva zažmiriti na crnu ikonografiju koja nije bila prihvatljiva 1941., kad su njeni protagonisti već nakon par tjedana od uspostave NDH, započeli s pokoljima srpskog stanovništva, i 1991., kad su Paraga i njegovi HSP-ovci otvoreno zazivali Hrvatsku do Drine? Ne. Nikako! I nikada!

Godine 2021., predsjednik Zoran Milanović, svojim odlaskom sa obilježavanja ključne oslobodilačke akcije Hrvatske vojske, koja je, okrenuvši tijek rata, nagovijestila pobjedu u njemu, poručuje isto: "HOS-ovcima za napravljeno na bojištu kapa do poda, ali njihovom ustaškom sentimentu u demokratskoj, europskoj, modernoj Hrvatskoj - nema mjesta."

Milanovićevo napuštanje spomen mjesta na kojima se, pod krinkom borbe za Hrvatsku, pojavljuju memorabilije iz NDH, treba slijediti cijeli državni vrh. I to treba činiti toliko dugo i ustrajno dok oni, koji provociraju, a ne evociraju uspomene na junake iz HOS-ovih redova, ne ostanu sami na mjestu na koje su došli politizirati.

I tako shvate koliko su nebitni. Koliko ih je malo. I koliko štete čine vlastitom narodu i državi koja se teško izborila za samostalnost, između ostalog i zbog suradnje Pavelićeve vlade s osovinom Mussolini - Hitler.

Suradnje sa poraženima. Suradnje sa zločincima kakve svijet do dandanas nije vidio.       

19. travanj 2024 02:02