StoryEditor
4 kantuna20 MILIJARDI KUNA

Premijer Plenković i vlada u Punta Skali s jadranskim županima i čelnim ljudima turističkog sektora. "Želim svima čestitati na novim rezultatima!"

Piše Matea Magaš
4. kolovoza 2022. - 15:52
Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade sastali su se u hotelskom kompleksu Falkensteiner s predstavnicima turistickog sektora, zupanima priobalnih zupanija i gospodarstvenicima. Na fotografiji: Andrej Plenković i ministrica Nikolina Brnjac  Jure Miskovic/Cropix

Premijer Andrej Plenković, u četvrtak je stigao u Petrčane, zajedno s članovima Vlade gdje se u Punta Skali sastao s čelnim ljudima turističkog sektora, županima priobalnih županija i gospodarstvenicima. Na sastanku, koji je inicirao sam premijer, najviše se govorilo o aktualnoj turističkoj sezoni, dosadašnjim turističkim rezultatima ali i daljnjim planovima za turističku sezonu, epidemiološkoj situaciji, kao i mjerama poduzetima za gospodarski i turistički sektor.

- Drago mi je danas biti u Zadru. Smatrali smo da je ovo idealan trenutak da sa svima vama raspravimo trenutne okolnosti vezane uz turističku sezonu i kako bi ova grana, koja nam je iznimno važna, bila još bolja i još uspješnija - rekao je u uvodnom govoru premijer Plenković i pohvalio sve županije na već sad vrlo dobroj sezoni.

Župan Božidar Longin istaknuo je kako mu je drago da je premijer odabrao baš Zadarsku županiju za održavanje ovako važnog sastanka.

image
Jure Miskovic/Cropix
image

Andrej Plenkovic i Marko Milić, glasnogovornik.
 

Jure Miskovic/Cropix

- Iznimno nas veseli što ste upravo našu županiju izabrali kao mjesto održavanja ovog sastanka posvećenog turizmu. Općepoznatu činjenicu da je turizam naša najjača gospodarska grana više i ne treba isticati. Ono o čemu je potrebno govoriti, a na čemu je još potrebnije raditi jest kako turizam učiniti boljim. Globalna kriza izazvana pandemijom koronavirusne bolesti najbolje nas je osvijestila koliko je turizam krhka gospodarska grana. Sretna okolnost je, pak, i to što je njegov oporavak također vrlo brz, a čemu upravo svjedočimo. Gledao iz perspektive Zadarske županije, više to nije samo privilegija priobalnih i otočnih mjesta, već se munjevitom brzinom razvija i u ruralnim područjima – rekao je župan Longin te dodao kako smo svjedoci sve većeg broja kuća s bazenima u Ravnim kotarima i Bukovici, a ove su godine napravili značajan iskorak prema ličkom dijelu županije, otvaranjem 70 milijuna kuna vrijednog Centra izvrsnosti Cerovačke špilje.

- On će zasigurno dati dodatni zamah turizmu kako u Općini Gračac, tako i u naše dvije županije, Zadarskoj i Ličko-senjskoj. Taj centar, kao i još tri nova objekta turističke infrastrukture koji su dovršeni ove godine, Podzemni grad u srcu Velebita, Grpašćak u  Parku prirode Telašćica i Centar pomorske baštine u Tkonu, u najvećoj su mjeri financirani sredstvima iz EU fondova, na što smo posebno ponosni je to konkretan primjer ulaganja europskih sredstava u održivi razvoj turizma – naglasio je Longin.

Istaknuo je među ostalim kako je već sad u Zadarskoj županiji uspješnost ovogodišnje turističke sezone u rangu rekordne 2019. godine.

image

Ivan Safundzic, Dragan Kovacevic, Katija Jerkovic i Josipa Jutt Ferlan
 

Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix

- U prvih sedam mjeseci smo čak premašili broj noćenja za otprilike 1 posto, a nakon kolovoza očekujemo da će se te brojke dodatno povećati. Stoga, s razlogom možemo biti optimisti i očekivati turističku sezonu koja će nadmašiti 2019. godinu kada je zabilježeno 15 milijuna noćenja i 2 milijuna dolazaka. Trenutno na području Zadarske županije boravi 180 tisuća gostiju, što je za 20 tisuća više od broja naših stanovnika. Naša Zračna luka povezana je sa 75 svjetskih odredišta i već bilježi oko 600 tisuća putnika. Realno je očekivati da će ove godine, prvi puta u povijesti dosegnuti brojku od milijun putnika. Posebno nas veseli oporavak kruzerskog turizma, jer je ta grana bila posebno pogođena pandemijom. U luku Gaženica dosad je uplovilo 75 kruzera. Do kraja godine očekuje se ukupno 150 dolazaka kruzera s otprilike 100 tisuća putnika. Moram istaknuti i da bilježimo konstantan rast zaposlenosti od oko 5 posto, pa smo trenutno na rekordnih 65 tisuća zaposlenih – istaknuo je župan ta zahvalio Vladi na mjerama zbog kojih je to bilo i moguće.

Naglasio je kako je iznimno važno učiti iz svega što se događa, kako iz pandemije, tako i iz velikih brojki.

- Ključni temelj turističkog razvoja na našem području svakako su okolišni resursi, koje moramo optimalno iskoristiti, ali i sačuvati. Održivost i dugoročnost ključni su pojmovi za sve gospodarske aktivnosti pa tako i one u sektoru turizma. Brza i laka zarada ni u kom slučaju ne mogu se svesti pod taj nazivnik. Stoga je važno dobro strateško planiranje koje će rezultirati društvenom i gospodarskom koristi za sve dionike. Turizam nam se ne smije događati stihijski jer će pri tome 'progutati' druge djelatnosti, uništiti prirodu i dodatno opteretiti komunalnu infrastrukturu. Trebamo poticati izvrsnost kako bi dobili kvalitetne goste. Mudrim promišljanjem i suradnjom svih dionika, možemo razvijati turizam kao jaku, održivu i otpornu te inovativnu gospodarsku granu – zaključio je Longin.

Gradonačelnik Branko Dukić je pak naglasio kako se Zadar još jedom pokazao kao vrhunska europska destinacija te se složio sa županom.

image

Anja Simpraga, Gordan Grlic Radman i Marija Vučković

Jure Miskovic/Cropix
image

Andrej Plenković
 

Jure Miskovic/Cropix

- Ovdje smo danas u optimističnom tonu kako bi pokazali koliko je baš turizam jak. Ipak, treba li živjeti od turizma ili za turizam? Moram naglasiti kako naš zajednički cilj treba biti pronalaženje mjere između zarade i kvalitete života lokalnog stanovništva. Iako su brojke velike, približavamo se granici kapaciteta. Ne po krevetima već komunalnoj. No, Grad Zadar je trenutno u procesu ulaganja u komunalnu infrastrukturu više nego ikad prije. Zato sve ovdje prisutne potičem na uključivanje u novi investicijski ciklus koji mora donijeti poboljšanje infrastrukture, kako komunalne tako i one turističke, upravo s ciljem što bolje sinergije - pozvao je Dukić premijera Plenkovića i Vladu.

Primjer je pak iskazano zadovoljstvo što i župan Longin i gradonačelnik Dukić teže ka održivom turizmu.

- Brojke pokazuju da ove godine ostvareno 10.7 milijuna dolazaka što je 90 posto iz 2019. Imali smo do sad i najuspješnije prvo tromjesečje u povijesti, preko 20 milijardi kuna. Želim vam svima ovdje čestitati na novim rezultatima! Svjesni ste da je Vlada dala potporu turističkom sektoru, inače bi svi imali velikih poteškoće... Nova strategija o kojoj ćemo danas razglabati vjerujem da će se svima svidjeti i da ćete raditi na tome da naša zemlja postane zemlja za cjelogodišnje turizam – rekao je te pohvalio i najboljim ikad kreditni rejtingom koji pokazuje kako su napravili prave iskorake koji potiču rast gospodarstva posebno ovog sektora.

- Smatram da je vrlo važno dobiti vaš feedback kako bi znali što raditi dalje i na koji način kako bi svima bilo bolje – zaključio je premijer Plenković obraćajući se okupljenima.

image

Stipe Dunatov, Mihaela Kadija, Šime Vicković i Andrija Mikulić
 

Jure Miskovic/Cropix
image

Državni tajnici Šime Erlić i Tomislav Družak
 

Jure Miskovic/Cropix

Brojni sudionici 

U Punta Skali bili su čelnici najvećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj poput Dragana Pujasa, predsjednika uprave Plave lagune, Željka Kukurina, predsjednika Uprave najveće domaće turističke kompanije, Valamar Rivijere, Tomislava Popovića, predsjednika Uprave Maistre, Krunoslava Kapetanovića, vlasnika opatijskih hotela Villa Kapetanović i Design hotel Navis, Zrinke Bokulić, predsjednice Uprave Aminessa, Gorana Ražnjevića, predsjednika Uprave Ilirije, Dina Sokola, direktora Sunce hotela, Marina Kirina, generalnog direktora Falkensteinera, Meri Matešić Sičić, predsjednice Uprave Turisthotela, zatim Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma, Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, Tomisav Fain, predsjednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i član Turističkog vijeća HTZ-a, Nenad Nižić, predsjednik Udruženja jedinstvenih luksuznih hotela pri HGK-u, Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, Boris Žgomba, HGK udruženje putničkih agencija, Paško Klisović, HGK udruženje čartera i marina, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Mihaela Kadija, direktorica TZ-a Zadarske županije, Mario Paleka, direktor TZ-a grada Zadra, Vanja Čvrljak, direktor TZ-a Ravni kotari, Božidar Longin, župan Zadarske županije, Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije, Boris Miletić, župan Istarske županije, Ernest Petry, župan Ličko-senjske županije, Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije, Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, Joško Cebalo, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, u ime Zadarske županije Šime Vicković, Ante Sjauš, pročelnik UO-a za gospodarstvo i turizam te Antun Dražina, načelnik PU zadarske i mnogi drugi... 

04. kolovoz 2022 19:08