StoryEditorOCM
4 kantunaSIN VLADANA DESNICE

Preminuo Uroš Desnica; "Bio je naprosto dobra duša, ako ne cijelih Ravnih kotara, onda onog segmenta kojeg nazivamo Kula Janković Stojana"

Piše L. Burčul
17. studenog 2021. - 12:44

U Zagrebu je u srijedu, na KBC-u Rebro, u 78. godini preminuo Uroš Desnica, hrvatski fizičar koji je diplomirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, te radio u Institutu „Ruđer Bošković“, no u kulturnoj i široj javnosti najpoznatiji je kao sin jednog od najznačajnijih suvremenih književnika, Vladana Desnice.

Uroš Desnica rođen je u Islamu Grčkom kod Zadra 25. srpnja 1944. godine, kao jedan od četvero djece Vladana Desnice i njegove supruge Ksenije. Uz Uroša, Vladan i Ksenija imali su kćerke Natašu, Olgu i Jelenu.

Iz obitelji Uroša Desnice u srijedu su nam kazali da je rano govoriti o detaljima sahrane, no da će vjerojatno u Zagrebu biti organiziran ispraćaj, nakon čega će ukop Uroša Desnice biti obavljen u obiteljskoj grobnici u Islamu Grčkom, na obiteljskom imanju.

- Izgubili smo puno. Osobno, izgubio sam prijatelja, a Hrvatska je izgubila velikog čovjeka. Uroš Desnica bio je draga, koncilijantna, pametna osoba koji je, osim vrsnoće u svojoj struci, u svojoj znanosti i zanatu, bio naprosto dobra duša: ako ne cijelih Ravnih kotara, onda bar onog segmenta kojeg nazivamo Kula Janković Stojana koja je svima nama u memoriji, sa svim kotarskim serdarima i uskocima. Uroša pamtimo po dobrom djelovanju koje se očitovalo u prihvaćanju, na tom prostoru; prihvaćanju na dobar način, obnovom, poslije užasa zadnjeg rata. Uroš Desnica bio je stožer u obitelji, bio je usmjeren na to da se Kula Janković Stojana ponovno percipira i valorizira kao dragocjeni identifikacijski čimbenik duha u Ravnim kotarima, onog duha koji je uvijek bio u dobru, pa i tada kada su ga mijenjali zli vjetrovi. On je unatoč tim vjetrovima uspio ponovno stvoriti bonacu, utjehu u kojoj se može mirno, pametno i s ljubavlju živjeti. Ovo zadnje, s ljubavlju, je bilo izrazito prisutno kod pokojnog Uroša Desnice – kazao je u srijedu, potresen Desničinom smrću, ugledni hrvatski konzervator i povjesničar umjetnosti Miljenko Domijan.

U Kuli Janković Stojana, kulturnom dobru, rijetkom primjeru kombinacije stambenog i fortifikacijskog objekta na nekadašnjoj granici Otomanskog carstva, u tom obnovljenom sklopu na prostoru od oko 4.500 kvadratnih metara, održava se manifestacija „Desničini susreti“. Njih je još krajem 1980-ih godina prošlog stoljeća inicirao prof. dr. Drago Roksandić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a redovito se održavaju od 2005. godine.

image
Kula Janković Stojana
Cropix

„Dani kule“, posebna manifestacija koja je u Islam Grčki, u Kulu Janković Stojana, dovodila brojne znanstvenike, umjetnike, glumce, te bitno utjecala na kulturni i društveni život na tom području, nastavit će se održavati i nakon smrti Uroša Desnice. On posljednje tri godine nije fizički mogao prisustvovati „Danima kule“, kazala nam je u srijedu njegova sestra Nataša, no naglasila je da je potpuno bio uključen u sve detalje ove manifestacije važne za cijeli zadarski kraj. Imao je podršku brojnih prijatelja iz Zadra i Obrovca, te nema dvojbi, ustvrdila je sestra Nataša, u daljnje održavanje ove kulturne manifestacije koja svako ljeto okuplja umjetnike i brojnu publiku.

Inače, obiteljsko imanje u Islamu Grčkom je obitelj Desnica naslijedila kada se Vladimir Desnica (1850.—1922.), gradonačelnik Obrovca puna tri desetljeća, oženio groficom Olgom Janković iz Islama Grčkog. Ona je, uz svoju sestru, bila posljednji izravni potomak znamenite obitelji Janković. Vladimir Desnica je ženidbom i otkupom postao vlasnik cjelokupnog imanja obitelji Janković.

25. travanj 2024 22:48