StoryEditorOCM
4 kantunaZAŠTO SE DOGODIO PREOKRET U SLUČAJU ŠUNJERGA?

Premješten je u Zadar, brani ga ugledan odvjetnik, a rodbina posjećuje

Piše Juraj Filipović
23. siječnja 2018. - 22:49
1440x620_149070711411001709_1406396512998250_485084071101966292_o

 

Pripremno ročište za Tina Šunjergu, 19-godišnjaka kojeg se sumnjiči da je u ožujku prošle godine ubio vlastite roditelje hicima u potiljak, održat će se u srijedu na Županijskom sudu u Zadru - piše 100posto.

Premješten iz Šibenika u Zadar

Šunjerga je, naime, početkom tjedna premješten iz šibenskog u zadarski istražni zatvor, a sve zbog proceduralnih razloga predviđenih u odredbama Zakona o kaznenom postupku koje isključuju suca od obavljanja sudske dužnosti ako je sudac u tom kaznenom postupku provodio dokazno ročište, dokazne radnje ili je odlučivao o prigovoru za zaštitu postupovnih prava obrane, o žalbi protiv rješenja o provođenju istrage, o potvrđivanju optužnice ili ako je odlučivao o određivanju ili produljenju mjere istražnog zatvora.

Budući da su na šibenskom sudu svi suci sudjelovali u nekoj od gore navedenih vrsti pravnih radnji u vezi postupka koji se vodi protiv Tina Šunjerge, a ponajviše u odlučivanju o određivanju ili produljenju mjere istražnog zatvora, o delegaciji odnosno prenošenju nadležnosti izŠibenika u Zadar odlučio je zajednički i neposredno viši sud, a to je u konkretnom slučaju bio Vrhovni sud.

Tin Šunjerga/Facebook

Tin Šunjerga/Facebook

 

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Šibenika će sucu tom prilikom podastrijeti nove dokaze, ako su se oni pojavili nakon potvrđivanja optužnice.

Isto pravo ima i Šunjergova obrana, a valja istaknuti kako Šunjergu u ovakvim okolnostima više ne može zastupati Šibenčanin Frano Baica, već mu je, saznajemo, u Zadru dodijeljen novi odvjetnik po službenoj dužnosti - Karlo Surić.

Odvjetnički ured/Karlo Surić

Odvjetnički ured/Karlo Surić

 

Odvjetnik Surić pažnju šire javnosti privukao je prije devet godina zastupajući Juliju Baljak u postupku protiv Aleksandra Kneževića, tada bivšeg poslovođe Interšpara, koji ju je seksualno zlostavljao na poslu. Bila je to prva presuda u Hrvatskoj koja se doticala mobinga.

Inače, sutrašnje pripremno ročište nije javno i moći će prisustvovati samo pozvane osobe, a od odvjetnika Surića saznali smo kako je obitelj nedavno ipak u zatvoru posjećivala Šunjergu.

"Izuzeo bih se od komentiranja ovog postupka i iznošenja detalja iz privatnog života moga klijenta. Razumijem interes javnosti za ovaj slučaj jer su okolnosti počinjenja djela uistinu teške, ali je taj interes javnosti u konkretnom slučaju u suprotnosti s interesom obrane i samog okrivljenika da se utvrdi materijalna istina. Potrebno je, napominjem, voditi računa i o zaštiti digniteta oštećenih obitelji, roditelja i rodbine pokojnih. Uostalom, javnost je već sasvim dovoljno izviještena, puno se toga pisalo, kako istinitog tako i neistinitog", kazao je za 100posto odvjetnik Karlo Surić.

Dodao je kako će Šunjerga u srijedu na pripremnom ročištu samo morati izjasniti je li shvaća optužnicu, a nakon čega će i službeno započeti suđenje.

Šunjerga bi mogao dobiti samo 10 godina zatvora

Inače, Državno odvjetništvo tereti 19-godišnjeg Tina Šunjergu za dva teška ubojstva iz bezobzirne osvete te na posebno okrutan način.

Šunjerga, dakle, može biti kažnjen kaznom zatvora i do 50 godina, a ako sud ublaži samu kvalifikaciju djela, Šunjergi za svako ubojstvo prijeti 20 godina iza rešetaka, što je ukupno 40 godina.

Međutim treba podsjetiti i na Zakon o sudovima za mladež koji daje mogućnost da sud i mlađem punoljetniku (kao što je Tin) izrekne kaznu maloljetničkog zatvora.

To može biti jedino u slučaju kada se s obzirom na vrstu kaznenog djela i način njegovog izvršenja zaključi da je ono odraz životne dobi počinitelja, a okolnosti koje se odnose na njegovu ličnost opravdavaju uvjerenje da će se svrha sankcija postići i izricanjem maloljetničkog zatvora. U tom slučaju maloljetnički zatvor ne može biti duži od deset godina.

Ako je osoba imala 18 do 21 godinu u vrijeme počinjenja djela, a u vrijeme suđenja nije navršila 23 godine smatra se mlađim punoljetnikom prema kojem se mogu primijeniti maloljetničke sankcije.

Inače, po tim odredbama počinitelji kaznenih djela mogu biti kažnjeni kaznom maloljetničkog zatvora do 5 godina. Samo za najteža kaznena djela, i to iznimno, mogu dobiti do 10 godina zatvora. Je li Tin Šunjerga počinio "obično" ili "naročito okrutno" ubojstvo ispitivat će u konkretnom slučaju sud.

"Iako je mlađi punoljetnik osumnjičen zbog dva kaznena djela teška ubojstva (ubojstvo na okrutan ili podmukao način) veliko je pitanje koja će kvalifikacija kaznenih djela u konačnici ostati, odnosno hoće li to biti kvalificirano kao teško ubojstvo ili ubojstvo.

Naime, da bi se radilo o ubojstvu na okrutan način potrebno je dokazati da je kazneno djelo počinjeno da se žrtvi nanose intenzivni bolovi te da je kod počinitelja postojala svijest i volja da žrtvu usmrti na osobito okrutan način. Što se tiče ubojstva na podmukao način državno odvjetništvo treba dokazati da je počinitelj postupao potajno i prikriveno te da je iskoristio povjerenje žrtve prema počinitelju. Ako državno odvjetništvo ne uspije dokazati ni jedno ni drugo, tada ostaje kazneno djelo ubojstva", kazao nam je bivši sudac Županijskog suda u Splitu, odvjetnik i profesor na Sveučilišnom odjelu za forenzične studije Damir Primorac i dodao kako u ovakvim predmetima treba uzeti u obzir i činjenicu da se u ovakvim predmetima provodi i sudsko-psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdio stupanj ubrojivosti počinitelja u vrijeme počinjenja kaznenih djela. 

"U slučaju ako se utvrdi da je počinitelj bio neubrojiv u vrijeme ostvarenja kaznenog djela, tada on nije kriv i ne može mu se izreći kazna, već se prema njemu primjenjuju odredbe Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Tada se takva osoba smješta u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu. Međutim, počinitelj se neće smatrati neubrojivim ako se utvrdi da je osoba sama sebe dovela u neubrojivo stanje uporabom alkohola, droge i sl., a u vrijeme kada je sebe dovodila u takvo stanje, kod nje je postojala namjera (u određenim slučajevima čak i nehaj) da počini kazneno djelo", istaknuo je.

Ipak, većina odvjetnika i stručnjaka povezanih sa slučajem Šunjerga smatraju da će sud ipak Tinu suditi po odredbama "normalnog" Kaznenog zakona koje su predviđaju kazne dugotrajnog zatvora, a zbog toga što se radi o teškim kaznenim djelima i svrha sankcije ne bi bila ispunjena ako bi se postupalo po odredbama maloljetničkog kaznenog prava koje propisuje maksimalnu kaznu zatvora od 10 godina.

Stravična rekonstrukcija zločina koji je potresao Hrvatsku

Podsjetimo, Tinu Šunjergi se stavlja na teret da je 25. ožujka 2017. između 14,30 i 17,00 sati u Čistoj Velikoj pokraj Šibenika usmrtio majku i oca, inače policajca (specijalca).

Prema vlastitom priznanju tako im se osvetio zbog toga što su mu više godina prigovarali zbog loših ocjena u školi, konzumiranja raznih vrsta droge, nametali zabrane, a što je doživljavao kao prikraćivanje svojih sloboda.

Po prethodno stvorenom planu da ih taj dan usmrti, dok je zajedno s roditeljima obavljao radove u polju, najprije je otišao kući uzeti kriomice očev pištolj iz sefa, ali je roditeljima rekao da ide do kuće vratiti psa i dovesti prijatelja da im pomogne oko radova.

Tin Šunjerga je otišao kući gdje je nasilno otvorio sef iz kojeg je uzeo pištolj marke Crvena zastava i potom nazvao prijatelja kojem je lagao da idu zajedno u Šibenik.

Facebook/Tin Šunjerga

Facebook/Tin Šunjerga

 

Kad je prijatelj na to pristao, Tin mu je rekao kako prvo idu u polje. Zajedno su otišli tamo, a Tin je ponio sa sobom pištolj, te oko 16,30 sati, iskoristivši to što je otac ranije sa svojim automobilom otišao kući, a majka ostala sama u polju s njim i prijateljem, sjeo u automobil marke Citroen Saxo, na zadnje sjedište iza majke, koja je vozila.

Bez ikakve naznake, dok je majka razgovarala s njegovim prijateljem, izvukao je iz pojasa hlača pištolj i usmrtio je ispalivši joj metak u potiljak glave.

Nadalje, povlačenjem ručne kočnice zaustavio je automobil, pri čemu je njegov prijatelj, vidjevši što je napravio, pobjegao, a Šunjerga se s tijelom majke u automobilu odvezao kilometar od mjesta događaja gdje je ostavio automobil i majčino tijelo, a potom se, u namjeri da sad usmrti i oca, vratio pješice do obiteljske kuće u Čistoj Velikoj.

Došao je kući oko 17,00 sati i zatekao oca u garaži te ga, nakon razgovora i vraćanja ključeva, usmrtio na hicem u potiljak. Kako bi mu nečujno prišao s leđa i repetirao pištolj, u susjednoj prostoriji pustio je vodu iz slavine.

Potjera za Tinom Šunjergom trajala je čitav jedan dan, a po cijeloj šibensko-kninskoj županiji su tog dana dežurale "duge cijevi" i helikopteri.

Bježao je policiji u Mercedesu kojeg mu je kupio djed.

U istražnom zatvoru Šunjerga je pretrpio živčani slom.

22. travanj 2024 09:04