StoryEditorOCM
4 kantunaINTERES JAVNOSTI

Presudom Županijskog suda u Zadru ugledni profesor pobijedio Čistoću, ipak ne mora platiti 30.000 kuna zbog objave na Facebooku

Piše Jutarnji.hr
26. srpnja 2020. - 19:00

Županijski sud u Zadru donio je presudu kojom varaždinski sveučilišni profesor Matija Mikac ne mora gradskoj komunalnoj tvrtki Čistoća platiti 30.000 kuna u ime "narušenog časti i ugleda".

Zadarski su suci odbili žalbu Čistoće i time presudu Općinskog suda u Varaždinu učinili pravomoćnom.

Presuda je sudski epilog priče presedana kad gradska tvrtka po sudu povlači uglednog znanstvenika koji kritizira i matematički raščlanjuje njihove obračune za prikupljanje i odvoz otpada. Priča je izazvala veliku medijsku pažnju, a prvi je o slučaju, 21. siječnja ove godine, pisao Jutarnji.

Profesor Matija Mikac preciznim je izračunima došao do podatka da varaždinsko kućanstvo odvoz otpada u prosjeku plaća 20 kuna više nego bi trebalo, "što znači da komunalnoj tvrtki, temeljem odluke Gradskog vijeća u kasicu uplatimo gotovo 150.000 kuna mjesečno". To je javno i rekao na prosvjedu pred Gradskom vijećnicom.

Čistoća ga je netom poslije tužila pa tužbu povukla i na kraju opet tužila. U međuvremenu je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar zaprijetio Sveučilištu Sjever "razmatranje gradskih donacija Sveučilištu" ako ne misle ništa poduzeti u vezi izjava njihovog zaposlenika.

Istovremeno se na Facebook stranici "Varaždinci za Čehoka" Matiju Mikca naziva luzerom. Jutarnji je nedavno otkrio da je jedan od urednika grupe bio osobno i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Gradska tvrtka izgubila je spor na varaždinskom Općinskom sudu, koji je pratilo više građana no ijedan spor u Varaždinu ikad.

Čistoća i direktor Davor Skroza, nisu željeli odustati obeštetiti svoj "ugled i čast" pa su uložili žalbu, koju je Županijski sud u Zadru odbio kao neosnovanu.

Varaždinski aktivisti i Udruga "Varaždin bez smeća", čiji su članovi preuzeli sudsku obranu znanstvenika, - koju on u žalbenom postupku nije želio koristiti jer "kad Čistoća izgubi, biti će to trošak građanima" – tužbu su od početka nazvali " zlonamjernom i iskonstruiranom s ciljem pritiska na Matiju i ostale aktiviste, bez ikakvog uporišta u činjenicama".

Izgubljena je tužba Varaždince u konačnici koštala 18.000 kuna.

Isti odvjetnički timovi, koji su u ime Čistoće, vodili proces protiv znanstvenika, danas u ime Grada pojašnjavaju opravdanost, od gradonačelnika predloženog i od gradskih vijećnika izglasanog, zaduživanja Grada Varaždina.

Dio novca bi "jer Gradu prijeti gubitak svih sporova koje vodi", uvjeravaju gradski odvjetnici, trebao poslužiti za isplatu bivšeg gradonačelnika Varaždina i političkog mentora Ivana Čehoka, Hrvoja Vojvode, a dio za prekid suđenja s tvrtkom vezanom uz poduzetnika Davora Pataftu. S Pataftom je Ivan Čehok nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora zbog milijunskih šteta nanesenih Gradu.

- Odvjetnici koji nisu u stanju procijeniti izglede Čistoće u jednostavnom sporu od 30.000 kuna pitaju se za mišljenje u sporovima od 300.000.000 kuna?! Vrlo obećavajuće – piše Udruga Varaždin bez smeća.

19. travanj 2024 15:47