StoryEditor
4 kantuna"NOSITELJ KVALITETE"

Pretvorba HNK Zadra u sportsko dioničko društvo neće se tako skoro dogoditi. Točka je "pala" na današnjoj sjednici, investitor odustao zbog BREXIT-a

Piše Iva Ivanac
21. lipnja 2022. - 21:55

Pretvorba HNK Zadra iz udruge u sportsko dioničko društvo se neće tako skoro dogoditi. Naime, ta je točka na današnjoj sjednici Gradskog vijeća "pala", a glasanju je prethodila burna rasprava.

Predsjednica HNK Zadar Iva Bokanović je imala i izlaganje u kojem je prezentirala pregled rezultata u prošloj sezoni te rekla kako seniorska momčad nepravdom nije ušla u treću ligu. 

- Nakon prve pozajmice od 2,5 milijuna kuna sve smo odradili svojim sredstvima. Bili smo sposobni naći financije za plaće, troškove putovanja i plasirali se u prvu HNL s pionirima i kadetima, istaknula je Bokanović dodajući kako je godišnji proračun 3,4 milijuna kuna, od čega prva momčad košta 550 tisuća kuna. Plaće zaposlenima iznose 1,4 milijuna, a održavanje stadiona 750 tisuća kuna.

- Po tome smo među tri najjeftinije momčadi u rangu u kojem su igrali. Sve to morali smo odraditi bez kune iz gradskog proračuna, što je ravno svjetskom čudu, rekla je Bokanović dodajući kako imaju preko 200 dječaka u školi nogometa, održavaju terene Stanovi i Bagat koje koriste i drugi klubovi, čak i softball, te igralište na Stanovima. Bokanović je vijećnicima objasnila i tri opcije pretvorbe. 

Vijećnica Marjana Botić (Akcija mladih) pitala je kako vijećnici mogu vjerovati u njenu "transparentnost i dobre namjere kad je bivši direktor kojega je HDZ Instalirao smijenio prethodnika pod točkom Razno, zato što nije htio izvlačiti novac iz njega. 

- Je li Damir Knežević još uvijek djelatnik kluba ili je otišao sukladno isteku ugovora 31. svibnja, namjerava li mu se produžiti ugovor ili angažirati kao vanjskog suradnika? Gospodin Knežević ne smije biti nikakav akter u klubu, pitala je Adela Frank, dok je Ante Rubeša (Akcija mladih) rekao da je Knežević sebe sakrio u računovodstvo s plaćom od 16 tisuća kuna, što je Bokanović oštro demantirala iz klupe.

Enio Meštrović rekao je kako nigdje nema izvješća o utrošku 2,5 milijuna kuna, kakve druge udruge moraju pravdati brojnim papirima. Damiru Burčulu zasmetalo je to što Grad Zadar prepoznaje HNK Zadar kao nositelja kvalitete, a da pritom igra četvrtu ligu i nije izborio viši rang. Davor Karlović priznao je kvalitetu zbog prvih mjesta juniora, kadeta i pionira, a rezultat seniora nazvao debaklom.

Predsjednica Bokanović je istaknula kako je Mercedes vraćen, ali i kako je zbog njega napravljena šteta ugledu kluba.

- Zbog toga imamo mukotrpan posao da dokažemo građanima Zadra da nećemo oštetiti klub i radimo zdravu priču iz temelja.  

Pozajmica je potrošena, a cijelu sezonu se financirali putem sponzora i donatora. Četvrto mjesto je debakl, da je jedno Posedarje ispred nas, čast ljudima i navijačima, ali meni je izrazito neugodno i ne mogu to braniti. Da smo bili četvrti, u uvjetima je bilo jasno postavljeno od prvog do šestog. Infrastrukturu, financije i stručni dio smo ispunili, klubovi iznad nas nisu, a dobili su od HNS-a mogućnost da uđu u kvalifikacije. Da živimo u uređenoj državi, naša bi žalba bila uvažena, kazala je Bokanović dodajući kako se bio pojavio jedan strateški partner koji je čak i napravio reviziju u klubu kojom je bio zadovoljan, ali je zbog BREXIT-a odustao. 

Ovu su točku podržali vijećnici HDZ-a, SDP je bio protiv, a nezavisni suzdržani. 

25. lipanj 2022 22:51