StoryEditorOCM
4 kantunaDIGNI/SKINI

Priča s Kalelarge: Radnici su jutros postavili skelu, htjeli su popraviti krov, ali pobunili su se vlasnici poslovnih prostora. Sada je skidaju...

Piše Iva Ivanac
8. travnja 2021. - 15:37

- Cijelih godinu dana radimo slabo i nikako. I onda se netko sjeti, pred početak turističke sezone, staviti skelu ispred naših trgovina! Pa tko će ući unutra?, pitaju se zabrinuti radnici i vlasnici poslovnih prostora u prizemlju zgrade u ulici Elizabete Kotromanić na zadarskoj Kalelargi. U četvrtak je među njima nastala prava uzbuna, kad je započela sanacija krovišta, a da vlasnike trgovina, i neke stanare, nitko o tome prethodno nije obavijestio. Prvi problem je nastao zbog podizanja visoke skele u dužini cijele zgrade koja zaklanja poglede ali i ulaze u trgovine. Drugo, nije problem popravak krova, nego krivi "tajming" radova, jer vlasnici poslovnih prostora smatraju da su ih mogli odraditi ranije, a ne sad na početku sezone.

- Jasno vam je da se turisti (ako ih i bude) neće provlačiti kroz skelu kako bi ušli u naše trgovine i kupili nešto. Naš osobni stav je da je promjena fasade i krova nužna. Već godinama „krpamo“ rupe na fasadi o vlastitom trošku, a gradske vlasti ne reagiraju. Ali isključivo u zimskim mjesecima kada nemamo posla, kaže Sabina Eškinja, vlasnica suvenirnice.

Dok se odvijala drama na ulici između vlasnika trgovina i radnika koji su postavljali skelu, na mjesto događaja stigao je zaposlenik gradskog Odjela za komunalne djelatnosti, jer je skela podignuta bez dozvole. Naime, radnicima je objasnio da još uvijek nije izdana suglasnost za postavljanje skele, odnosno da skelu mogu podići tek od 10. travnja, za dva dana. Suglasnost za postavljanje skele na javnoj površini izdaje Odjel za gospodarenje gradskom imovinom, a s obzirom da je cijeli slučaj još uvijek u postupku, skela jednostavno nije smjela biti podignuta. Odnosno, da skela mora biti skinuta. Ukoliko to ne naprave, napomenuo je, može im odrezati kaznu od 12 tisuća kuna, ili će je Grad ukloniti, ali o njihovom trošku.

- Godinama imamo problem prokišnjavanja krova, govori nam Radoslav Inić, predstavnik stanara dodajući kako je krov problematičan i po pitanju statike.

- Da se, ne daj Bože, dogodi potres i da nekome nešto s tog krova padne na glavu, pa ja bi kao predstavnik stanara bio odgovoran. Za sanaciju krovišta imamo sve moguće papire i dozvole. Nema drugog načina da saniramo krov nego da postavimo skelu. Oni stanari zgrade koji se bune protiv postavljanja skele i novog krova su isti oni koji godinama ne plaćaju pričuvu. Zbog njih smo imali i probleme oko financiranja sanacije krovišta, govori Inić istčući kako je cijeli projekt napravljen u suradnji s konzervatorima.

- Imali smo problema i s pronalaskom izvođača radova. Nitko nije htio raditi na Poluotoku jer znaju da će biti muke sa stanarima ili vlasnicima poslovnih prostora, žali se Inić priznajući da se skela postavlja dva dan ranije nego što je trebala biti, a radovi će trajati nekih mjesec i pol dana.

I tako, nakon što je skela u četvrtak ujutro većim dijelom bila postavljena, u ranim poslijepodnevnim satima radnici su je već počeli – skidati.

Iz Grada Zadra su nam naknadno javili kako je UO za gospodarenje gradskom imovinom zaprimio zahtjev društva NOVI PLAT d.o.o. za davanje u zakup javne površine za postavu građevinske skele u Ulici Elizabete Kotromanić 7, 7A i 9 i to za potrebe rekonstrukcije krovišta, koji nije odobren jer je u razdoblju od 13. do 21. travnja tom ulicom potreban slobodan prolaz za dizalice i teretna vozila zbog izvođenja radova na Providurovoj palači.

Drugi riječima, radovi će početi tek krajem mjesec, još bliže sezoni...

15. travanj 2024 12:14