StoryEditorOCM
4 kantunaNA DANAŠNJI DAN

Prije 30 godina zaustavljen je tenk na Dračevcu. "Zadar je bio grad kojemu je agresor odredio smrtnu presudu, naš narod ovdje je pokazao svoju snagu"

Piše AVŠ
6. listopada 2021. - 14:53

Odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima započelo je u srijedu ujutro obilježavanje 30. obljetnice obrane Zadra. Brojne delegacije vijenci su položile podno Središnjega križa na zadarskom Gradskom groblju, kod spomenika imotskim vitezovima i spomen-obilježjima na mjesnom groblju Ploča te na Dračevcu gdje je održana i svečana akademija ”Obrana Zadra u prvom tjednu listopada ’91.” Na toj akademiji, održanoj upravo kraj kod tenka kojega su zadarski branitelji zaustavili tog 6. listopada 1991. godine i tako spasili grad, okupili su se brojni vojni zapovjednici, izaslanici, ali i protagonista ratnih zbivanja na prvoj crti obrane.

- Zadar je bio grad kojemu je agresor odredio smrtnu presudu. Ovdje na Dračevcu spriječila se egzekucija nad ovim starim gradom, kakva nije bila zabilježena u njegovoj burnoj povijesti. Hrvatski narod ovdje je pokazao svoju snagu, vjerujem da je ona i dalje u njemu, kazao je general pukovnik Mladen Fuzul.

- U godini kada obilježavamo 30. godišnjicu od najvećih bitaka i najtežeg vremena, kada se prisjećamo hrabrih hrvatskih branitelja i velikih žrtava, ovdje u Zadru slavimo hrabrost onih koji su na Dračevcu zaustavili velikosrpsku agresiju te branili i oslobodili svoj grad. Sloboda koju uživamo nije darovana, nego je krvlju izborena. Branitelji su najsnažniji temeljac suverene Hrvatske te ova vlada čini sve u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata - kazao je ministar branitelja Tomo Medved koji je u Zadru boravio kao izaslanik predsjednika Vlade.

19. travanj 2024 11:09