StoryEditorOCM
4 kantunaŠETNICA ZA HRABRE

Prije godinu dana upozorili smo da se na Muraju ne događaju lijepe stvari: sada je stanje još gore. A potrošeni su milijuni...

Piše Zadarski.hr
17. siječnja 2023. - 13:19

Točno je godinu dana prošlo od našeg posljednjeg teksta u kojem smo odgovorne upozorili na stanje šetnice na Bedemima zadarskih pobuna, odnosno na Muraju. Naime, tad je, baš kao i danas, godinu dana nakon, ova 23 milijuna kuna vrijedna šetnica pod UNESCO-vom zaštitom, i dalje u - mraku. 

Moderna, malena svijetla ugrađena u zid bedema ne rade i tako ostavljaju cijeli park iznad pijace u mrklom mraku. Uz to, često ne radi i ulična rasvjeta postavljena duž same šetnice. 

image

muraj u mraku

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Je li godina dana premalo vremena da se stanje stvari dovede u red? Ili je pak, ponovo odgovor u tehničkom gradskom proračunu?

Moguće, no ono što znamo je da se u tom mraku obnovljene šetnice navečer često okupljaju društva mladih ljudi koja, gle čuda, šaraju klupe, ostavljaju otpatke i čupaju kante za smeće pa ih premještaju duž cijele šetnice. Sjećamo se, jedna je već u prvom tjednu nakon otvorenja završila niz bedeme... 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Osim toga, čitatelji su nam javili kako su ploče na interpretacijskoj šetnici kompletno nečitljive, a ona je, podsjećamo, trebala svojim posebnim izgledom pomoći u komunikaciji slijepim i slabovidnim osobama. 

Taj je dio Muraja zamišljen kao jedinstveno mjesto interpretacije zadarskih fortifikacija te zapravo potiče na razgledavanje ostalih znamenitosti grada.

Ploče su napravljene od kortena, odnosno oksidirajućeg željeza, koji je ipak tijekom vremena "odlučio" još malo zaruzinati. 

Interpretacijska šetnica koštala je 193.000 kuna, a sredstva su osigurana su kroz EU projekt Tourism4All.

image
Jure Miskovic/

No, ni tu nije kraj problemima na Muraju... Naime, netko je prije nekoliko mjeseci iščupao zvonik sv. Stošije na brončanoj maketi Grada, a građani tvrde da se i mala stabla koja krase maketu vrlo lako mogu skinuti... A kada navečer šetate tim dijelom i poželite pogledati maketu, nećete uspjeti. Naime, ona uopće nije osvijetljena od gore već ima samo led rasvjetu ugrađenu u podnožje. Time se površina makete nažalost uopće ne vidi i uvijek je u mraku... 

Podsjetimo, maketu je izradio akademski kipar Damir Mataušić, a vrijednost posla procijenjena je na milijun i 140 tisuća kuna s PDV-om, dok je izrada idejnog rješenja koštala 87.500 kuna s PDV-om. 

image

Vec je neko vrijeme ostecen zvonik katedrale Sv. Stosije na maketi grada na Muraju.

 

Luka Gerlanc/

Planovi za ovu šetnicu bili su zaista veliki. Bedemi su trebali postati mjesto susreta generacija, trebali su imati sadržaje poput tematskih kućica, prostora za koncerte, festivale i sajmove te uličnu umjetnost, ali i pružiti niz mogućnosti za organizaciju gradskih događanja tijekom cijele godine.

Cilj je bio da pšetnica na Muraju postane jedinstven izložbeni prostor na otvorenom te poučna povijesno-kulturna staza za posjetitelje...

Koliko je od toga ostvareno, što mislite?

19. travanj 2024 10:28