StoryEditorOCM
4 kantunaPOMORSKA (NE)PRAVDA

Prije nego što je udario u gradski most "Leut" je imao još jedan incident. ‘Uništili su mi jedrilicu i pobjegli". Jureško: "Nije baš tako..."

Piše I.N.
25. kolovoza 2023. - 18:55
Turisticko-izletnicki brod Leut je u utorak ujutro izazvao ostecenja na rukohvatima zadarskog gradskog mosta, utvrdjeno je ocevidom sto ga je provela Lucka kapetanija  Luka Gerlanc/Cropix

Tjedan dana prije nego što je udario u gradski most oštetivši rukohvat u dužini od desetak metara, turistički brod ”Leut” u vlasništvu Tonča Jureška iz Mrljana sudjelovao je u još jednom pomorskom incidentu: prilikom prekrcaja putnika u Uvali Dražanica uništio je 8-metarsku jedrilicu u vlasništvu Davora Cukora iz Slatine.

- Moj je brod stajao privezan na komunalnom vezu. ”Leut” ga je prilikom manevra jednostavno uništio. Provom je udario u jarbol, a onda su se sajle zakačile za sidro, tako da je cijelu jedrilicu povukao. Šteta je totalna – priča nam gospodin Cukor koji je o incidentu saznao od svojih susjeda iz Zadra koji na istom mjestu drže svoje brodice.

- Ja sam bio u Slatini kad su me nazvali susjedi. Oni su svojim očima vidjeli kako mi je jedrilica uništena. Istog sam trena sjeo u auto i došao u Zadar. Moj je brod privezan na istom mjestu već godinama i to uredno plaćam Županijskoj lučkoj upravi. O svemu sam obavijestio i Lučku kapetaniju, no zapovjednik broda, odnosno njegov vlasnik, do danas mi se nisu javili, niti su prijavili nesreću. To je bilo u srijedu, 16. kolovoza, a kasnije sam iz medija saznao da je isti brod 22. kolovoza udario i u gradski most. I odatle su pobjegli prije nego što su nesreću prijavili, a što su dužni učiniti – kaže gospodin Cukor.

U Lučkoj kapetaniji Zadar su nam potvrdili oba incident u kojem je sudjelovao ”Leut”. Za slučaj u Dražanici proveden je inspekcijski očevid u sklopu kojeg je obavljen i razgovor sa zapovjednikom broda, kao i za slučaj kod gradskog mosta gdje je oštećen rukohvat. 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Vlasnik ”Leuta” Tonči Jureško priznao je sudjelovanje njegovog brod u oba incidenta.

- Incident u Dražanici se dogodio jer je jedrilica dotičnog gospodina bilo nepropisno vezana na mjestu gdje se brod ne smije vezivati. Odnosno nalazila se na koridoru kojeg izletnički brodovi koriste za prekrcaj putnika. Vlasnik broda je zbog toga već bio upozoren. Njegova jedrilica svima koji tu pristaju dolazi pod pramac, slučaj je htio da taj dan zapne baš o moj brod.

Što se tiče incidenta kod mosta, to se dogodilo u jutarnjim satima kod manevra isplovljavanja. Za naš brod je bio privezan još jedan i kad smo izlazili vjetar i struja su nas odnijeli prema mostu. Brod se svojom težinom ”naslonio” na most i iskrivio mu rukohvate. Šteta nije velika i mi ćemo je platiti iz police osiguranja. Za nesreću u Dražanici vidjet ćemo tko će snositi štetu, jer ja smatram da ta jedrilica nije smjela biti na tom mjestu vezana uz operativnu obalu, a naknadu za prijevoz putnika redovito plaćamo Županijskoj lučkoj upravi – tvrdi Jureško i naglašava kako "Leut" nije pobjegao s mjesta događaja.

- Mi smo odgovori prema našim putnicima i ne smijemo kasniti kod naših usluga. To ne znači da bježimo od odgovornosti i da ne želimo incidente prijaviti Kapetaniji. Uostalom, mi smo se svaki put odazvali pozivu Kapetanije i prihvatili svoju odgovornost - odgovara Jureško. 

Vlasnik jedrilice s tim se pak ne slaže.

- Gospodin Jureško može govoriti što god ga je volja, ali ja ima primjerak inspekcijskog očevida u kojem stoji da je moj brod bio propisno privezan na komunalnom vezu, a postupak za naknadu štete sam već pokrenuo – poručuje Davor Cukor.

03. svibanj 2024 02:22