StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD JE ČIST, ALI SU ZAGAĐENI ODNOSI IZMEĐU RADNIKA I GRADSKE VLASTI:

"Privatniku plaćaju 120.000 kuna mjesečno, a odbili su povećanje naših plaća za 150.000 kuna – godišnje! Sve smrdi na pogodovanje..."

29. srpnja 2019. - 23:45
obr

U naseljima s područja Grada Obrovca nema nakupljenog i razbacanog smeća jer ga trenutno odvoze i radnici gradskog komunalnog poduzeća i privatna tvrtka "Loši" iz Pakoštana koju je zbog radničkog štrajka, a po odluci gradske vlasti, angažiralo komunalno poduzeće "Infra-grad". Štrajk je prekinut odmah nakon što ga je Županijski sud u Zadru ocijenio nezakonitim, ali su iz sindikata na tu odluku uputili žalbu i još čekaju odluku Vrhovnog suda. Istovremeno, radnici već pet godina čekaju i ishod kaznenih prijava i podignutih optužnica upućenih protiv vodstva vlastitog poduzeća.

U međuvremenu napetosti i nepovjerenje između radnika, s jedne, i gradske vlasti i vodstva "Infra-grada", s druge strane, samo rastu.

-Imali smo sastanak s predstavnicima Grada na kome su bili i sindikalisti. Dogovoreno je da Grad pokrene "protokol" oko potpisivanja kolektivnog ugovora, što smo mi tražili i što je, uz povećanje radničkih plaća, bio suštinsi razlog pokretanja štrajka. Ali, od tada do danas ništa se nije dogodilo, privatna tvrtka i dalje odvozi otpad iako su radnici obustavili štrajk, a "protokola" za kolektivni ugovor nema, kaže Mario Vrkić, radnički predstavnik u Nadzornom odboru "Infra-grada".

Ni Vrkić ni radnici ne znaju na koji je rok njihova tvrtka potpisala ugovor s privatnom tvrtkom "Loši", jer ta odluka, tvrdi Vrkić, nikada nije stigla do Nadzornog odbora. S obzirom da je prošlo mjesec dana od angažiranja privatnika, radnici nagađaju da je direktor Mate Karamarkjo potpisao i aneks. Međutim, iz gradske uprave tvrde drugačije.

-Ugovor je potpisan na rok od 45 dana, dakle na snazi je još 15-ak dana, kaže dogradonačelnik Slobodan Jurjević ne želeći prognozirati što će se događati nakon isteka tog roka.

Unatoč tome što su radnici prekinuli štrajk, obrovački otpad i dalje odvozi i privatno poduzeće, "zone" su podijeljene tako da "Loši", s izuzetkom Karina, prikuplja otpad uglavnom iz obalnih naselja, dok preostali dio obrovačkog područja pokriva "Infra-grad". Do kada, nitko ne zna, a dogradonačelnik Jurjević i dalje tvrdi da gradska vlast "sebi nije mogla priuštiti da ovisi o slobodnoj volji štrajkaša, pa je zato i angažirala privatnu tvrtku".

-Plaćanje privatnika za naš posao čak i sada kada smo prekinuli štrajk, smrdi nam na pogodovanje. Mi ne znamo što se valja iza brda, ali ne bih bio iznenađen da nekome padne na pamet ugasiti komunalno poduzeće i nekome drugome dodijeliti koncesiju. Sadašnja situacija nije logična, očito u gradskoj upravi nekakvu našu "pobjedu" doživljavaju kao svoj "poraz", pa sada samo demonstriraju svoju moć i pokazuju tko je gazda. Uvjereni smo da direktor donosi odluke na štetu poduzeća, ali gradska ga vlast štiti, jer dok mi radimo netko drugi uzima profit, sumnja Mario Vrkić.

Privatna je tvrtka na početku bila angažirana da otpad odvozi tri puta tjedno, što se plaćalo 10.000 kun po danu (ukupno 30.000 tjedno). Dogradonačelnik Slobodan Jurjević kaže da se sada umjesto 10 plaća 7.500 kuna, ali su radnici već izračunali da se s cijenom od "10.000 kuna po danu" privatnoj tvrtki isplaćuje oko 120.000 kuna mjesečno, dok bi, da su uprava i lokalna vlast na to pristali, njihov zahtjev za skok plaća s 3.300 na 4.000 kuna bio pokriven s oko 150.000 kuna godišnje i to za sav posao kojega "Infra-grad obavlja", a ne samo za odvoz otpada!

 

Kolike će im biti srpanjske plaće?

Kolike će plaće radnici "Infra-grada" dobiti za srpanj? Tražili su veće plaće, ali i potpisivanje kolektivnog ugovora s reguliranjem svih drugih davanja (božićnica, regres...), a uprava je odgovorila donošenjem pravilnika o povećanju plaća približnom radničkom zahtjevu, ali bez kolektivnog ugovora. Zato se sada ne zna hoće li srpanjske plaće biti obračunate po tom pravilniku ili "po starom".

Dogradonačelnik Jurjević najavljuje da će biti isplaćene uvećane plaće ako inspekcije do isplate ne utvrde da je Pravilnik donesen mimo procedure, što je od inspekcija tražio sindikat.

19. travanj 2024 12:34