StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO I VIDEO

U Zadru privedeni Branko Bungur (47) Som i stečajni upravitelj Adrije Dragan Bijelić (65) zbog sumnje u gospodarski kriminal težak 11 milijuna kuna!

Piše Zadarski.hr
27. studenog 2020. - 10:18

Policijski službenici Policijske uprave zadarske, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije Službe kriminalističke policije, u koordinaciji sa  Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru dovršili su kriminalističko istraživanje nad Brankom Bungurom zvanim Som (47) i Draganom Bijelićem (65) godine, zbog sumnje u počinjenje više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta: pranje novca, zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti, čime je pričinjena ukupna materijalna šteta u iznosu od preko 11 milijuna kuna.

Sumnja se da je Bijelić u svojstvu stečajnog upravitelja nad dva trgovačka društva sa zadarskog područja, od kojih je jedna Adrija, u razdoblju od mjeseca studenog 2019. do studenog 2020. godine, na poticaj vlasnika trgovačkog društva uz neznatnu naknadu od 10 tisćua kuna predao u posjed nekretnine trgovačkog društva u stečaju pri čemu je vjerovnicima i trgovačkom sudu lažno prikazao da se radi o devastiranim nekretninama bez električne energije, nakon čega je Bungur, poznat kao vlasnik Slad grupe i Zadarske pivovare, suprotno ugovoru o zakupu, navedene nekretnine dao u podzakup trećim osobama te svojem trgovačkom društvu ostvario materijalnu korist od oko 800 tisuća kuna.

Nadalje, Bungura se sumnjiči da je kao vlasnik i direktor trgovačkih društava u razdoblju, odnosno Slad grupe d.o.o., od mjeseca listopada 2019. do studenog  mjeseca 2020. godine znajući da je račun jednog njegovog trgovačkog društva u trajnoj blokadi, a kako bi izbjegao ovršna potraživanja porezne uprave, naložio zaposlenicima društva da dio gotovinskih utržaka blokiranog društva uplaćuju na račun drugog trgovačkog društva u kojem je on također jedini osnivač i odgovorna osoba, a da nezakonite uplate u banci prikazuju kao njegove pozajmice društvu, čime je stekao pravo na povrat pozajmice u ukupno iznosu od gotovo 3 milijuna kuna. Drugi dio gotovinskih utržaka u iznosu od oko 450 tisuća kuna zaposlenici društva su Bunguru predali u gotovini na ruke.

image
Dragan Bijelić, stečajni upravitelj Adrije
Zadarski.hr

Istovremeno je, znajući da je žiro račun tog društva blokiran te stoga da je zabranjeno bilo kakvo obračunsko plaćanje obveza tog društva, naložio sačinjavanje više krivotvorenih ugovora o ustupanju potraživanja između blokiranog društva te drugog društva u svom vlasništvu  te u ime cedenta i cesionara potpisao tako sačinjene ugovore kojima je radi izbjegavanja uplate novčanih sredstava u korist blokiranog društva naplatu potraživanja prema dužnicima tog društva preusmjerio u korist svog drugog povezanog društva.

Sumnjiči ga se je na navedeni način na štetu vjerovnika blokiranog društva preusmjerio novčana sredstva na svoje drugo povezano društvo u ukupnom iznosu od više od 1,8 milijuna kuna.

Također ga se sumnjiči da je cjelokupnu imovinu blokiranog društva vrijednu 2,8 milijuna kuna, koju osim sredstava za rad u ugostiteljskoj i slastičarskoj djelatnosti čini i poslovni prostor u Zadru, prenio u vlasništvo svog drugog trgovačkog društva.

Na opisani način Bungur je blokirano društvo i vjerovnike oštetio za iznos od preko 11,2 milijuna kuna dok je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist od 3,4 milijuna kuna, a svom drugom trgovačkom društvu korist od 5,4 milijuna kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja izvršeno je više pretraga poslovnih prostora, doma i računala tijekom kojima je pronađena poslovna dokumentacija koja se dovodi u svezu s počinjenjem gore opisanih kaznenih djela.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 65-godišnjak je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe povjerenje u gospodarskom poslovanju, dok je 47-godišnjak uz kaznenu prijavu zbog sumnje u pranje novca, zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje službene ili poslovne isprave te poticanja na kazneno djela zlouporaba položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju priveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.                                                              

18. travanj 2024 11:33