StoryEditorOCM
4 kantunaOLAKOTNA OKOLNOST

Priznanjem krivnje Daruvarac 'žica' manju kaznu?

9. siječnja 2019. - 22:27
1_daruvarac7-090119

Darko Kovačević Daruvarac (31) priznao je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru da je kriv za teško premlaćivanje 18-godišnje Zadranke i prijetnju smrću.

Zbog čega je promijenio iskaz u kojem je prethodno rekao da nije kriv onako kako mu to na teret stavljeno optužnicom, nije poznato, jer je i novi početak suđenja zatvoren za javnost. Pretpostavlja se da je do ovog neočekivanog obrata došlo po savjetu novog odvjetnika Borisa Radmana. Priznanje kaznenog djela uzima se kao važna olakotna okolnost prilikom odmjeravanja kazne.

Podsjetimo, tužiteljstvo je za Daruvarca tražilo kaznu od pet i pol godina zatvora, a nakon što je pušten iz pritvora, zbog medijskog pritika i propusta zadarskog suda, u kuloarima se nagađalo da bi novi odvjetnik mogao tražiti izmještanje suđenja iz Zadra jer je tajnost suđenja bila kompromitirana, a Daruvarcu narušeni uvjeti za pravično suđenje.

Čudna nervoza

- Za prijetnju nisam kriv. To je konstrukcija majke i njezine kćeri. Za ovo drugo nisam kriv onako kako mi se stavlja na teret optužnicom" - rekao je Daruvarac u sudnici prije samo tri mjeseca dok ga je zastupao odvjetnik Andrej Korljan. Sada je od takve obrane odustao i priznao zločin onako kako ga je opisao u optužnici Općinski državni odvjetnik Igor Vulić. Hoće li mu se takvo priznanje "isplatiti", doznat ćemo vrlo brzo, jer bi presuda mogla biti donesena u idućih nekoliko dana.

- Okrivljenik je priznao sve što mu se stavlja na teret optužnicom. Obrana je promijenila stav. Danas je sud ponovio postupak i prošao sve svjedoke, bilo ispitivanjem, bilo čitanjem iskaza. Saslušani su i vještaci. Postupak se nastavlja sutra odlukama suda o dokaznim prijedlozima i, kako pretpostavljam, završnom riječi stranaka. Novi svjedoci danas nisu uvedeni, ali jesu novi dokazi u pisanom obliku. Suđenje je proteklo mirno. Hoće li sutra biti donesena i presuda ne znam - rekao je odvjetnik žrtve Milan Petričić nakon suđenja koje je iza zatvorenih vrata trajalo puna četiri sata.
Na izlasku sa suda Kovačević i njegov odvjetnik Boris Radman nisu htjeli komentirati ono što se događalo u sudnici, kao ni 18-godišnja Zadranka i njena majka.

- Samo produži - rekla je majka 18-godišnjakinji dok je prolazila pored novinara.

Nakon što je priznao krivnju Daruvarac nije htio više odgovarati na pitanja tužitelja i sutkinje, niti iznositi detalje u vezi inkriminiranog događaja. Između njega i branitelja tijekom postupka, kako doznajemo, vladala je čudna nervoza, što se prenijelo na tužitelja Igora Vulića. Sutkinja Mitra Meštrović nije imala razloga za intervencije, pa je kraj ročišta u srijedu dočekan relativno mirno.

Stigao taksijem

Djevojka i njezina majka dobro su podnijele ročište, a s njima je u sudnici bila i najbolja prijateljica pretučene Zadranke. Njezin iskaz u srijedu je pročitan, no nervozu nije mogla prikriti. Osim nje iskaze je dalo još osam svjedoka i sudskih vještaka.

Daruvarac je jutros nešto prije 12 sati pred Općinski sud u Zadru stigao taksijem gdje ga je dočekao njegov novi odvjetnik Boris Radman, kao i mnoštvo novinara. Nešto prije njega na sud je stigla i 18-godišnjakinja u pratnji majke.
Odmah nakon početka ročišta sutkinja Mitra Meštrović uvažila je prijedlog tužiteljstva da se sa suđenja isključi javnost. Prijedlog je uputio zamjenik općinskog državnog odvjetnika Igor Vulić tvrdeći kako će obrana ispitivanjem svjedoka pokušati ocrniti žrtvu propitivanjem osobnog života. Na to je reagirao Daruvarčev odvjetnik Radman kazavši kako je obrana još 24. prosinca podneskom sudu pristala da se čitaju iskazi svjedoka, kako bi dobili na efikasnosti i brzini, umjesto da ih se ponovo ispituje.

- Obrana nema namjeru ni potrebu ispitivati svjedoke jer njihove iskaze prihvaća i nema primjedbi pa je neosnovan navod optužbe da će obrana okrivljenika biti usmjerena prema osobi žrtve. Općinsko državno odvjetništvo nije na naš podnesak o tome dostavilo odgovor do danas što znači ili da ga državni odvjetnik nije pročitao ili ima daljnje potrebe ispitivati svjedoke. Zato je prijedlog optužbe proizvoljan, ničim potkrijepljen i deplasiran. Unatoč tome, obrana se ne protivi isključenju javnosti radi zaštite osobnog i obiteljskog života žrtve i čitanjem iskaza - kazao je Radman nakon čega se sa isključenjem javnosti složio i odvjetnik žrtve Milan Petričić.

Daruvarac je na slobodu izašao 14. prosinca prošle godine kada mu je istekao rok od šest mjeseci koliko se nekoga zbog kaznenog djela prijetnje i nanošenja teške tjelesne ozljede može držati u pritvoru. Uhićen je 14. lipnja, 12 sati nakon zločina koji je potresao Hrvatsku.

 

Tukao nogama i šakama
Zbog pravosudnih "zavrzlama" Kovačević je prije gotovo mjesec dana pušten iz istražnog zatvora u Zadru da se brani sa slobode, što je izazvalo snažne reakcije u javnosti koje su kulminirale uličnim prosvjedima. Njegova fizička okrutnost šokirala je Hrvatsku, a otpužnicom se tereti za počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom, te prijetnju smrću.
Djevojku je 13. lipnja prošle godine oko 21 sat u kafiću "Chill out" u Zadru izudarao šakama i nogama, a dva tjedna ranije ručnom bombom joj je prijetio da će ubiti nju i njenu obitelj ako ga prijavi policiji. Vještak psihijatar Denis Sabljar utvrdio je na prošlom suđenju kako je te ozlijede Daruvarac djevojci nanio potpuno svjestan onoga što radi. Utvrdio je da je te prilike bio ubrojiv, te da ne boluje od duševne bolesti ili ovisnosti. Kovačević je tom prilikom na sudu rekao liječniku kako u vještačenju nije naveo da je tu večer popio dvije litre vina i deset "chivas kola", te da k tome uzima pripravke za povećanje mišića. Psihijatar mu je tada odvratio kako hormon rasta ili testosteron za definiciju mišića ne utječe na psihu, a da je alkoholu potrebno od 30 do 60 minuta za resorpciju.
26. travanj 2024 20:34