StoryEditorOCM
4 kantunaPRENISKA PONUDA

Problemi s EU projektom Benkovačkog sajma - Lavčević se precijenio i odustaje, slijedi nova javna nabava i izbor izvođača, dovršenje će kasniti!

Piše Mišel Kalajžić
11. lipnja 2022. - 10:56

Benkovački sajam koji je nakon 10. listopada 2021. godine privremeno preselio na novu lokaciju, neće biti obnovljen u predviđenim rokovima prema projektu vrijednom 22 milijuna kuna koje sufinancira EU, razlog kašnjenja su problemi s jednim od ugovorenih izvođača radova – doznajemo od benkovačkog gradonačelnika Tomislava Bulića.

image

Benkovac, 101121.
Danas je odrzan Benkovacki sajam na kojem je sukladno vazecim epidemioloskim pravilima obvezno bilo nosenje zastitnih maski.
Foto: Jure Miskovic/CROPIX

Jure Miskovic/Cropix

- Imamo četiri grupe radova, dvije izvodi tvrtka Reliance d.o.o. iz Splita i oni uredno izvršavaju svoje preuzete obveze i sve ide svojim tijekom. Međutim, za dvije grupe izvođač je Lavčević koji je, bojim se, ponudio prenisku cijenu, te je uz sve devijacije na tržištu i poskupljenje materijala procijenio da mu je bolje raskinuti ugovor i povući se. Bilo je određenih problema i u samom projektu, odnosno nedostataka koje smo htjeli u hodu ispraviti, ali osnovni problem je što je Lavčević ponudio prenisku cijenu i nije se više mogao naći niti u 30 postotnom povećanju, tako da smo obostrano odlučili da idemo u raskid ugovora. Provest ćemo novu javnu nabavu s revidiranim projektima, nadam se da ćemo to brzo obaviti i nastaviti dalje – kaže Bulić.

Lavčević je trebao izgraditi aukcijsku dvoranu i komunalnu infrastrukturu, ali dogodila se najgora opcija - odustajanje izvođača izabranog u javnoj nabavi.

- Nitko od toga nije amnestiran pa ni mi ovdje, iako smo pritisnuti rokovima i svim ostalim uvjetima. Sad ćemo ponuditi kraće rokove i nadam se da će se javiti ozbiljnija tvrtka koja će to riješiti u zadanim rokovima, te da ćemo projekt privesti kraju – naglasio je.

image

Ilustracija novog Benkovačkog sajma

Grad Benkovac/Slobodna Dalmacija

Reliance d.o.o. iz Splita svoj dio posla obavlja bez problema, njihove dvije grupe obuhvaćaju ulaz za životinje i dio sajma vezan za stočni dio. Sufinanciranje iz EU fondova neće se ugroziti s nastalim problemima, od projekta niti od obnove sajma ne namjerava se u Benkovcu odustati bez obzira na poremećaje koji su se dogodili, jer najveći promašaj bio bi da se ne iskoristi novac koji je na raspolaganju.

- Ako mi kao Grad Benkovac budemo morali povećati svoj udio u sufinanciranju, učinit ćemo to, ali projekt će se realizirati – uvjerava nas benkovački gradonačelnik.

Kako doznajemo, dio projekta koji se korigirao odnosi se na aukcijsku dvoranu i komunalne sadržaje za koju će se opet raspisati natječaj. Paralelno s objektom sajma, Grad Benkovac prijavljivao se za sufinanciranje projekta kojega su nazvali Zeleno srce Ravnih kotara, za uslužnu proizvodnju. Nastojali su ga dodatno „ugraditi” u obnovu sajma kako se dva puta ne bi radila ista stvar s izvedbom elektroinstalacija ukoliko prođu na natječaju.

image

Ilustracija novog Benkovačkog sajma

Grad Benkovac/Slobodna Dalmacija

Unatoč ovim teškoćama, sajam odlično funkcionira i na privremenoj lokaciji koja je pomaknuta nešto zapadnije od nekadašnje pozicije.

- Napravili smo sve pripreme koje su bile potrebne. Možda je opseg malo manji pa nam se javljaju ljudi za dodatna mjesta s ugostiteljskim sadržajima, interes je očigledno veći od mogućnosti prostora, ali ova je lokacija ljeti čak i ugodnija od stare, jer stabla na privremenoj lokaciji čine ugodan i prijeko potreban hlad. Nadamo se da neće biti većih problema oko javne nabave i da ćemo u rujnu uvesti novoga izvođača u posao. Poželjan rok za dovršenje bio bi do završetka proljeća iduće godine – zaključuje Bulić.

Tradicija Bukovice i Ravnih kotara

Obnova sajma trebala je prema prvobitnim planovima potrajati 12 mjeseci. U prvoj fazi predviđena je izgradnja kompletne infrastrukture, kanalizacije, vodoopskrbe itd., nakon čega se trebalo graditi objekte aukcijsku dvoranu, upravnu zgradu i ugostiteljski dio, sve to prema projektu uglednog splitskog arhitekta Dinka Peračića.

Projekt je baziran na tradiciji Bukovice i Ravnih kotara u kombinaciji modernih i ruralnih elemenata. Financira se preko EU fondova 85 posto, dok će 15 posto financija osigurati lokalna samouprava. Da nije bilo zapreka s Lavčevićem, ove je godine novi Benkovački sajam trebao biti dovršen i otvoren za korištenje na staroj lokaciji, ali u novom ruhu i na nešto većem prostoru, otprilike na 8 hektara umjesto dosadašnjih 6, a s parkingom i na 10 hektara. Stočni dio sajma trebao je dobiti modernu karantena, veterinarski dio, upravne zgrade i dr. prema propisanim zakonskim parametrima.

Zadnja faza obnove predviđala je izgradnju etno-eko kuće, odnosno Dalmatinske kuće koja bi trebala biti podsjetnik na prošla vremena i običaje na tim područjima, a i kako je i na koji način osnovan Benkovački stočni sajam čija povijest seže unatrag sto godina kao rezultat povoljnog prometnog položaja i činjenice da je Benkovac bio središte gospodarskog života unutrašnjosti sjeverne Dalmacije, izrazito poljoprivrednog kraja. Danas se Benkovački sajam smatra jednim od najvećih i najstarijih sajmova u Republici Hrvatskoj i „društveni“ je događaj za stanovnike, turiste i posjetitelje iz više županija.

Detalji iz arhitektonskog plana

Suvremeni arhitektonski izričaj temeljen na tradicijskim i pučkim graditeljskim osnovama stvara veliki javni sadržaj koji je prilagođen lokalnoj kulturi i običajima sajma. Građevine se grade kao sklopovi manjih betonskih struktura četverostrešnih kosih krovova s „dimnjacima“. Koncept dijela sajma koji se odnosi na komunalnu infrastrukturu je izgradnja osnovne robusne strukture na koju će se povezati svi ostali sadržaji sajma.

Ovakav raspored sadržaja omogućuje budući razvoj sajamskih i poslovnih kapaciteta prema neizgrađenom prostoru na sjeverozapadu. Na sjeveru će se formirati parkirališni prostor znajući da su parkiranje i pristup sajmu danas kronični problemi sajma, ali i okolnog prostora. Unutar zone sajma osiguravati će se maksimalan mogući broj parking mjesta, dok se ostala potreba za parkiralištem predviđa riješiti izvan zone sajma - na kontaktnim lokacijama.

25. travanj 2024 06:29